MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

“ODA KURULUŞ YILDÖNÜMÜ” ETKİNLİĞİ DÜZENLENDİ



 
Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) İzmir Şubesi’nin, Odanın kuruluş yıl dönümlerinde gerçekleştirdiği “Oda Kuruluş Yıldönümü” etkinliği bu yıl, salgın nedeniyle, Youtube kanalı üzerinden canlı yayınla gerçekleştirildi. Çevrimiçi etkinlik kapsamında meslekte 60., 50., 40. ve 25. yılını tamamlayan üyelere ilişkin sunum yapılırken, Olten Quartet’in katılımıyla yeni yıl konseri de düzenlendi. Dayanışma mesajlarının verildiği etkinlikte, kalkınma mücadelesini tüm üyelerin katkılarıyla sürdürüldüğü vurgulandı.
 

Salgın nedeniyle çevrimiçi gerçekleştirilen "Oda Kuruluş Yıldönümü" etkinliği, 30 Aralık 2020 tarihinde düzenlendi. Etkinlik EMO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Şebnem Seçkin Uğurlu`nun açılış konuşmasıyla başladı. Etkinliğin salgın nedeniyle çevrimiçi gerçekleştirildiğini hatırlatan Uğurlu, "Mesleki, demokratik mücadele geçmişimize vurgu yaparak, yılın yorgunluğunu atmak üzere bir araya geldiğimiz Oda Kuruluş Yıldönümü etkinliklerinin bir sonrakini sağlıklı koşullarda, yüz yüze gerçekleştirebilme dileğiyle" konuşmasına başladı. Salgın nedeniyle 2020`nin tüm dünya için zor bir yıl olduğunu ifade eden Uğurlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: 

"Dünyanın her bir yerinde salgının getirdiği zorluklara işsizlik, ekonomik durgunluklar, iklim krizi kaynaklı doğal felaketler eklenirken, ülkemizde bütün bunların üzerine en çok da mühendislik disiplinlerinin ciddiye alınmayışıyla oluşan felaketler eklendi. Az hasarla atlatabileceğimiz depremler ülkemizde yıkıcı oldu. Önlenebilir yangınlarda can kayıpları yaşandık. TMMOB ve meslek örgütlerinin uyarılarının ve bilimin yok sayılmasının acı sonuçlarını hep birlikte yaşadık. Böylesi bir yılı geride bırakmaya hazırlanırken Elektrik Mühendisleri Odası`nın da 66. yaşını kutluyoruz. Kuruluşumuzun 66. yılını bilimi, tekniği esas alan mesleki birikimimizle; eşitlik, özgürlük, demokrasi temelinde, topum yararına mücadele etme kararlığıyla, kutluyoruz."

"Gücümüz Kaynağı Üyemiz"
EMO`nun faaliyetlerini meslektaşların hak ve çıkarlarını, toplum genel çıkarlarını koruma temelinde sürdürdüğünü ifade eden Uğurlu, EMO`un toplumsal sorunların çözümüne, bilimsel ve teknik katkı koyarak mücadelesine devam ettiğini kaydetti. EMO`nun faaliyetlerine ilişkin temel bilgilerle konuşmasını sürdürerek, "Şüphesiz Odamız gücünü, üyesinin çalışmalarına verdiği katkıdan almaktadır. Hem Şube hem de merkezi düzeyde gerçekleştirilen en küçük etkinlikte bile Şubemizin komisyonlardan başlayarak yüzlerce üyenin katkısıyla şekillenmektedir. Geleneği sürdürerek bugün gerçekleştirdiğimiz bu etkinliğin gerçekleşmesine de üyelerimizin katkıları oldu. Bu vesileyle üyemiz ve Olten Filarmoni`nin kurucusu Ceyhan Olten başta olmak üzere bu etkinliğe emeği geçen tüm üyelerimize teşekkür ederiz" ifadelerini kullandı.

