MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

SİNOP`TAKİ NÜKLEER YALAN



 
TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, 4 Haziran 2021 tarihli BirGün Gazetesi`ndeki köşesinde, önümüzdeki günlerde yapılacak olan bilirkişi incelemesi öncesinde, Sinop`ta yapılması planlanan Nükleer Enerji Santrali üzerine yazdı.
 

Öner, Soner ve Güneş`in anısına…

Ülke ve dünya gerçekliğinden uzak hayallere yapılan yatırımlar, AKP iktidarının alamet-i farikalarından birisi haline geldi. "Nükleer Güç" olma hevesiyle ülkemizin en güzel yerlerine nükleer santraller yapma çabası, bu hayallerin en tehlikelilerinden birisi durumunda.

2018 yılında temeli atılan ve inşaat çalışmaları skandallarla devam eden Mersin Akkuyu Nükleer Güç Santrali`nin yanı sıra Sinop İnceburun`da ve Kırklareli İğneada`da Nükleer Enerji Santrali yapılması yönünde çalışmalar sürüyor.

Akkuyu`da yapımı devam eden Nükleer Santral, temelindeki çatlaklarla gündeme gelmişti. Sinop`ta kurulması düşünülen nükleer santraldeki çatlak ise daha temeli bile atılmadan ortaya çıktı.

Sinop`ta yapılacak santrale ilişkin anlaşma, 2013 yılında Erdoğan`ın Japonya ziyareti sırasında yapılmıştı. İki hükümet arasındaki anlaşma uyarınca santralin temeli 2017 yılında atılacak ve santral 2023 yılında hizmete girecekti.

Ne var ki 2018 yılında tamamlanabilen fizibilite çalışmaları sonucunda ortaya çıkan maliyet üzerinde uzlaşmaya varılamaması nedeniyle Japonya ile işbirliği sona erdi. 2018 yılından bu yana projeyi üstelenebilecek yeni bir ülke ve şirket de bulunamadı. Santralin kimin tarafından yapılacağı konusu tümüyle belirsiz durumda.

Projeyi sahipsiz hale getirilen bu temel soruna rağmen, santrale ilişkin hukuki prosedür hiçbir şey olmamış gibi devam ediyor.

HAYALİ OLAN

Üstlenicisi olmayan projenin Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 2020 yılı Eylül`ünde onaylandı. Rapora göre daha sonra kurulacak "proje şirketi" tarafından yapılacak santralin sahadaki kazı çalışmalarının 2021 senesinde başlaması ve ilk reaktörün 2031 senesinde devreye alınması planlanıyor.

Kullanılacak teknoloji bile belli değilken hazırlanan ÇED raporu, santralin çevresel etkilerini değerlendiren bilimsel bir rapor olmaktan çok, bir reklam ajansı tarafından hazırlanan proje sunumu niteliği taşıyor. Dolayısıyla söz konusu bölgede "bir santral yapma" fikriyle yaratılmış bu hayali projenin, hayali çevresel etkilerinin kabul edilmesi başlı başına skandaldır.

Proje hayali olduğu için, projeye ilişkin raporda da çok sayıda temel eksiklik bulunuyor. TMMOB tarafından yapılan incelemeye göre raporda "işletmeden çıkarma aşaması", "radyoaktif atıkların taşınma ve depolanma işlemleri", "rehabilitasyon süreçleri" gibi çevresel etkiye ilişkin temel hususlar bile kapsam dışı bırakılmış durumda. Bunun yanı sıra kaza, güvenlik, bertaraf gibi işlemler için yer ve teknoloji alternatifleri de raporda yer almıyor.

Yüklenici firma olmayışı, teknolojinin belirlenememesi gibi nedenlerle hükümsüz durumdaki bu rapor hakkında Bakanlık tarafından verilen ÇED Olumlu Kararı hakkında TMMOB tarafından dava açıldı.

Bir enerji santraline ilişkin ÇED Raporu`nda mutlaka yer alması gereken yer seçimine, yakıtların temin ve taşınmasına, radyoaktif atıkların taşınması ve bertarafına, kaza senaryolarına ve acil durum planlamalarına ilişkin değerlendirmelerin hiçbirinin olmadığı bu rapora ilişkin bilirkişi incelemesi önümüzdeki günlerde Sinop`ta gerçekleştirilecek.

Bilirkişi ve mahkeme heyetini, iktidarın yönlendirmesiyle değil, bilimin ışığında çevreyi ve toplum sağlığını dikkate alarak karar vermesini temenni ediyorum.

İHTİYACIMIZ OLAN

Sinop`ta kurulması planlanan Nükleer Enerji Santrali`nde de görüldüğü gibi ülkemizin nükleer serüveni başından sonuna kadar yalanlar ve fiyaskolar üzerine kurulu.

Daha önce çok kez söylediklerimizi bir kez daha tekrar etmekte fayda görüyorum: Nükleer Enerji bu ülkenin gerçek ihtiyacı değildir.

Bu ülkenin ihtiyacı, yenilenebilir enerji kaynaklarına öncelik verilmesidir. Enerjinin etkin ve verimli kullanılmasıdır. İhtiyacımız kadar enerji üretilmesidir.

Çevreye en az zarar verecek enerji kaynaklarına ve üretim teknolojilerine yatırım yapılmasıdır. Üretim yapılacak alanlarda önce halka danışılmasıdır. Enerjide dışa bağımlılığın azaltılmasıdır.

Bu ülkenin ihtiyacı, enerji sektöründe konunun uzmanları ve meslek örgütlerinin de katılımıyla hazırlanacak bütünleşik strateji belgeleri ile geleceğimizi güvence altına alan bir enerji politikası ortaya çıkartılmasıdır. Bu enerji politikasının temelinde ise rant değil, toplumsal fayda ve kamusal çıkar olmalıdır.

 

Bağlantılar

www.tmmob.org.tr/icerik/emin-koramaz-yazdi-sinoptaki-nukleer-yalan
 


TELE 1- SABAH PUSULASI

28.03.2024
 


Çok Okunanlar


DEPREMZEDEYE DEĞİL ENERJİ ŞİRKETLERİNE DESTEK

KTMMOB EMO YENİ YÖNETİM KURULU BELİRLENDİ

SİNOP NÜKLEER GÜÇ SANTRALI İNADINDAN VAZGEÇİLMELİDİR   

TELE 1- SABAH PUSULASI

EMO HASAN BALIKÇI ONUR ÖDÜLÜ’NÜN SAHİBİ MÜCELLA YAPICI OLDU

EMO, SİNOP NGS NAZIM İMAR PLANI İÇİN İPTAL DAVASI AÇACAK (BAŞKENT GAZETESİ)

GÜNEŞ VAR ETTİ, SANTRALI YOK EDECEK (BİRGÜN)

NİTELİKLİ YAĞMA (GÜNLÜK EVRENSEL)

EMO: SİNOP NGS PROJESİNDEN VAZGEÇİLMELİ (ENERJİGUNLUGU.NET)

YAPICIYA EMO`DAN ÖDÜL, TÖREN 26 NİSAN`DA (CUMHURİYET)

Okunma Sayısı: 133


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr


Diğer birimlerin iletişim bilgileri için tıklayınız

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.