MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

GÖKTEN ÖLÜM YAĞDI ÇOCUKLAR KAR SANDI (BİRGÜN)


YAZILI BASINDA ODAMIZ


 
Yaklaşık 50 bin kişinin yemek masalarını, ocakta çayını, oyuncağını, kitabını öylece bırakıp gitmelerinin üzerinden 36 yıl geçti. Çernobil, savaşla yeni bir risk yaşadı. Nükleer enerjiye karşı mücadele ise sürüyor
 

 

ÇERNOBİL‘i gayet iyi hatırlayanlar da var, sonradan izledikleri diziyle yaşamış gibi olanlar da. Dizi tartışmalara yol açsa da yaşanan acıyı anımsatmıştı. Çocukların santralden gelen serpintiyi kar gibi avuçlarına almak istediği sahne ise acıyı derinleştirdi. Çernobil faciasının dün 36‘ıncı yıldönümüydü. Hala o bölgede kimse yaşamıyor. Hala üzeri özel bir yapıyla örtülse de radyasyon yayılımı sürüyor. Tüm bunların yanında Rusya‘nın Ukrayna‘yı işgaliyle yeniden gündeme geldi Çernobil. Çevresi ateş topuna döndü. Yeni tehlike oluştu, dünya diken üstündeydi. Üstelik tüm dünyayı etkileyen o felaket Türkiye‘yi çok yakından ilgilendiriyordu. O merkeze çok yakın yaşayanlar için hayat biterken, Türkiye‘ye de ağır ağır yanan bir kor düşmüştü. Etkisi yıllarca sürdü. Bugün hala Karadeniz‘de görülen kanser vakalarının Çernobil ile ilintisi konuşuluyor. Bilimsel sonuç nedir belki hiçbir zaman öğrenilemeyecek. Binlerce kez "Çernobil‘den ders çıkarmalıyız" denildi. Ders alınmadığı Fukuşima‘da görüldü. Ancak birçok ülke de nükleer enerjiden vazgeçme yolunu seçti. Türkiye‘de ise vazgeçilen bu enerji türüne çok yakın. Akkuyu‘da santral inşaatı sürerken, Sinop ve İğneada‘da ön çalışmalar devam ediyor.

SAVAŞTA YARATTIĞI RİSKİ GÖRDÜK

TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu üyesi Mehmet Özdağ insanlığın hâlâ yaşanan faciadan ders çıkarmadığını ifade etti. Çernobil Santrali‘nin yakınlarında çıkan bir orman yangının ülkeleri alarma geçirdiğini hatırlatan Özdağ, BirGün‘e yaptığı açıklamada şöyle konuştu;

"Çünkü o orman yangınında bile ölçülen radyasyon oranının çok yükseldiğini görüyoruz. Bunun dışında sadece Çernobil‘in patlaması meselesi değil, nükleer santrallerin herhangi bir savaş ortamında ya da terör faaliyetlerinin yoğunlaştığı kaos ortamlarında nasıl bir risk yarattığını en son bize burnumuzun dibinde devam eden Ukrayna savaşı gösterdi. Önce Çernobil‘de sonra Zaporijya‘da orduların ilk hedefinin saldırdıkları ülkelerin bu tür yıkıcı tesisleri olduğunu görüyoruz." Nükleer santralların yeni bir facia yaşatabileceğini söyleyen Özdağ, sözlerini şöyle tamamladı: "Doğayı korumaya yönelik uluslararası anlaşmalar da Ukrayna‘nın işgali ile birlikte rafa kaldırıldı. Kapitalizmin yeni savaşını izliyoruz. Rusya-Ukrayna savaşı sadece iki ülke sınırında çıkan bir savaş değil, yeni kurulacak dünya düzeni için de savaş dönüyor. Rusya‘nın enerji kaynaklarına bağımlı olan Avrupa yeniden nükleer santralleri gündeme getirdi. Kapitalizmin doğa ve toplumla barışık bir enerji politikası düşünmediğini net söyleyebiliriz."

Yeni Facialar Yaşanmasın

Çernobil faciasının yıldönümü nedeniyle Nükleer Karşıtı Platform Bileşenleri‘nin yaptığı açıklamada toplumun tüm kesimleri mücadeleye çağrıldı. Açıklamada Ukrayna‘ya savaş açılması sonrası Zaporijya nükleer santralı çevresinde çatışmaların yarattığı tedirginliğin hatırlatıldığı açıklamada "Savaş koşullarında nükleer santralların ve silahların canlılar için ne kadar büyük bir tehdit olduğu bir kez daha hatırlandı. Savaşın ilerleyen günlerinde Çernobil, Rus Ordusu tarafından işgal edilirken, veri akışı durduğu santralda, güvenlik sistemine günlerce elektrik verilemedi. Çernobil Santralı çevresinde çıkan yangın ise günlerce söndürülemedi. Radyasyon seviyesinde büyük artışlar yaşandı. Tehlike çanları yalnızca Ukrayna için değil, tüm dünya için yeniden çalmaya başladı" denildi. Nükleer santrallara alternatiflerin arandığı bir dönemde Türkiye‘de siyasi iktidarın sonu felaket getiren nükleer santral kurma gayretlerini inatla sürdürdüğü belirtilen açıklamada şöyle denildi:

"Ülkemizin nükleer santrallara ihtiyacı yok. insanlara, çevreye ve doğaya zarar veren yatırımlardan vazgeçilmeli, kamusal politikalar acilen devreye sokulmalı. Başta Mersin, Sinop, Kırklareli ve Adana olmak üzere bütün yerel yönetimleri, nükleer santral ve silahların barındırılmaması için girişimde bulunmaya ve mücadele edenlere katılmaya çağırıyoruz."

36. yılında Çernobil

Dünyanın en büyük nükleer faciasına sahne olan Çernobil Nükleer Santrali‘ndeki patlamanın üzerinden 36 yıl geçmesine rağmen etkileri hala devam ediyor.

·    -Patlamada 8 tonluk radyoaktif yakıt atmosfere karıştı, 2 bin tonluk çatı havaya uçtu

·      Zehirli bulutlar ABD, Kanada ve Japonya‘ya kadar ulaştı.

·      155 bin km2 etkilendi 52 bin km2 30 yıl boyunca kullanılamaz hale geldi.

·      Radyasyon seviyesi sebebi ile 4 bin kişinin hayatını kaybettiği görülüyor.


 



TELE 1- SABAH PUSULASI

28.03.2024
 


Çok Okunanlar


DEPREMZEDEYE DEĞİL ENERJİ ŞİRKETLERİNE DESTEK

KTMMOB EMO YENİ YÖNETİM KURULU BELİRLENDİ

TELE 1- SABAH PUSULASI

SİNOP NÜKLEER GÜÇ SANTRALI İNADINDAN VAZGEÇİLMELİDİR   

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR

EMO, SİNOP NGS NAZIM İMAR PLANI İÇİN İPTAL DAVASI AÇACAK (BAŞKENT GAZETESİ)

HALKIN DEMOKRATİK İRADESİ GASP EDİLEMEZ

GÜNEŞ VAR ETTİ, SANTRALI YOK EDECEK (BİRGÜN)

NİTELİKLİ YAĞMA (GÜNLÜK EVRENSEL)

EMO: SİNOP NGS PROJESİNDEN VAZGEÇİLMELİ (ENERJİGUNLUGU.NET)

Okunma Sayısı: 74


Tüm Yazılı Basında Odamız

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr


Diğer birimlerin iletişim bilgileri için tıklayınız

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.