MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 ANKARA ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 AFYONKARAHİSAR   ANKARA   ÇANKIRI   ERZİNCAN   ERZURUM   KASTAMONU   KAYSERİ   KIRŞEHİR   KONYA   NEVŞEHİR   SİVAS   TOKAT   YOZGAT   AKSARAY   KIRIKKALE 
 

 
HUKUKİ DESTEK
 

EMO Ankara Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 2023.4

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

EMO ANKARA ŞUBESİ 25. DÖNEM BİYOMEDİKAL MÜHENDİSLİĞİ MESLEK DALI KOMİSYONU RAPORU


GÖRÜŞ / RAPOR


 
Biyomedikal Mühendislerinin kamu kurum ve kuruluşlarınca, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarınca tanınırlığı yeterli seviyede olmaması sebebiyle; Biyomedikal Mühendisliği tanımı ve görev alanları ayrıntılı bir şekilde incelenip aşağıdaki gibi sunulmuştur.
 

EMO ANKARA ŞUBESİ 25. DÖNEM

BİYOMEDİKAL MÜHENDİSLİĞİ MESLEK DALI ÇALIŞMA RAPORU

24.10.2020 tarihli toplantıda TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Ankara Şubesi 25. Dönem Yönetim Kurulu`ndan Kardelen Kamışlı ve Özgür Karagülle katılımlarıyla açılış konuşması ve mevzuat hakkında bilgilendirme yapıldı. Asil ve yedek üyelerin seçimi, başkan, başkan yardımcısı ve raportör seçimiyle ile birlikte Biyomedikal Meslek Dalı Komisyonu oluşturuldu.

Oy birliği ile aşağıdaki gibi görev dağılımının yapılmasına karar verilmiştir.

BİLGE

DOĞAN

Başkan

GİZEM AYBENİZ

KAYNAR

Başkan Vekili

AYLİN

EVRENSEL

Raportör

MUSTAFA FATİH

ÖZKUL

Asil Üye

UĞUR

CÜNEDİOĞLU

Asil Üye

SERHAD BİLAL

ÖZTÜRK

Asil Üye

ELA

ESMER DEMİR

Asil Üye

SONER

ÖZDEMİR

Yedek Üye

ZEKERİYA

OĞUZ

Yedek Üye

İLKİN

AKSU

Yedek Üye

ASLI

SİPAHİ

Yedek Üye

 

25.12.2020 tarihli toplantıda belirlenen çalışma programı kapsamında aşağıdaki çalışmalar yapılmıştır.

 

1.    BİYOMEDİKAL MÜHENDİSLİĞİ TANIM VE GÖREV ALANLARI

Biyomedikal Mühendislerinin kamu kurum ve kuruluşlarınca, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarınca tanınırlığı yeterli seviyede olmaması sebebiyle; Biyomedikal Mühendisliği tanımı ve görev alanları ayrıntılı bir şekilde incelenip aşağıdaki gibi sunulmuştur.

 

Biyomedikal Mühendisliği Nedir?

"Introduction to Biomedical Engineering" kitabında: Biyomedikal mühendisleri; elektrik,kimya,optik,mekanik ve diğer mühendislik uygulamalarını biyolojik sistemlerde(insan ve hayvan) uygulayan kişilerdir diye bir tanım mevcut. Hastanede çalışan biyomedikal mühendisleri ise klinik mühendisi şeklinde farklı bir etiket ile bahsediliyor.

Biyomedikal mühendisliği dünya genelinde ikinci dünya savaşının ardından gündeme gelmiş olup ve giderek gelişmiştir. Biyomedikal mühendisleri dünyası adı ile paylaşılan aşağıdaki görselde Biyomedikal Mühendisliğinin iktisadi olmayan noktalardaki uzmanlaşma alanları aktarılmaktadır.

 

 
Şekil-1 Uzmanlaşma Alanları
 

 

