MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 ANKARA ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 AFYONKARAHİSAR   ANKARA   ÇANKIRI   ERZİNCAN   ERZURUM   KASTAMONU   KAYSERİ   KIRŞEHİR   KONYA   NEVŞEHİR   SİVAS   TOKAT   YOZGAT   AKSARAY   KIRIKKALE 
 

 
HUKUKİ DESTEK
 

EMO Ankara Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 2023.4

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

AKILLI ŞEBEKELER ULUSAL ÇALIŞTAYI DÜZENLENDİ


HABER


 
Elektrik Mühendisleri Odası Ankara Şubesi tarafından Gazi Üniversitesi ve Nişantaşı Üniversitesi işbirliği ile 12 Mayıs 2022 Perşembe günü “Akıllı Şebekeler Ulusal Çalıştayı “ düzenledi. Gazi Üniversitesi Mimar Kemaleddin Salonu’nda gerçekleşen Çalıştaya Oda ve Akademik camianın yanı sıra sektörün önde gelen kuruluşları da katıldı.
 

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı`nın okunmasıyla başlayan Çalıştayın açılış konuşmalarını sırasıyla EMO Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Şeref Sağıroğlu, Gazi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Bayındır ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan yaptı.

Çalıştayda ilk olarak söz alan EMO Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Şeref Sağıroğlu şöyle konuştu;

