MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

EKONOMİ ÇAKILDI, 10 MİLYON İŞSİZ KORUMASIZ


HABER

 
Makina Mühendisleri Odası’nın (MMO) “Sanayinin Sorunları ve Analizleri” başlıklı raporunun 58’incisi “Ekonomi Çakıldı, 10 Milyon İşsiz Korumasız” başlığı altında 22 Nisan 2020 tarihinde yayımlandı. Kapatılan işyerleri, sokağa çıkma kısıtları ve yaşanan talep daralması nedeniyle işsiz sayısının 10 milyonu bulduğunu belirtilen raporda, çalışmayanların İşsizlik Fonu’nda alacağı ödeneğin ise “ücretsiz izin” formülüyle günlük 39 TL’yle sınırlandırıldığı vurgulandı. “Tam karantina” uygulanmaması nedeniyle ekonominin eski normaline dönemediğine işaret edilen raporda, tüm çalışan nüfusun ücretli izinli sayılması ve merkezi yönetimin ücret düşürmeksizin ödeme yükümlülüğünü üstlenmesi istendi.
 

IMF, OECD, TÜİK, Merkez Bankası, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Bankalar Birliği, İçişleri Bakanlığı verileri kullanılarak yapılan analizde, coronavirüs salgınının 2020`de yol açabileceği küçülme oranlarına ilişkin tahminler ve ihtimallere yer verildi. İktisatçı-Yazar Mustafa Sönmez`in danışmanlığında hazırlanan raporda yeni koronavirüs (COVID-19) salgını nedeniyle uygulanan "eve kapanma" önlemleri tüm dünyada ve Türkiye`de ekonomide hem talep, hem de arz yönlü önemli bir düşüş yaşandığı belirtilerek şöyle denildi:

"Birçok ülke ekonomideki bedelini göze alarak ‘tam karantina` uyguluyor ve bu yolla, salgının ömrünü kısaltmaya çalışıyor. Aralarında Türkiye`nin de olduğu birçok ülkede ise, özellikle iş yerleri açık tutularak karantinada kararlı bir çizgi izlenmediği için, salgının kontrol süresi uzuyor ve uzadıkça ekonominin eski normaline dönmesinin süresi ve faturası da kabarıyor."

Ekonomik daralmanın boyutu "Salgının başladığı ve yükseldiği Mart ve Nisan aylarında kredi kartı harcamaları, ihracat, vergi gelirleri, uçak yolculukları gibi birçok öncü göstergede yüzde 30 ile yüzde 50 arasında değişen sert daralmalar görüldü" ifadeleriyle özetlendiği raporda,  "Havacılık, turizm, yeme-içme gibi birçok sektörde dehşetli düşüşler gözlendi" denildi.

Yeni İşsizlik Kaynakları
Türkiye`nin oran olarak yüzde 14`e varan 4,5 milyona ulaşan işsiz sayısıyla salgına yakalandığının değinilen raporda, salgın dönemine işsiz sayısının artıran 3 faktöre şöyle yer verildi:

"-Bunlardan birincisi, salgına önlem olarak, halkın yan yana gelip virüsü bulaştırmasının ortamı olabilecek mekânlar ve önlem olarak bu işyerleri kapatıldı.

-‘Sosyal mesafe` önlemi olarak 65 yaş ve üstü ile 20 yaş altı nüfusun bir kısmına getirilen evden çıkma yasağı da bu grupta çalışanları işsiz bıraktı.

-Üçüncü işsizlik kaynağı ise COVID-19 ile birlikte yaşanan sert talep düşüşü karşısında mal ve hizmet üretiminin gerilemesi ile ilgili. On binlerce irili ufaklı işyerinin krize girmesi ve istihdam azaltmaları ya da ücretsiz izin uygulaması ile işsizler ordusuna birkaç milyon da buradan katıldı, katılacak."

 

 

 

Önlemler kapsamında İçişleri Bakanlığı tarafından 300 bine yakın işyerinin faaliyetini durdurduğuna işaret edilen raporda, "Yaklaşık 3 milyon çalışan nüfusun dükkan açması, evden çıkışı yasaklandı. Bunlar, hem tüketimi hem üretimi önemli ölçüde azalttı" ifadelerine yer verildi. "Ekonomik çöküşün ömrü konusunda kestirimler, ancak salgının ömrü ile ilgili olduğu için ve bu konuda henüz ipuçlarına ulaşılamadığı için, gerçek ekonomik faturayı kestirmek de zorlaşıyor" denilen raporda, ekonomik verilere ilişkin şu bilgiler yer aldı:

"2020 yılına yüzde 14 işsizlik oranı ve 4,5 milyon işsiz stoku ile giren Türkiye, salgın nedeniyle kapatılan işyerlerinden 1,5 milyon kişi, sokağa çıkması yasaklanan yaş grupları üstünden 1,5 milyon ve daralan işyerlerinden ücretsiz izne çıkarılan 2 milyon dolayında işini kaybedenlerle, 10 milyonluk bir işsiz kitlesine ulaşmış görünüyor."