Günümüzde sağlık profesyonellerinin karşılaştığı sorunların çoğu, cihaz ve sistem analizinin, tasarımının ve pratik uygulamanın temel yönlerini içerdiğinden mühendisler için son derece önemlidir - bunların tümü mühendislik uygulaması için temel olan süreçlerin merkezinde yer alır. Tıbbi olarak bu tasarım problemleri, otomatikleştirilmiş klinik laboratuvarların tasarımı ve uygulanması, çok aşamalı tarama tesisleri (birçok testin yapılmasına izin veren merkezler) ve hastane bilgi sistemleri gibi çok karmaşık büyük ölçekli yapılardan, bir araştırma veya klinik ortamında belirli fizyolojik süreçlerin aktivitesini izlemek için kullanılabilen kayıt elektrotları ve dönüştürücüler gibi nispeten küçük ve basit cihazları yaratır. Uzaktan izleme ve telemetrinin birçok karmaşıklığını kapsar ve acil durum araçlarının, ameliyathanelerin ve yoğun bakım ünitelerinin gereksinimlerini içerir. Bu nedenle, Amerikan Sağlık Sistemi Biyomedikal Mühendisleri olarak adlandırılan mühendislik mesleğinin belirli üyeleri için zorlukları temsil eden birçok sorunu kapsar. Biyomedikal mühendisliği, sağlıkla ilgili belirli sorunları çözmek için neredeyse tüm mühendislik disiplinlerinin kavramlarını (elektrik, mekanik ve kimya mühendisliği), bilgilerini ve yaklaşımlarını uygulamayı içerdiğinden, mühendisler ve sağlık profesyonelleri arasındaki etkileşim fırsatları çok ve çeşitlidir. Örneğin Biyomedikal Mühendisleri yeni bir tıbbi görüntüleme modelinin tasarımında veya engelli kişilere yardımcı olmak için yeni tıbbi protez cihazlarının geliştirilmesinde yer alabilir. Biyomedikal mühendisliği alanına nelerin dahil edildiği birçoğu tarafından oldukça açık olarak görülse de, alanla ilgili çelişkili birçok görüş, mesleğin tanımıyla ilgili anlaşmazlıklara sebep olabilir. Örneğin, Biyomühendislik Eğitim Rehberi`nde tanımlanan biyomedikal mühendisliği, biyomühendislik, biyoloji mühendisliği ve klinik (veya medikal) mühendislik terimlerini düşünün. Pacela`nın Biyomühendisliği geniş bir şemsiye  terimi kullanarak, tüm bu alanı tanımlamasına rağmen, biyomühendislik, genellikle temel araştırma odaklı bir faaliyet olarak tanımlanır. Bitki veya hayvan hücreleri üzerinde değişiklik yapan, bitki ve hayvan hücrelerinin parçalarını geliştiren veya faydalı amaçlar için yeni mikroorganizmalar geliştiren, biyoteknoloji ve genetik mühendisliği ile yakından ilişkilidir. Örneğin yiyecek endüstrisinde fermantasyon için  maya türlerinin geliştirilmesi anlamına geliyordu. Tarımda biyomühendisler don hasarını azaltmak ve verimi iyileştirmek için bitkileri organizmalarla tedavi edebilirler. Geleceğin biyomühendislerinin  insan hayatı için muazzam kaliteli etkiler yaratacakları açıktır. Bu uzmanlığın tüm potasiyelini hayal etmek zordur. Tipik olarak şunları içerir:

-Yiyecek üretimi için geliştirilmiş bitki ve hayvan türlerini geliştirmek.

-Hastalıklar için yeni medikal tanı testleri icat etmek

-Klon hücrelerinden, sentetik aşı üretimi

-İnsan, hayvan ve bitki yaşamını toksik maddelerden ve kirleticilerden korumak için biyoçevre mühendisliği yapmak,

-Protein yüzey etkileşimlerini incelemek,

-Maya ve hibridoma hüclerinin, büyüme kinetiği, modellemesi

-Hareketsizleştirilmiş enzim teknolojisinde araştırma,

-Monoklonak ve terapötik proteinlerin monolokal antikorlarının geliştirilmesi

Diğer benzer mühendislik disiplerinden, biyomedikal mühendisliği teriminin en kapsamlı anlama sahip olduğu görülüyor. Biyomedikal Mühendisleri biyolojik sistemleri (insan ve hayvan) anlamak, modifiye veya kontrol etmek için elektrik, kimya, optik, mekanik ve diğer mühendislik prensiplerini uygular. Biyomedikal Mühendisleri bir hastanede veya klinikte çalışan biyomedikal mühendisleri daha uygun şekilde klinik mühendisi olarak adlandırılır ama bu teorik ayrıma pratikte her zaman uyulmaz ve bugün Amerika‘daki hastanelerde çalışan bazı profesyoneller Biyomedikal Mühendisi olarak adlandırmaya devam ederler. Biyomedikal mühendislerinin aktivite genişliği oldukça önemlidir. Bu alan öncelikli olarak 1950-1960 larda  medikal cihazların geliştirilmesi ile ilgilenilmesinde daha geniş kapsamlı faaliyetler içerecek şekilde değişti. Şekil 2 ve Şekil 3‘te görülebileceği üzere, Biyomedikal Mühendisliği alanı artık birçok yeni kariyer alanı içermektedir.