"Demokratik İşleyişi Korumalıyız"
Konuşmasına TMMOB ve bağlı Odalar üzerinde yoğunlaşan baskılar değerlendirerek devam eden Uğurlu, şu ifadelere yer verdi:

"TMMOB ve Odalarımız kurulduklarından bu yana merkezi ve yerel yönetimlerle işbirlikleri geliştirdikleri gibi raporları ve uyarılarıyla hatalı uygulamaların düzeltmesine de katkı sağlamaktadır. Kalkınma, sağlıklı ekonomik büyüme ve kentleşme için çaba sarf eden örgütlerimiz, bir sonraki seçimi kazanmaya odaklanan merkezi ve yerel politikacılar tarafından zaman zaman engel olarak tanımlanmaktadır. 1954 yılından bu yana defalarca kanun değişikliği hazırlığı yapılmış ancak Anayasa`nın meslek örgütlerine verdiği hak ve yetkiler nedeniyle bu değişiklikler hayata geçirilememiştir. AKP iktidarları döneminde ise TMMOB Kanunu`na yönelik olarak 2011, 2012, 2013, 2015, 2016, 2017, 2018 ve son olarak 2020 yıllarında değişiklik tasarıları hazırlanmasına rağmen yasalaştırılamamıştır. Bu değişiklik tekliflerinin odağındaki en önemli konulardan biri seçim sisteminin değiştirerek, ‘nispi temsil` adı altında, Genel Kurullarda varlık gösteremeyen adayları yönetimlere taşıma arayışıdır. Bugün EMO ve bağlı Şubeleri tüm üyelere açık seçimler sonunda oluşan öz yönetimlerle idare edilmektedir. Şubelerimizde seçimler, her üyenin aday olabildiği, en çok oy alan adayların yönetimlerde görev üstlendiği bir yöntemle yapılmaktadır. Nispi temsil adı altında bu demokratik işleyiş, listelerin yarışacağı, listelerin aldığı oy oranına göre yönetimlerden sandalye alacağı bir yapıya dönüştürmek istemektedirler. Bu yöntem çok düşük oy alan adayın, kendinden 3-4 kat oy alan başka bir listedeki adayın yerine seçilmesine yol açacaktır. Ülkenin en huzurlu seçim süreci, adayların değil listelerin oylandığı, partiler oylanarak milletvekillerinin seçilmesine benzer bir siyasi sürece dönüştürmek istemektedir."

"Odalarla Birlikte Meslek Güç Kaybeder"
Mesleki mevzuatın üyelerin katılımıyla, mesleğin kamu yararına yürütülmesi amacıyla oluşturulduğuna vurgu yapan Uğurlu, şöyle devam etti:

"Odamız ve Şubeleri üyenin öz yönetimiyle idare edildiği gibi, mesleki kurallarda yapılan değişiklikler de dahil olmak üzere tüm çalışmalar uzun erimli, geniş katılımlı tartışmalar ve karar alma süreçleri sonunda hayata geçmektedir. Mesleki mevzuat da bizzat üyenin kendisi tarafından geliştirilmekte, Genel Kurul`da karar altına alınarak, uygulanmaktadır. Örgütlerimiz düşünülenin aksine sadece üyesine dönük hizmetler veren yapılanmalar değildir. Aynı zamanda mesleğin kamu yarına yürütülmesi için kurallar oluşturan, mesleki denetim uygulamalarıyla bu kuralları yaşama geçiren örgütlerdir. Meslek örgütleri, Anayasal düzen gereği, kamu idaresinin parçasıdır ve mesleğin kamu yararına yürütülmesinden sorumludurlar. Odaların güç kaybetmesi; mesleğin güç kaybetmesine, mesleki norm ve kurulların silikleşmesine neden olacaktır. Sevinerek vurgulamak isterim ki, elektrik, elektronik ve biyomedikal mühendisleri; bu tarihe kadar; mesleğe ve örgütümüzün demokratik işleyişine sahip çıkarak; ülkemizin kalkınmasına katkı sağlamaya devam etmektedir."