İşsizlik Yüzde 30`lara Yükseldi
İşgücü rakamlarının salgın öncesi gibi 32 milyonda sabit kaldığı farz edilirse işsizlik oranının yüzde 14`ten yüzde 30`lara yükseldiğini vurgu yapılan açıklamada, şöyle denildi:

"Bu arada üstünde tahmin yürütülen bu kümelere, sayıları 3 milyon dolayında olan kentlerdeki kayıt dışı ücretli kesim dâhil değil ve onların bu krizde başlarına ne geldi, bilinmiyor. Bu olağan dışı işsizlik artışı kaç ay sürer ve bu dev işsizler ordusuna daha ne kadar katılım olur, bilinmez, ama bu kitlenin çok az bir kısmına devletin sosyal eli değiyor. İşsizlik Sigortası Fonu`ndan ödenenlerden işsiz 10 milyonun 2 milyonu yararlansa bile, açıktaki 8 milyon kişi için Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi denilen yapı, bir önlem geliştirmiş değil."

Ödenek Düşürüldü
Talep daralması nedeniyle oluşan işsizliğin boyutunun henüz belirlenmediğine işaret edilen raporda, İşsizlik Sigortası Fonu`nu kapsamındaki kısa çalışma ödeneği isimli üç aylık maaşı almak için başvuran işyerlerinde ücretli sayısının 2 milyona yaklaşması üzerine yeni bir yasal düzenleme yapıldığına vurgu yapılan raporda, şu bilgilere yer verildi:

"Çıkarılan bir yasa ile üç ay, gerekirse üç ay daha olmak üzere altı ay süreyle işten çıkarmaların yasaklanacağı öngörüldü. İşverene ise işçilerin iş sözleşmelerini feshetmeden üç ay, gerekirse altı ay süreyle ücretsiz izne çıkarma yolu açıldı. Peki, ücretsiz izne çıkarılanlar ne ile geçinecekler? Yasa, bu durumdaki işçilere günde 39 TL, yani devlet tarafından ayda 1.177 TL`nin İşsizlik Sigortası Fonu`ndan ödenmesini öngördü. Ödenecek bu para, ‘kısa çalışma ödeneği` formatında ödenecek meblağın yarısı bile değil.  Kısa çalışma ödeneği uygulanacak olursa şayet, 1.752 TL ile 4 bin 381 TL arasında ödenek alacak işçiye, bu düzenleme ile sadece 1.177 TL ödenecek. Bu vahim bir durum ve işçileri tatmin edecek gibi görünmüyor."

Tam Karantina Çağrısı
Raporun sonuç bölümünde "tam karantina" uygulanmaması nedeniyle salgının kontrol süresi uzaması nedeniyle ekonominin eski normaline dönme süresin de uzadığına işaret edilen raporda, şöyle denildi: 
"Salgının bedelinin daha az olması için kararlı bir tam karantina uygulanması ve merkezi yönetimin ücret düşürmeksizin destek/ödeme yükümlülüğünü üstlenerek ücretli izinli olarak tüm çalışan nüfusun (zorunlu stratejik işyerleri ve üretim alanları dışında) korunması ve işsizlere nakit desteği verilmesi yoluyla toplumun tamamının tam karantinaya tabi tutulması gerekiyor. Bu yapılmadıkça, salgının ömrü uzayacak ve fatura tüm toplum için daha da ağırlaşacaktır."

 

"Sanayi Analizleri-58: Ekonomi Çakıldı, 10 Milyon İşsiz Korumasız" başlıklı raporun tam metnine aşağıdaki dosyalar bölümünden ulaşabilirsiniz.

 

Dosyalar

Sanayi Analizleri-58: Ekonomi Çakıldı, 10 Milyon İşsiz Korumasız Raporu (3101 KB)



35. DÖNEM KURULLARI BELİRLENDİ

04.02.2024
 


Çok Okunanlar


SAYI 406: MESLEK ODALARI VAZGEÇİLMEZDİR!

EMO-GENÇ TEKNİK GEZİSİ

ADALET NÖBETİNE ÇAĞRI: #GEZİYEOZGURLUK

2024`ÜN EN ÖNEMLİ SİBER GÜVENLİK TEHDİTLERİ - SEMİNER

ÇEVRİMİÇİ SEMİNER: ENDÜSTRİYEL UYGULAMALARDA ZAMAN VE SENKRONİZASYON

ELEKTRONİK MESLEK DALI ÜYE TOPLANTISI

35. DÖNEM ŞUBE YÖNETİM KURULU`NDAN KURUM ZİYARETLERİ

8 MART DÖVİZ ATÖLYESİ

YAŞASIN 8 MART!

EMO-GENÇ BUZ PİSTİ BULUŞMASI

Okunma Sayısı: 88


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.