Bu alanlar bazıları şunlardır:

-Mühendislik sistem analizlerini uygulamak (psikolojik modelleme, simülasyon ve biyolojik problemlerin kontrolü)

-Psikolojik sinyalleri tespit etme, ölçme ve  izleme (biyosensörler ve biyomedikal enstrümantasyon)

-Biyoelektrik verilerini sinyal işleme teknikleri aracılığıyla tanısal yorumlanması 

-Tedavi edici ve rehabilitasyon prosedürleri ve cihazları (rehabilitasyon mühendisliği)

-Vücut fonksiyonlarının değiştirilmesi veya arttırılması için cihazlar (yapay organlar)

-Hasta-ilişkili veri ve klinik karar vermenin bilgisayar analizi (medikal bilişim ve yapay zeka)

-Mediakal görüntüleme, yani, anatomik detayın veya fizyolojik fonksiyonun grafiksel gösterimi

 

 

Şekil-2 Türkiye`de Biyomedikal Mühendisliği Kariyer Yolları

 

Şekil-3 En geniş kapsamı ile Biyomedikal Mühendisliği Kariyer Yolları

En geniş anlamıyla, biyomedikal mühendisliği temel olarak üç tür bireyin eğitimini içerir: (1) sağlık hizmetlerinde klinik mühendis, (2) endüstri için biyomedikal mühendisi ve (3) araştırma bilimcisi/akademisyen. Şu anda, bu biyomedikal mühendislerinin oynayabileceği üç özel rol arasında ayrım yapılabilir. Her biri birbirinden farklı ve detaylı açıklamaları hak etmek için yeterlidir. Bunların ilk tipi ve en yaygın olanı, "problem çözücü" olarak adlandırılabilir. Bu biyomedikal mühendisi (büyük olasılıkla klinik mühendisi veya biyomedikal tasarım mühendisi) ile geleneksel hizmet ilişkisini sürdürür.

Bu problem çözme sürecinin verimli ve başarılı olması için birbirinin dili hakkında biraz bilgi ve hazır bir bilgi alışverişi olmalıdır. Biyomedikal mühendisleri, yargılarını, bilgilerini uygulamak ve bilgilerini verilen problemin çözümüne katkıda bulunmak için biyolojik durumu anlamalı ve yöntemlerini yaşam bilimcinin anlayabileceği terimlerle savunmalıdır. Daha nadir görülen ikinci tip, "teknolojik girişimci" olarak adlandırılabilir. Bu birey, yaşam bilimci veya hekimin teknolojik eğitimi ile mevcut teknolojik yetenek arasındaki uçurumun o kadar büyük olduğunu ve yaşam bilimcinin mevcut teknolojinin uygulanmasını içerecek bir sorun oluşturamayacağını varsayar. Bu nedenle, teknolojik girişimciler biyolojik veya tıbbi cephenin bir kısmını inceler ve ileri teknolojinin avantajlı olabileceği alanları belirler. Böylece önce kavramsal olarak sonra da donanım veya yazılım şeklinde kendi problemlerini ortaya koyarlar ve daha sonra çözümü sunmak için çaba göstermeye devam ederler. Son olarak, bu kişiler tıp camiasını yararlı bir araç sağlayabileceklerine ikna etmelidirler çünkü problem çözücülerin kendilerini buldukları durumun aksine, girişimcinin faaliyeti en iyi ihtimalle spekülatiftir ve sonuçlar için hastanın tedaviye erişimi gayesi dışında doğrudan bir müşterisi yoktur. Bununla birlikte, girişim; bilimsel veya ticari olarak başarılı olursa, geleneksel düzenleme yoluyla olacağından çok daha önce bir ilerleme kaydedilmiştir. İşlerinin doğası gereği, teknolojik girişimciler çok sayıda mühendislik ve tıp bilgisinin yanı sıra çok sayıda tıbbi sistem deneyimine sahip olmalıdır. Üçüncü tip biyomedikal mühendisi olan "mühendis-bilim adamı" (büyük olasılıkla akademik kurumlarda ve endüstriyel araştırma laboratuvarlarında bulunur), öncelikle biyolojik süreçlerin araştırılması ve araştırılmasına mühendislik kavram ve tekniklerinin uygulanmasıyla ilgilenir. Ellerindeki en güçlü araç, incelenen belirli biyolojik sistemin uygun bir fiziksel veya matematiksel modelinin oluşturulmasıdır. Simülasyon teknikleri ve mevcut bilgi işlem makineleri aracılığıyla, analitik hesaplama veya sezgisel tanıma için çok karmaşık olan özellikleri anlamak için bu modeli kullanabilirler. Ek olarak, bu simülasyon süreci, gerçek biyolojik sistem üzerinde gerçekleştirilebilecek uygun deneylerin tasarımını kolaylaştırır. Bu deneylerin sonuçları, sırayla, ilgili modelleri değiştirmek için kullanılabilir. Böylece, biyolojik bir mekanizmanın daha iyi anlaşılması, bu iterativ sürecin efektif yolağından kaynaklanmaktadır. Bu iterativ matematiksel modeller, gerçek deneylerin sıkıcı, çok zor veya tehlikeli olabileceği durumlarda bu değişikliklerin biyolojik bir sistem üzerindeki etkisini de tahmin edebilir.