"Mühendis Emeğinin Küçüldüğü Ekonomi Bağımsız Kalamaz"
Salgınla birlikte ekonomik krizinde de derinleştiğine işaret eden Uğurlu, "Derinleşen ekonomik kriz mesleki alanımızda da şiddetini göstermiş; meslek alanımızda işsizlik can yakıcı bir sorun haline gelmiştir. Günümüz şartlarında meslektaşlarımız iş bulmakta zorlanırken, birçok meslektaşımız iş yerlerini kapatmak zorunda kalmış, bir kısmı da sınırlı istihdam ve düşük ücretlerle piyasanın acımasız koşullarına terk edilmiştir. Meslektaşlarımız güvencesiz çalışma koşullarına mecbur bırakılmış, istihdam alanları giderek daraltılmıştır" diye konuştu. EMO`nun ve TMMOB`un önümüzdeki yıllarda, AKP iktidarlarının neo-liberal ekonomi politikalarıyla yarattığı tahribatı tersine döndürmeye odaklanması gerektiğini ifade ederek, "Betonlaşmaya dayalı bu ekonomik modelden, bilgi yoğun bir ekonomik modele geçilmesi için hep birlikte mücadele edeceğiz. Katma değerli üretimin sınırlı olduğu bir ülke; açık pazar olma konumundan kurtulamaz. Mühendis emeğinin küçültüldüğü bir ekonomi; aynı zamanda küresel emperyalist zincire tam bağımlı bir yapı oluşmasına neden olmaktadır. Halkla ilişkiler teknikleri ve algı yönetimi ile ülke bağımsızlığının sağlanamayacağına dikkat çekerek, 68 kuşağının yarattığı anti-emperyalist mücadele hattını önümüzdeki yıllarda canlanmasını umut ediyoruz" dedi.

68 Kuşağının Gençleri Yolumuzu Aydınlatıyor
EMO İzmir Şubesi`nin faaliyetlerine 8 Haziran 1968`de gerçekleştirilen ilk genel kurulun düzenlenmesiyle başladığını hatırlatan Uğurlu, konuşmasını, şöyle sürdürdü: 

"EMO İzmir Şubesi, TMMOB genelinde 68 kuşağının gençlerinin ilk iş başına geldiği birimdir. Şubemizi kuran kadroların öncü çalışmaları bugün TMMOB`un sahip olduğu toplumcu mücadele ekseni yaratmıştır. Örgütümüzün öncü kadrolarından ve Şubemizin Kurucu Genel Başkanı Ergun Elgin, bu yıl meslekte 60. yılını kutluyor."

Ergun Elgin`in etkinliğe mesaj gönderdiğini belirten Uğurlu, konuşmasına Elgin`in mesajını yayınlamak için ara verdi. Canlı yayına yansıyan video kaydında Elgin`in genç meslektaşlarına, Oda çalışmalarına katılım çağrısı yaparken, ülkenin içinden geçtiği bu dönemde hereksin bu "kavgaya" katılması gerektiğine vurgu yaptı.

Elgin`in mesajının yayımlanmasının ardından bu yıl 11 üyenin meslekte 60. Yılını tamamladığını belirten Uğurlu, 9 üyenin 50. yılını, 95 üyenin 40`incı yılını, 83 üyenin ise meslekte 25. yıllını tamamladığını açıklayarak, "Daha uzun yıllar mesleğe hizmet etmeleri dileğiyle, kendilerini kutlarız. Bu yıl meslekte 60., 50.,40. ve 25. yılını tamamlayan üyelerimiz için bir almanak tasarladık. Birazdan sunumunu yapacağımız almanağı, hazırlanan plaketler ile birlikte üyelerimize göndereceğiz" diye konuştu.

Plaket Töreni Sunumu 
Etkinlik meslekte 60., 50., 40. ve 25. yılını ve plaket alacak üyelere için hazırlanan almanağa ilişkin sunumla devam etti. Sırasıyla Ergun Elgin, Osman Akdağ, Hüseyin Hulki Gürsoy, Orhan Ünlüsoy, Yusef Tuvi, Salim Bilici, Önder Gürül, Süha Tarman, Mustafa Tevfik Uzundemir, Ali Okur ve Agah Çokal`a dan oluşan 60. yılını dolduran üyelerle ilişkin temel bilgilerin ekrana yansımasının ardından, 50. yıllarını dolduran Mete Neptun, Yasin Orhan Sübaşı, Ömer Özyiğit, Tuncay Ege, Mehmet Nuri Kutlu, Feyzi Seydan Topbaş, Müjdat Savran, Gürcan Aylanç ve Yaşar Kaya`ya ilişkin bilgiler verildi. Yaklaşık 10 dakikalık sunumda ardından meslekte 40. ve 25. yılını dolduran üyelere ilişkin bilgilere de yer verildi. Sunumun ardından etkinliğin 30 Aralık 2009`da hayatını kaydeden Haldun Büyükdora`nın ölüm yıldönümünde gerçekleştirildiğini hatırlatan Uğurlu, 27 Aralık 1988`de aramızdan ayrılan Mesut Ulutaş`ı da andı.

