MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

MUHAFELETİN ‘NÜKLEER ÇÖPLÜK’ SESSİZLİĞİ: TWEET BİLE ATILMAMIŞ (DİKEN.COM.TR)


YAZILI BASINDA ODAMIZ


 
Paris İklim Anlaşması’nın Meclis’te kabul edildiği gün, Türkiye’yi ‘nükleer çöplüğe çevireceği’ yönünde eleştirilen iki kanun teklifi daha Meclis’ten geçti. Ancak kanunlar geçerken muhalefetin sessizliği, eleştiri konusu oldu.
 

Türkiye`nin 2015 yılında imzaladığı ancak onaylamadığı Paris İklim Anlaşması, 6 Ekim`de Meclis`ten geçmişti.

Aynı gün genel kurulda nükleer ve radyoaktif maddelerle ilgili iki kanun daha kabul edildi. Bunlardan ilki, ‘Kullanılmış yakıt idaresinin ve radyoaktif atık idaresinin güvenliği üzerine birleşik sözleşme`ye Türkiye`nin katılımıyla ilgiliydi.

Bir diğeri de ‘nükleer enerji alanında üçüncü şahıslara karşı hukuki mesuliyete dair sözleşme`yi değiştiren protokolün onaylanmasını kapsıyordu.

Eleştiriler ne?

Nükleer Karşıtı Platform (NKP) Bileşenleri, dünkü açıklamasında, her iki maddenin kabul edilmesine "Paris İklim Anlaşması nükleer enerjinin Truva atı mı?" diyerek tepki gösterdi.

Açıklamada, kanun tekliflerinin, ‘başka ülkelerin nükleer santral atıklarının Türkiye`ye kabulü ve kazalardan zarar görecek üçüncü tarafların tazmin hakları gibi hayati konuları içerdiği` belirtildi.

NKP, şunları kaydetti: "Bu yasa maddeleri hakkında hiçbir sözlü ve yazılı itirazda bulunmayan bütün siyasi partiler ve milletvekillerinin sorumlu olduğunun altını çiziyoruz. Ülkemizin geleceğini ilgilendiren hayati konuların TBMM Genel Kurulu`ndan hızla geçirilmesini kabul etmiyoruz. Meclis`te grubu bulunan tüm muhalefet partilerini bu yasanın iptaline karşı göreve davet ediyoruz.

2019 yılından bu yana muhalefet partilerinden hiçbir milletvekilinin Nükleer Karşıtı Platformlara, çevre-ekoloji örgütlerine, ilgili meslek odalarına bilgi vermemesi, destek istememiş olması anlaşılabilir bir durum değildir."

CHP`li vekilden itiraz

Kullanılmış yakıtların ve radyoaktif atıkların idaresi hakkındaki kanun teklifi, 26 Nisan 2019`da Meclis`e sunulurken, sonraki ay Dışişleri komisyonunda görüşülerek kabul edildi.

O tarihlerde CHP İstanbul Milletvekili Ünal Çeviköz, komisyon raporuna muhalefet şerhi yazarak, tekline ilişkin çekincelerini dile getirdi.

CHP`li vekil, teklifteki maddelerin belirsiz olduğunu belirtirken, başka ülkelerin radyoaktif atıklarının Türkiye`ye naklinin ve atıkların ülkeler arasındaki transferi esnasında Türkiye`nin bir geçiş ülkesi olmasının mümkün hale geldiğini söyledi.

Kabul ve ret oyları

İklim bilimci Önder Algedik, 6 Ekim`de partilerin iklim anlaşmasına ek olarak Meclis gündemine getirilen iki kanun için kullandığı oy tablosunu paylaşmıştı.

Buna göre AKP ve MHP her iki kanun için kabul oyu verdi. CHP ve HDP ise birine ret verirken diğer kanunda çekimser kaldı.