Hemşire ve hekim gibi, biyomedikal mühendisinin de nihai rolü topluma hizmet etmektir. Bu sadece vasıflı bir teknik servis değil, bir meslektir. Bu görece yeni sayılabilecek türü etkin bir şekilde kullanmak için, sağlık hizmetleri bu yeni profesyonellerin ihtiyaçlarının ve eğitildikleri rollerin farkında olmalıdır. Bu çabadaki büyük potansiyel, zorluk ve vaat, yalnızca önemli teknolojik faydalar değil, aynı zamanda insani faydalar da sunmaktadır.

Biyomedikal mühendisleri temelde birer profesyoneldir. Profesyoneller, ortak bir yoğun eğitim kursu sırasında özümsenen değerleri ve becerileri paylaşarak kimlik bulan bir grup insan olarak tanımlanmıştır. Bireylerin profesyonel olup olmadıkları, belirli mesleki değerleri içselleştirip içselleştirmedikleri incelenerek belirlenir. Ayrıca profesyonel, mesleki değerleri içselleştirmiş ve teknik yeterliliği temelinde lisans almış kişidir. Temelde profesyonellik kavramının, 6 önemli olayın meydana geldiğine dikkat edilerek durumu belirlenebilir:

·         İlk eğitim okulu(Meslek Liseleri)

·         İlk üniversite okulu

·         İlk yerel meslek birliği

·         İlk ulusal meslek birliği

·         İlk eyalet/ülke lisans kanunu

·         İlk resmi etik kuralları

Biyomedikal mühendisliğinde bu kritik altı adımın tamamı da atılmıştır. 1950‘lerin sonlarında öncelikle tıbbi elektronik ile ilgilenen profesyonel bir grup olarak ortaya çıkan biyomedikal mühendisliği alanı, birkaç dağınık birey ile başlayarak, çok iyi kurulmuş bir organizasyona evrilmiştir. Dünya çapında giderek genişleyen bir biyomedikal mühendisleri topluluğuna hizmet eden yaklaşık 48 uluslararası dernek vardır. Bugün, biyomedikal mühendisliğinin kapsamı son derece çeşitli hale gelmiştir. Yıllar geçtikçe doku mühendisliği ve yapay zeka gibi alana yabancı olarak kabul edilen birçok yeni disiplin artık mesleğin ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir. Profesyonel topluluklar, insan sağlığını ve yaşam kalitesini iyileştirecek yeni teknolojik uygulamaların peşinde bilgi ve deneyimlerini paylaşmak için bu çeşitli topluluğun üyelerini bir araya getirmede önemli bir rol oynamaktadır. Hem ulusal hem de uluslararası düzeyde toplumlar arası işbirliği ve işbirlikleri, bugün Biyomedikal Mühendisliği Topluluğu (BMES), Amerikan Tıp ve Biyoloji Mühendisleri Enstitüsü (AIMBE) ve IEEE`nin EMBS kolu gibi birçok yerde olmaktadır. Türkiye`de ise profesyonel derneklerden en büyük ve önemlisi Biyomedikal Mühendisleri Derneği(Biyomed) olmak üzere Biyomedikal ve Klinik Mühendisliği Derneği(Biyoklinikder) ve Biyomedikal Mühendis İş Adamları Derneği(BİMİAD) gibi farklı yaklaşımlar ile oluşmuş dernekler de vardır. Diğer taraftan profesyonel meslek örgütlenmesi olarak, TMMOB- Elektrik Mühendisleri Odası altında kendine yer bulmuştur.

 2.    BİYOMEDİKAL MÜHENDİSLİĞİ KONTENJAN VE MEZUNLAR

Biyomedikal Mühendisliğinin mevcut üniversitelerdeki varlığı, gelecekteki kontenjan sayıları ve mezun sayıları hakkında ayrıntılı ve düzenli bir çalışma bulunmamaktadır. Aşağıda sunduğumuz çalışma sayesinde Biyomedikal Mühendislerinin istihdam sorunun varlığı gözler önüne serilmektedir. Bu konuda yapılan çalışma ve analiz aşağıdaki gibi sunulmaktadır.