Olten Quartet Konseri
Etkinliğe Olten Filarmoni bünyesinde faaliyetlerini sürdüren Olten Quartet`in yılbaşı konserinin yayınlanmasıyla devam edildi. Gülce Karagözcük Yamandağlı, İnci Basmacı, Ercan Atasoy ve Simge Keskin`den oluşan Olten Quartet, Leroy Anderson`un "A Christmas Festival", Felix Bernard`ın "Winter Wonderland" ve Jule Styne`nin "Let It Snow! Let It Snow" adlı eserlerini yorumladılar. Konserin tamamlanmasının ardından Olten Filarmoni`nin çalışmalarına ilişkin bilgi veren Uğurlu, Olten Filarmoni`nin Ceyhan ve Fatma Olten tarafından Aralık 2013`de kurulmasının ardından dünyaca ünlü şef ve solistleri ağırladıklarını ve yedinci sezonları için hazırlık yaptıklarını kaydetti. Organizasyonun ana çatısının Olten Filarmoni Sanat Okulu olduğunu ifade ederek, "Okul, kısa zamanda sanatçıların buluşma noktası olmuş, her yaştan öğrenciye çok sesli müzik sevgisi aşılamakta; benimsetmekte ve enstrüman çalmayı öğreterek, geliştirmektedir. Aynı zamanda öğrenciler sanatçı öğretmenlerini sahnede izlemenin mutluluğunu ve motivasyonunu yaşamaktadır" diye konuştu.

"Kalkınma Mücadelesini Birlikte Sürdüreceğimiz"
Olten Quartet`e etkinliğe renk katmaları nedeniyle teşekkür eden Uğurlu, konuşmasını şöyle tamamladı: 

"Odamızın 66. yılının yanı sıra bu yıl Şubemizin 52. kuruluş yıl dönümünü kutluyoruz. EMO İzmir Şubesi`nin Türkiye`de demokrasi mücadelesindeki yerini almasına vesile olan ve 52 yıldır bu mücadeleyi her dönem gençleşerek ileriye taşıyan tüm üyelerimize, EMO İzmir Şubesi 33. Dönem Yönetim Kurulu olarak teşekkürlerimizi sunmak isteriz. Odamız üyesinden aldığı güçle, demokratik, laik ve eşit, barış içinde bir Türkiye mücadelesine devam edecektir. Bilimin ve mühendisliğin temel ilkelerinin uygulanması mücadelemizi her koşul altına sürdüreceğiz. Bilimin rehber edinildiği, doğanın, yaşamın ve emeğin korunduğu bir gelecek için kalkınma mücadelesini tüm üyelerimizle birlikte sürdüreceğimize olan inancımızı tekrarlayarak, tüm katılımcılara sağlıklı günler, nice mutlu yıllar dileriz. 

 


 

 

  Canlı yayınlanan etkinliğin video kaydını aşağıdaki adresten izleyebilirsiniz:   

https://www.emo.org.tr/genel/bizden_detay.php?kod=133383&sube=7

 

 


 

 

 

Bağlantılar

www.emo.org.tr/genel/bizden_detay.php?kod=133383&sube=7
 


35. DÖNEM KURULLARI BELİRLENDİ

04.02.2024
 


Çok Okunanlar


ADALET NÖBETİNE ÇAĞRI: #GEZİYEOZGURLUK

PCB TASARIM EĞİTİMİ DÜZENLENDİ

MUTLU BAYRAMLAR

TÜRKİYE’DE İNTERNET’İN 31. YILI BİLDİRİSİ

DEPREMZEDEYE DEĞİL ENERJİ ŞİRKETLERİNE DESTEK

EMO: MEVZUAT YAMA TUTMUYOR (DOKUZ EYLÜL)

SİNOP NÜKLEER GÜÇ SANTRALI İNADINDAN VAZGEÇİLMELİDİR

Okunma Sayısı: 140


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.