MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

ELEKTRİK DAĞITIM ŞİRKETLERİ (EDAŞ) ÇALIŞTAYI SONUÇ BİLDİRGESİ YAYIMLANDI


 
6 Şubat - 10 Nisan 2021 tarih aralığında altı farklı EDAŞ bölgesinde sorunların masaya yatırıldığı çalıştayların çıktıları, bir rapor şeklinde derlenmiş ve üyelerimizin bilgisine sunulmuştur. Sunuş metni haberimizin devamında yer alan sonuç bildirgesinin tam metni için ilgili bağlantıyı takip ediniz.
 

SUNUŞ

233 sayılı "Kamu İktisadi Teşebbüsleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname" ile yapılan düzenlemede TEK, Kamu İktisadi Kuruluşu (KİK) olarak yer almış ve çalışmalarının da kamu hizmeti niteliğinde olduğu tanımlanmıştır. Ancak, 1993 yılında çıkarılan 93/4789 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile TEK iki ayrı İktisadi Devlet Teşekkülü`ne ayrıştırılmış, üretmiş olduğu hizmetlerin de kamu hizmeti kapsamından çıkarılması sağlanmıştır.

Elektrik dağıtım şebekelerinin özel sektör eliyle işletilmesi amacıyla ilk özelleştirme girişimine 1989 yılında başlanmıştır. Bu yıllarda 3096 sayılı Yasa çerçevesinde ilk olarak Kayseri ve Civarı Elk. TAŞ, Çukurova Elk. AŞ. Kepez AŞ. ve Aktaş Elk. AŞ. ilgili bölgelerinde elektrik üretim, iletim, dağıtım ve ticareti ile görevlendirilmişlerdir. Aynı kapsamda görevlendirilen şirketlerden bazıları, verilen görevlendirmelerin iptal edilmesi üzerine yargı yoluna başvurmuş ve birçoğu davalarını kazanmışlardır.

Yapılan görevlendirmelerin hukuksal zemine oturmaması ve dava konusu olması iktidarı değişik modeller aramaya itmiş ve 3096 sayılı Yasa`dan sonra sırasıyla, önce Yap-İşlet-Devret modeli olarak bilinen 3996 sayılı Yasa devamında da Yap-İşlet modeli olarak bilinen 4283 sayılı Yasa yürürlüğe girmiştir.

Bu modellerin uygulamaya konulması, işletmede yaşanan sorunları çözümlemediği gibi tarifelerin yükselmesi ve yatırımların mahsuplaştırılması gibi konularda da sıkıntılar yaratmış ve beklenen yararların sağlanamayacağı görülmüştür.

Yapılan özelleştirmelerin nasıl acı bir reçete olduğu da, gerek uygulamalarda gerekse yargı kararlarında açıkça ortaya çıkmıştır. Yaşanan bu acı deneyimlere karşı özelleştirme politikasından vazgeçilmemiş, uluslararası sermayenin talepleri doğrultusunda yine İngiltere`den alınan bir model ile "Elektrik Sektörünün Yeniden Yapılandırılması" adı altında "serbestleştirme" ve "özelleştirme" amacına dönük
olarak 2001 yılında 4628 sayılı Elektrik Piyasası Yasası hayata geçirilmiştir.

Bu kapsamda özelleştirilen (işletme hakkı devir sözleşmesi ile) elektrik dağıtım şirketlerinden 6 tanesi Şubemiz sınırlarında faaliyet yürütmektedir. Bu şirketler kapasamında yer alan:
- Kayseri - KCEDAŞ ( Kayseri ve Civarı Elektrik Dağıtım A.Ş. )
- Aksaray, Konya, Kırşehir ve Nevşehir - MEDAŞ ( Meram Elektrik Dağıtım A.Ş. )
- Sivas, Tokat ve Yozgat ( Çamlıbel Elektrik Dağıtım A.Ş. )
- Ankara, Çankırı, Kırıkkale ve Kastamonu - BEDAŞ ( Başkent Elektrik Dağıtım A.Ş. )
- Erzurum, Erzincan Aras Elektrik A.Ş.
- Afyon OEDAŞ (Osmangazi Elektrik Dağıtım A.Ş.)
İlleri Şubemiz sorumluluk alanı içinde kalmaktadır.

Çalıştayda özellikle serbest mühendislik faaliyeti yürüten meslektaşlarımızın sorunları dinlenmiş, uygulama farklılıkları ele alınmış ve bir sorun haritası ortaya çıkarılmıştır. Çalıştaylar öncesinde ve sonrasında Elektrik Dağıtım Şirketleri ile toplantılar yapılmış ve sorunlar doğrudan muhataplarına iletilmiştir. İşbu sonuç raporu ile birlikte sorunların çözümü için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, TEDAŞ Genel Müdürlüğü ve EPDK bünyesinde de girişimlerde bulunulacaktır.

Özellikle proje onay süreçleri ile YG İşletme Sorumluluğu hizmetinin etkin yürütülmesi alanlarında dağıtım şirketleri arasında mevzuata aykırı onlarca uygulama olduğu görülmüştür. Elektrik enerjisinin güvenli ve kaliteli bir şekilde dağıtılmasından sorumlu olan ve kamu hizmetini işletme hakkı devir sözleşmeleri ile sunan dağıtım şirketlerinin denetlenmesi önemlidir.

RAPORUN TAM METNİ İÇİN BAĞLANTIYI TAKİP EDİNİZ.

 

 

Dosyalar

ELEKTRİK DAĞITIM ŞİRKETLERİ (EDAŞ) ÇALIŞTAYI SONUÇ BİLDİRGESİ (4917 KB)



“SANAL ÇALIŞANLAR GELİYOR” RPA: ROBOTİK SÜREÇ OTOMASYONU BAŞLIKLI WEBINAR DÜZENLENDİ

21.07.2023
 


Çok Okunanlar


ÜYELERİMİZ İÇİN ÜCRETSİZ UDEMY EĞİTİMİ: MÜHENDİSLER İÇİN YAPAY ZEKA ARAÇLARI

8. SAMSUN İNŞAAT FUARI DÜZENLENİYOR

İYİ BAYRAMLAR...

Okunma Sayısı: 936


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.