 

Şekil-4 2000-2020 yıllarındaki Biyomedikal Mühendisliği Kontenjanları ve Yerleşenler
 

 

Şekil 4`te gösterilen 2000-2020 döneminde Biyomedikal Mühendisliği bölümlerinin kontenjanları ve yerleşme sayıları incelendiğinde toplam kontenjanın 13736 ve yerleşen sayısının 11250 olduğu görülmüştür. Başkent Üniversitesinin girişimi ile ilk öğrenciler 2000 yılında eğitime başlamış takip eden yıllarda Yeditepe Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi ve diğer Üniversitelerin katılımıyla Biyomedikal Mühendisliği Eğitimi veren bölüm sayısı hızlı bir artış göstermiştir. Biyomedikal Mühendisliği Bölümü, ilk yıllarda yüksek yerleşme oranlarına sahip iken son yıllarda bölümün tercih edilme oranı düşüş göstererek yerleşme oranı %70 civarına gerilemiştir. Özellikle Vakıf Üniversitelerinin tercih edilirliği düşüklük göstermektedir. Buna rağmen toplam yerleşen sayısının yüksekliği önümüzdeki dönemde sektörde 10.000`in üzerinde Biyomedikal Mühendisi olacağını göstermektedir. Tıbbi cihaz sektörünün mevcut durumu ve kamunun sektöre yönelik yanlış uygulamaları gelecekte ciddi istihdam problemlerinin ortaya çıkacağı açıktır.

 

Tablo-1 2020 Yılı Üniversite Kontenjanları
 

 

Tablo 1 2020 yılı Biyomedikal Mühendisliği Kontenjanlarını göstermektedir. 2020 yılı kontenjanları incelendiğinde 17 Devlet Üniversitesi ve 13 Vakıf Üniversitesi olmak üzere toplam 30 üniversitede Biyomedikal Mühendisliği Bölümü bulunmakta olup kontenjan sayısı 1370`tir. 2020 yılı kontenjanları baz alındığında en fazla kontenjana sahip üniversiteler Pamukkale Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi ve İzmir Katip Çelebi Üniversitesi`dir.

 

Şekil-5 Mezunların Çalıştığı Alanlar
 

 

Şekil-5, Mezunların mevcut durumda görev aldığı çalışma alanlarını göstermektedir. Biyomedikal Mühendisliği Bölüm sayısının artması ile Üniversiteler Biyomedikal Mühendisi istihdam etmiştir. Biyomedikal Müehndisliği Mezunları yerli üreticlerde üreticilerde proseslerinde, kalite yönetim ssistemleri ve ürün belgelendirme konularında görev almaktadırlar. Mezunların büyük bir bölümü Satış, Pazarlama ve Aplikasyon alanlarında görev almaktadır. Bunların yanında Tıbbi Cihaz Bakım Onarımı ve Klinik Mühendislik alanlarında, Kamu Kururum ve Kuruluşlarında, Firmaların Pazara Erişim, Mevzuat ve Geri Ödeme Departmanlarında da Biyomedikal Mühendisleri istihdam edilmektedir.  Biyomedikal Mühendisliği mezunlarının bir bölümü Üretim, Satış, Kalibrasyon ve Danışmanlık alanlarında kendi firmalarını kurarak mesleğin girişimcileri olmayı tercih etmişlerdir

 

Şekil-6 2019 Yılı Cirosuna Göre En büyük 10 Tıbbi Cihaz Şirketi 
 

 

 

Şekil-6 2019 Yılı Cirosuna Göre En Büyük Tıbbi Cihaz Şirketlerini göstermektedir. Biyomedikal Mezunlarının durumu incelendiğinde bu şirketlerin tamamına yakını ülkemizde Biyomedikal Mühendisi istihdam etmeyin tercih etmektedir.  Mezunlar bu şirketlerde ağırlıklı olarak pazarlama, satış, klinik destek ve bakım-onarım alanlarında çalışmaktadır. İlgili firmaların tıbbi cihaz ithalatçısı olmasından ötürü bu firmalarda üretim fonksiyonlarında istihdam yoktur.

3.    EĞİTSEL FAALİYETLER

Biyomedikal Mühendisliği mezunlarının mesleki ihtiyaçlarına yönelik, onları geliştirecek bilgi ve yönlendirmeler konusunda eksiklikler olduğu tespit edilip, Biyomedikal Mühendislerinin deneyim ve bilgi birikiminin arttırılması konusunda destekler verilmesi planlanmıştır. TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Ankara Şubesi 25. Dönem Yönetim Kurulu katkılarıyla webinarlar düzenlenmiştir. Webinarlarımızın tamamını; Şube Yönetim Kurulunun; meslek odamız içerisinde yer alan disiplinlere eşit önem ilkesi ve eşit tavır ile katılımcı, kapsayıcı ve katkı veren anlayışıyla gerçekleştirdik ve çeşitli disiplinlerden bir çok kişiye ulaştık. Düzenlenen webinarlar ve içerik özetleri aşağıdaki gibi yer almaktadır.