Muhalefet kanadından İYİ Parti her iki teklife de kabul oyu verirken, Türkiye İşçi Partisi (TİP) her iki kanuna ret oyu verdi. Oylamaya katılmayan vekil sayısı ise 340.

Muhalefet Twitter`da sessiz kalmış

Sosyal medya kullanıcısı Adem Toprak, muhalefet partilerinin 1-10 Ekim tarihlerindeki Twitter paylaşımlarını analiz etti.

Buna göre muhalefet tarafından içinde ‘nükleer` ya da ‘radyoaktif` kelimeleri geçen sadece iki tweet atılmış. Onlar da söz konusu kanunlarla ilgili değil.

Toprak, bu durumu "En azından, bu iki yasayla ilgili Twitter üzerinden kamuoyu oluşturup, iktidara baskı kurmaya çalışmışlardır değil mi? Maalesef, bu kanunların adını bile anmamışlar" sözleriyle eleştirdi.

Toprak, Meclis`te bulunan vekillere ait 575 Twitter hesabından bugüne kadar 3 milyon 364 bin 783 tweet atıldığını dile getirdi.

Kanunun geçtiği 1-10 Ekim tarihlerini sorgulayan Toprak, tüm vekiller tarafından 15 bin 65, muhalefet vekilleri tarafından ise 6 bin 103 tweet atıldığını tespit etti: "İçerisinde ‘nükleer` ya da ‘radyoaktif` kelimeleri geçen tweetleri arattığımızda aldığımız sonuç 43, sadece muhalefet vekilleri olarak filtrelediğimizde ise iki tweet atıldığını görüyoruz."

Toprak, son olarak şunu dedi: "Muhalefet; ya bu kanunların önemi konusunda bilgi sahibi değil, adlarını bile anmadı. Ya da iktidarın işlerini bozmamak için, bu kanunların sessiz sedasız şekilde meclisten geçmesine izin verdi. Her iki durumda da muhalefet halka karşı görevini yapmamış oldu."

 

Bağlantılar

www.diken.com.tr/muhafeletin-nukleer-copluk-sessizligi-tweet-bile-atilmamis/
 


HALK TV GÜNAYDIN TÜRKİYE (09.07.2025)

09.07.2025
 


Çok Okunanlar


ELEKTRIKLI ARAÇ SARJ ISTASYONLARI GUNCEL UYGULAMALAR PANELI DUZENLENDI

TURKIYE ELEKTRIK ENERJISI ISTATISTIKLERI MAYIS 2025 YAYIMLANDI

ELEKTRIK MUHENDISLERI ODASI BASIN ACIKLAMASI: KAMU DENETIMI BITIYOR, DOGA SERMAYEYE TESLIM; ENERJI BAHANESIYLE “SUPER” TALAN

EMO TV: SAĞLIK VE HUKUK BOYUTUYLA NÜKLEER

BITIRME PROJELERI SERGISI ANKARA VE ISTANBUL’DA ES ZAMANLI BASLADI

EMO: ELEKTRİK KAYNAKLI YANGINLARIN SEBEBİ ÖZELLEŞTİRMELER! (GAZETEYENİGÜN.COM.TR, 03.07.2025)

DISK-KESK-TMMOB-TTB: TORBA YASA DEGIL, TORBA TALAN! YASAMI HEDEF ALAN BU YASA DERHAL GERI CEKILMELIDIR!

GELECEGIN TEKNOLOJILERI VE TEKNOLOJI POLITIKALARI SEMPOZYUMU SONUC BILDIRGESI YAYIMLANDI

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ’NİN 17. BİTİRME PROJELERİ SERGİSİ’NE KATILDIK

ODA YONETIM KURULU BASKANI MAHIR ULUTAS YENICAG TV`DE EROL TOSUN`UN KONUGU OLDU

Okunma Sayısı: 57


Tüm Yazılı Basında Odamız

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2025 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr


Diğer birimlerin iletişim bilgileri için tıklayınız

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.