MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

ŞİRKETLERİN BORCUNU BİZ TÜKETİCİLER FİNANSA EDİYORUZ (BLOOMBERG BUSİNESSWEEK TÜRKİYE)


YAZILI BASINDA ODAMIZ


 

Yılbaşında elektrik fiyatlarına yapılan zamları değerlendiren Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Özdağ, zamların piyasa şartlarıyla açıklanamayacağını belirtirken enerji şirketlerinin borç yüküne vurgu yaptı.

Elektrik piyasasının geldiği son noktayı nasıl görüyorsunuz?

2001 yılında çıkartılan 4628 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu, elektriği meta haline dönüştüren serbestleşmenin yolunu açan bir kanundu. Enerji piyasalarının serbestleşmesi bu kanunla başladı. Yasanın çıkmasından sonra 2006 sonunda kamunun elindeki bazı hidroelektrik ve termik santralleri özelleştirme kapsamına alındı. 2008 yılından başlayarak 2013 Eylül ayına kadar 21 dağıtım bölgesi özelleştirildi. Dağıtım bölgeleri toplamda yaklaşık 13 milyar dolara, üretim santralleri de toplamda 16 milyar dolara özelleştirildi.

2019 Eylül ayına dönelim. Birçok kişi o dönemde Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından yayımlanan raporu hatırlayacaktır. O dönemde BDDK, enerji şirketlerinin bankalara borçlarının 47 milyar doları bulduğunu ve bunun yaklaşık 13 milyar dolarlık kısmının yeniden yapılandırma sürecinde olduğunu belirtiyordu. Bu belirtilirken piyasaya "her şey kontrol altında" mesajı veriliyordu. Ama son üç yıldaki elektrik talebinin beklenen düzeyin çok altında artması ya da neredeyse artmaması bize aslında her şeyin kontrol altında olmadığını gösteriyor.

Şirketlerin bu borç yükü duruyor. Yılbaşındaki enerji zamlarını, özellikle de elektrik zamlarını ve bunun tüketiciye etkilerini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Biz bir zam gelmesini bekliyorduk, aslında kamuoyu da enerji fiyatlarına zam geleceğine kabullendirilmişti. Ama bu oranlarda kimse beklemiyordu. Yüzde 50 ile yüzde 125 arasında zam yapıldı. 150 kilovat saatin altında tüketen hane abonesi (ki kaç kişi bu miktarda elektrik tüketebilir) yüzde 50 zam görürken, bunun üstünde tüketimi olan yüzde 125 zamla karşılaştı. Buna karşılık kamu şirketi olan EÜAŞ‘ın ürettiği elektrik yüzde 34 oranında zamlandı. Peki EÜAŞ‘ın sattığı elektriği kim alıyor, biz mi? Elbette hayır, dağıtım şirketleri ve görevli tedarik şirketleri bu elektriği alıyor. Yüzde 34 zamlı elektriği alıp en az yüzde 50 zamlanmış şekilde bizlere satıyorlar. Bugün EÜAŞ‘ın ürettiği elektrik birim fiyatı 31,86 kuruş. Buna karşılık 150 kilovat saat altında elektrik tüketenlerin birim fiyatı 79,46 kuruş, 150 kilovat üstü 134,88 kuruş/tarımsal sulama 140, ticarethane ise 189 kuruş. Hadi diyelim ki EÜAŞ kamu şirketi, kârsız ya da zararına satıyor. Geçtiğimiz yılın Piyasa Takas Fiyatı ortalaması 50,8 kuruş idi. Nasıl bu kadar arada fark olabilir? Bu, emtia fiyat artışları ya da maliyet artışlarıyla açıklayabileceğimiz bir zam değil. Olsa olsa şirketlerin özelleştirme sonrası oluşan borç yükünü bize ödeten bir uygulama, sermaye transferi olarak açıklayabiliriz.


 



TELE 1- SABAH PUSULASI

28.03.2024
 


Çok Okunanlar


EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU

DEPREMZEDEYE DEĞİL ENERJİ ŞİRKETLERİNE DESTEK

KTMMOB EMO YENİ YÖNETİM KURULU BELİRLENDİ

TELE 1- SABAH PUSULASI

SİNOP NÜKLEER GÜÇ SANTRALI İNADINDAN VAZGEÇİLMELİDİR   

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR

EMO, SİNOP NGS NAZIM İMAR PLANI İÇİN İPTAL DAVASI AÇACAK (BAŞKENT GAZETESİ)

HALKIN DEMOKRATİK İRADESİ GASP EDİLEMEZ

GÜNEŞ VAR ETTİ, SANTRALI YOK EDECEK (BİRGÜN)

Okunma Sayısı: 63


Tüm Yazılı Basında Odamız

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr


Diğer birimlerin iletişim bilgileri için tıklayınız

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.