 

Tıbbi Cihazlarda Test ve Kalibrasyon, 24 Aralık

Semih Atak- Biyomedikal Mühendisi

 

 

Tıbbi Cihazların Test, Kontrol ve Kalibrasyonu Yönetmeliğince, tıbbi cihazların kullanımları süresince hastaların, kullanıcıların ve üçüncü şahısların sağlık ve güvenliği açısından ortaya çıkabilecek tehlikelere karşı korunmalarını sağlamak için tıbbi cihazlarda yapılması gereken test, kontrol ve kalibrasyon hizmeti hakkında ve yönetmelikteki yetki grupları hakkında ayrıntılı olarak deneyim ve tecrübelerini aktarmıştır.

Test-Kontrol ve Kalibrasyon Yönetmeliğinin amacı tıbbi cihazların kullanımları süresince hastaların, kullanıcıların ve üçüncü şahısların sağlık ve güvenliği açısından ortaya çıkabilecek tehlikelere karşı korunmalarını sağlamak için tıbbi cihazlarda yapılması gereken test, kontrol ve kalibrasyon hizmeti ile ilgili usul ve esasları düzenlemektir. Yönetmelik kapsamında ilgili faaliyetleri gerçekleştirecek firmaların yetkilerdirmesinde teknik personel yetkilendirmesinin önemi vurgulanmıştır. Belirli cihazlar grupları için Mühendis istihdam etme zorunluluğu bulunmaktadır.

Sağlık Market Süreçleri, 21 Ocak

Gizem Aybeniz Kaynar- Biyomedikal Mühendisi

 

DMO Genel Müdürlüğü ve Sağlık Bakanlığı imzalanan protokole göre; hızlı tedarik, daha uygun fiyat, daha kaliteli ürün ile etkin stok yönetimi sağlama hedefi  ile hayata geçen Sağlık Market uygulamasına ait iş basamakları, ön muayene ve kalite değerlendirme kriterleri, çerçeve anlaşma metinleri ve uygulama yazılımı hususlarında deneyim ve tecrübelerini aktarmıştır.

Toplu kamu alımları yoluyla kamu kaynaklarının etkin kullanımını sağlamak ve merkezi tedarik hizmetlerini geliştirmek, sağlık market çalışmaları kapsamında; sağlık tesislerinde özellikle sık tüketilen ve temininde güçlük yaşanılan malzeme gruplarında alternatif alım yöntemleri ile edinme maliyetleri düşürülmesine ve ortak ve toplu alımın yaygınlaştırılmasına yönelik elektronik platform kurulmuştur. Sağlık Market platformunda yaklaşık 1000 firma bulunduğu ve işlem hacminin yaklaşık 500 Milyon TL olduğu bildirilmiştir.Bu platforma firma ve ürün kaydı yapmak, çerçeve anlaşma metinlerindeki önemli noktalar, ürün teknik şartnamelerine görüş bildirmek ve uygulama yazılımının kullanımı ayrıntılı anlatılmıştır.

Ürün Takip Sistemi (ÜTS), 2 Şubat

Ömer Faruk Kuru- Biyomedikal Mühendisi

 

Ülkemizde üretilen veya ithal edilen tüm tıbbi cihazların ve kozmetik ürünlerin üretim/ithalatından satılıp kullanıldığı yere kadar tekil ürün takibini sağlayabilmek, son kullanıcıya kadar ürünü izleyebilmek için geliştirilen bir uygulama olan ÜTS hakkında deneyim ve tecrübeleri aktarmıştır.

Güvenli ürüne erişim, etkin denetim, sağlık politikalarının belirlenmesi, kayıt dışı ekonomiyle mücadele gibi kazanımları olan ÜTS`ye nasıl firma kaydı yapılacağını, nasıl tıbbi cihaz kaydı yapılacağını, talep edilen belgeleri ayrıntılı olarak anlatmıştır. Bu sayede firma kimliği, ürün kimliği, ürün piyasada var mı? varsa nerede, üretimden denetlenen alana kadarki ürünün izlediği yol, geçmiş denetim raporları, güvensiz, ürün hareketleri bilgisi ürün geçmişi güvensiz, uygunsuz ürün nerede bilgisi gibi bilgilere ulaşabileceği açıklanmıştır. Bu bilgilere dayanarak etkin, hızlı, yerinde idari yaptırımları uygulamak, etkin, hızlı, yerinde düzeltici faaliyetleri uygulamak, tüm paydaşlara eş zamanlı bilgi aktarımı ve sorgulamasını sağlamak, vatandaşın kendisi ile ilgili tıbbi cihazın güvenliğini sorgulamasını ve bilgi edinmesini sağlamak, tüm bu süreç kayıt altında izlemeye alındığında kayıt dışı, merdivenaltı, sahte, kaçak vb. tespitinin ve denetiminin daha kolaylaşacağını açıklamıştır.

Sterilizasyon Hizmet Alımlarının Yönetimi, 25 Mart

Sedef Eker- Biyomedikal Mühendisi

 

Sterilizasyon hizmeti, Merkezi Sterilizasyon Ünitesinin kurulması, idareye bağlı tüm birimlerden gelecek olan alet ve malzemelerin kontrol edilerek teslim alınması, yıkanması ve dekontamine edilmesi, kontrol ve bakımı, paketlenmesi, steril edilmesi, depolanması, istenildiğinde ilgili birimlere teslim edilmesi, gerekirse cerrahi aletlerin lazer cihazı ile işaretlenmesinin yapılması, gerekli tüm sarf malzemelerinin temini, ile ilgili tüm bu hizmetlerin, belirlenmiş teknik elemanlarla ve bir sterilizasyon yönetimi işletim sistemi yazılımı ile birlikte belirli süre boyunca takip edilip gerçekleştirilmesi gibi talep edilebilen hizmetlerin bütünü hakkında deneyim ve tecrübelerini aktarmıştır.

Bu hizmetler için gereken ilgili kalemlerin maliyet hesaplamaları, projelendirmesi, verilecek hizmet için gerekecek tıbbi cihazlar ve ünite içinde yerleştirilmesi ayrıntılı olarak anlatılmıştır. Bu hizmetle nitelikli ve eğitimli personel ile birlikte; tıbbi cihazların Ulusal ve  Uluslararası Kalite Standartlarının öngördüğü düzeyde sterilizasyonunu sağlamak ve Merkezi Sterilizasyon Ünitesi`nde yapılan tüm işlemlerin tamamının objektif kriterlere göre sterilizasyon yönetimi işletim sistemi yazılımı ile kesintisiz ve verimli bir biçimde takip edilmesini sağlamak ve sterilizasyonu doğrulamaktır.

Hastanelerde Yangın ve Tesis Güvenliği, 9 Aralık

Hansel Özgümüş- Elektronik Mühendisi                             

Serkan Uğur Bayraktar- Biyomedikal Mühendisi

 


4.    BASIN AÇIKLAMALARI

Elektrik Mühendisleri Odası Ankara Şubesi 25. Dönem Yönetim Kurulu tarafından 16 Aralık 2020 Çarşamba günü yapılan basın açıklamasında "Biyomedikal mühendisleri işsizlik kıskacında. Biyomedikal Mühendisliği bölümü Türkiye`de 2000 yılından itibaren öğrenci almakta olup; 2020-2021 dönemi için, halihazırda 30 üniversite öğrenci almaya devam etmektedir ve bu üniversiteler toplam 1.370 kontenjana sahiptir. Üniversitelerin kontenjanlarının ve mezun sayılarının artışı Biyomedikal Mühendisleri son yıllarda istihdam sorunu ile karşı karşıya kalmıştır. Sağlık Bakanlığı`na bağlı kurum ve tesislerde sağlık personelinin sağlık hizmetlerinde görev almasını ve Biyomedikal Mühendisi istihdamının arttırılmasını talep etmekteyiz." denildi.

https://www.emo.org.tr/genel/bizden_detay.php?kod=133166

 

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) 47. Dönem Yönetim Kurulu, Gaziantep`te özel bir hastanede meydana gelen patlama ile ilgili açıklama yaparak, hasta ve çalışanların can güvenliğinin bu kadar önemsiz sayılmasının kabul edilemeyeceğini, EMO`nun konuyla ilgili teknik inceleme sürecini yakından takip edeceğini bildirdi.

https://www.emo.org.tr/genel/bizden_detay.php?kod=133239&tipi=3&sube=0

 

 5.    YÖNETMELİK GÖRÜŞ BİLDİRİMLERİ

Biyomedikal Mühendislerinin haklarının korunması amacıyla EMO Biyomedikal MEDAK ile ortak çalışmalar yapılarak görüşlerimiz ilgili kuruma bildirilmiştir.

 

Tıbbi Cihazların Test, Kontrol ve Kalibrasyonu Hakkında Yönetmelik

Tıbbi Cihazların Test, Kontrol ve Kalibrasyonu Hakkında Yönetmelik 2011 yılındaki çalışmalar baz alınarak hazırlanmıştır ve bu tarihlerdeki Biyomedikal Mühendisi sayısı sektör talebini karşılayamayacağı için farklı meslek grupları yetkilendirilmişti. Fakat günümüzde Biyomedikal Mühendisi sayısı 10000 üzerine ulaşmıştır ve talebi karşılayabilecek sayıda ve nitelikte olduğu bildirilmiş ve yetki gruplarının yeniden düzenlenmesi talep edilmiştir.

 

Kozmetik Ürünlere Yönelik Yönetmelik Taslağı

Yönetmelik taslağındaki kozmetik ürün güvenlilik değerlendirmesi yetki grubunda Biyomedikal Mühendislerinin yer alması konusunda görüş bildirildi. Ülkemizde 30`dan fazla üniversitede lisans programı bulunan Biyomedikal Mühendisliği`nin diğer mühendislik branşlarından ayıran en temel özelliği verilen eğitimin tıbbi biyoloji, anatomi, fizyoloji, genel kimya, organik kimya, biyokimya ve biyomalzeme gibi dersleri de kapsamasıdır. Söz konusu maddede bahsi geçen ürün güvenlilik değerlendirme işleminin hâlihazırda sektörde biyomedikal mühendisleri tarafından pratikte yapılabildiğini ancak mevzuatta yeri olmadığı için resmi olarak raporlarda imza hakları bulunmadığını ilettik.

Bu nedenle, sertifikalı toksikoloji eğitimi almış Biyomedikal Mühendisleri yetkilendirilmiş meslek gruplarında bulunmasının gerekliliği bildirilmiştir.

 

 6.    ÖRGÜTLENME FAALİYETLERİ

Biyomedikal Mühendislerine oda faaliyetleri ve çalışmaları, oda üyeliğinin önemi ile ilgili bilgilendirmeler yapılmıştır.

Biyomedikal Mühendisliği bölümü bulunan üniversitelerin (Afyon Kocatepe Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Azerbaycan Devlet Petrol ve Sanayi Üniversitesi, Bahçeşehir Üniversitesi, Başkent Üniversitesi, Beykent Üniversitesi, Bülent Ecevit Üniversitesi, Çukurova Üniversitesi, Düzce Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi, Işık Üniversitesi, İnönü Üniversitesi, İskenderun Teknik Üniversitesi, İstanbul Biruni Üniversitesi, İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi, İzmir Bakırçay Üniversitesi, İzmir Demokrasi Üniversitesi,  İzmir Ekonomi Üniversitesi, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi, Kastamonu Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi, Medipol Üniversitesi, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, Pamukkale Üniversitesi, Samsun Üniversitesi, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi, Yeditepe Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi) öğrencileri ile EMO Ankara şube yönetim kurulu başkanı Sn. Kardelen Kamışlı`nın katılımıyla online toplantılar gerçekleştirilerek oda ve MDK çalışmaları hakkında bilgi verilmiştir.

 

 7.    ZİYARETLER

Erciyes Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Bölümü Öğretim Görevlileri ile 12 Ocak 2021 tarihinde Biyomedikal Mühendisliği Mesleğinin güncel durumunu görüşmek ve karşılaşılan bazı mesleki problemlerin aşılabilmesi için yapılabilecek ortak çalışmaları belirlemek adına online toplantı yapıldı. Toplantıya Erciyes Üniversitesinden Prof Dr. Mehmet Emin Yüksel, Dr. Ögr Üyesi Ömer Aydın, Arş. Gör. Eda Dagdevir, Arş. Gör. Mehmet Fatih Karakaş, . Gör. Ömer Burak İstanbullu katıldı.


Ankara Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Bölüm Başkanı Hilal Göktaş 22 Ocak 2021 tarihinde  ziyaret edildi. Biyomedikal Mühendislerinin ders programları içerikleri, etkili staj programları ve yapılabilecek iş birlikleri üzerine karşılıklı fikir alışverişi yapıldı.

 

TİTCK Tıbbi Cihaz Kayıt ve Koordinasyon Dairesi Başkanı Ömer Faruk Kuru`ya, yeni görevini tebrik etmek için 18 Ağustos 2021 tarihinde ziyaret gerçekleştirildi. Kurum bünyesindeki biyomedikal mühendisi sayısı ve hangi birimlerde görev yapıldığı hakkında sorular soruldu. Türkiye İlaç Tıbbi Cihaz Kurumunun Biyomedikal Mühendisi İstihdamına önem verdiği, Tıbbi Cihazlar ile ilgili Faaliyet gösteren 5 Daire Başkanlığında 30 un üzerinde Biyomedikal Mühendisinin görev yaptığını ifade etmiştir. Biyomedikal mühendisi istihdamının nasıl arttırılabileceği konusunda karşılıklı fikir alışverişi yapılmıştır.

 



“SANAL ÇALIŞANLAR GELİYOR” RPA: ROBOTİK SÜREÇ OTOMASYONU BAŞLIKLI WEBINAR DÜZENLENDİ

21.07.2023
 


Çok Okunanlar


8. SAMSUN İNŞAAT FUARI DÜZENLENİYOR

Okunma Sayısı: 290


Tüm Görüşler - Raporlar

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.