"Çok değerli bakan yardımcım, rektör yardımcım, meslektaşlarım, hanımefendiler, beyefendiler, geleceğimizin teminatı genç meslektaşlarım, basınımızın değerli mensupları, sevgili öğrenciler, EMO Ankara Şubesi adına hepinizi canı gönülden selamlıyorum. Gazi Üniversitesi, Nişantaşı Üniversitesi ile beraber düzenlediğimiz Ulusal Çalıştayımıza hoş geldiniz.
Elektrik Mühendisleri Odamız; ortak gereksinimlerimizi karşılamak, mesleki etkinlikleri kolaylaştırmak, mesleğin genel yararlara uygun olarak gelişmesini sağlamak, meslek mensuplarının birbirleriyle olan ilişkilerinde dürüstlüğü ve güveni hakim kılmak, meslek disiplinini ve ahlakını korumak, kamunun ve ülkenin çıkarlarına sahip çıkmak, ülkemizin sanatsal ve teknik kalkınmasında gerekli gördüğü tüm girişim ve etkinliklerde bulunmak gibi pek çok amaca hizmet eden, yaklaşık 70.000`in üzerinde üyesi, 15 şubesi ile faaliyetlerini sürdüren bir meslek kuruluşudur. EMO Ankara Şubemiz ise, 17.500`e yakın üyesi, Kayseri, Konya, Aksaray, Kırşehir, Kırıkkale, Afyonkarahisar, Sivas, Tokat, Kastamonu, Yozgat, Erzurum, Erzincan, Çankırı, Nevşehir il temsilciliği ile faaliyetlerini sürdüren bir şubedir.
Üzerinde uzun yıllardır çalışılan bir konu akıllı şebekeler; elektrik üretiminden iletimine, iletiminden dağıtımına kadar olan her ortamı kapsayan içerisinde elektrik üretimi, iletimi ve dağıtımı olan, veri, insan, bilgisayar, ağ, altyapı, politika, planlama, optimizasyon, haberleşme, denetim, kontrol, veri analitiği gibi hususları barındıran elektrik güç sistemleridir. Bilgisayar ve ağ teknolojilerinin beraber olarak kullanılmasıyla operasyon, bilgi ve haberleşme sistemlerinin entegrasyonu ile hem gerçek zamanlı enerji akışı hem de iki yönlü veri transferi sağlayarak izlenebilir, sürdürülebilir, kontrol edilebilir, güvenilir ve verimliliği yüksek çözümler sunan yapılardır.
Akıllı şebekelere akademik açıdan baktığımızda; web of science verilerine göre akıllı şebekeler alanında üretilen bilimsel çalışma sayısı 50.000 civarındadır. Ülkemizde ise bu alanda üretilen bilimsel çalışma sayısı ise 700 civarındadır. YÖK Tez Bankası verilerine göre ülkemizde bu alanda yapılan tez sayısı ise 98`dir. Akıllı Şebekeler konusunda alınan patentlere baktığımızda; 5.846 patentle Dünya Fikri Mülkiyet Örgütünün başı geçtiği, 1024 ile bunu ABD Patent Ofisinin ve 658 patent ile Avrupa Patent Ofisinin takip ettiği görülmektedir. Ülkemizde ise alınan patent sayısı ise sadece 5`tir. Bunun 2`si de yabancı firmalara aittir. IEEE`nin 100 den fazla standart ile bu alanı desteklediği, bunlardan 20`sinin Amerikan NIST standardı olduğu, TSE`nin ise bu standartların bir kaçını tercüme ettiği bilinmektedir. Dünya üniversitelerinde konu ile ilgili olarak doğrudan veya dolaylı isimlerle pek çok lisansüstü programların bulunduğu görülse de ülkemizde ise tek bir üniversitemizde bu program vardır. Dünya enerji tüketiminin hızla artığı bir dönemde, dünya akıllı şebeke sektörün 40 Milyar dolarlık bir büyüklüğe sahip olduğu, sadece bu ortamların siber güvenliğini sağlamak için oluşan sektörünün 5 Milyar dolar olduğu bilinmektedir. İnovasyonlara baktığımızda ise artık akıllı şebekeleri yönetmek için yazılımlar, platformlar ve yapılar geliştirildiği görülmektedir. Akıllı şebekelerin sadece elektrik, elektronik değil yapay zeka, derin öğrenme, makine öğrenmesi, büyük veri, veri bilimi, siber güvenlik, dijital ikiz, blokzincir, sanal gerçeklik, nesnelerin interneti, veri madenciliği, meta verse yani sanal evren gibi güncel konularla ilgilenildiği de yapılan çalışmalardan görünmektedir.
Ülkemizde akademik olarak yapılan çalışmalar, düzenlenen ulusal ve uluslararası etkinlikler (çalıştay, konferans, sempozyum), üzerinde yapılan tezler, desteklenen ve teşvik edilen projeler ve yapılan özel çağrılara karşın bu teknolojilerin milli çözümlere yeteri kadar dönüşmediği veya dönüştürülemediği, en azından beklenilen seviyede olmadığı görülmektedir.
Ülkemiz kurumları ve şirketleri, şebekelerin akıllandırılmasına yönelik olarak önemli çalışmalar yapmaktadırlar. Kanun ve yönetmelikler, bu alanın sağlıklı olarak regüle edilmesi, yönetilmesi ve denetlenmesine yönelik geliştirilen çözümler, Şebeke Yönetimi, Merkezi Denetleme Kontrol, Veri Toplama Sistemleri, Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları için Güç Dönüşüm Sistemleri, Kritik Altyapı Güvenliği, Enerji Depolama Yönetimi, Elektrikli Şarj İstasyonları bunlara verilebilecek önemli örneklerdir. Türkiye 2023 Akıllı Şebekeler Yol Haritasının hazırlanmış olması 2023`e kadar ön çalışmaların tamamlanması ve 2035 yılına kadar tüm şebekenin akıllandırılması önemli adımlardır.
Bu rağmen dünyayı etkileyen enerji krizi, yoğun kış şartları, enerji tüketiminde beklenenin üzerinde oluşan artış, enerji üretiminde dışa bağımlılık ve bunların getirdiği sorunlar, ülkemizde enerji politikalarımızın tekrar gözden geçirilmesinin gerekliliğini ortaya koymuştur. Elektrik satış fiyatlarındaki anormal artışlar ülkeleri özellikle de ülkemizi derinden etkilemiştir. Hem fiyatlandırma politikalarının gözden geçirilmesi hem de alternatif çözümlerin mutlaka geliştirilmesi gereklidir. Ülkemizde; akıllı şebekelerin yaygınlaştırılması, hizmetlerinin daha kaliteli ve sürdürülebilir olarak verilmesi buna mutlaka katkı sağlayacaktır. Buna ilave olarak, dünyanın savaşa sürüklendiği bu günlerde, iklim değişikliğinin getirdiği zorunluluklar yeni enerji politikalarının hayata geçirilmesi zorunlu kılmaktadır. Enerji ihtiyacımızın çoğunlukla yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilmesi, enerji tüketim bedellerinin daha da aşağıya düşürülmesi veya makul seviyelere çekilmesi, ülkemizi elektriksiz bırakmayacak enerji arz planlamaları yapılması, mevcutların gözden geçirilmesi hatta bu hizmetlerin daha önce olduğu gibi devlet eliyle verilmesi gibi konular üzerinde ciddiyetle durulması gereklidir.
Elektrik Mühendisleri Odası Ankara Şubesi olarak bizler de elektriğin ucuzlatılması, daha verimli kullanılması, her aşamada verimliliğin artırılması, enerji arzının karşılanması için yenilenebilir enerji kaynaklarından ve yeşil enerjiden (güneş, rüzgar, biyokütle, jeotermal, nükleer) daha çok faydalanılması için yapılacak olan her türlü çalışmayı destekliyoruz. Yaşanılır bir dünya için yapılan tüm çalışmaların  destekçileriyiz. Paris İklim Antlaşmasına imza atmış ve bunun gereğini yerine getirmek için başlatılan Yeşil Mutabakat çalışmalarını Şube olarak destekliyoruz.
Bunun yanında Ankara Şubesi farklı çalışmalar da yapıyoruz.
-    Mesleki konulara daha çok önem veriyoruz. Kalıcı ve sürdürülebilir ortamlar oluşturulması için kurum-sektör-üniversite ortak çalışmalarını hayata geçirmeye çalışıyoruz.
-    İlgili Bakanlık-Kurum-Kuruluşlarla işbirliklerimizi artırıcı çalışmalar yapıyoruz.
-    Bizimle ilgili alanlarda üretim, istihdam ve ihracatın artırılması için ortak test laboratuvarları kurulması konularında çözüm geliştirmek için çalışıyoruz.
-    İhtiyaç duyulan bilgi birikimini artırmak amacıyla 100 Açık Kaynak içerik üretilmesi ve bu kaynakların kamuoyu ile paylaşılması projesi başlatık.
-    Odamızın verdiği hizmetlerin dijitalleştirilmesi çalışmalarına ağırlık verdik.
-    Üniversitelerimizle işbirliği çalışmalarını artırıyoruz.
-    Sadece Akıllı şebekeler değil odamızın faaliyet alanları konusunda gençlerimizin ilgisini daha da artırmak için, EMO Genç üyelerimizle sektör ziyaretleri başlattık. Bugün 18 öğrencimiz bu kapsamda sanayi kuruluşlarımızı ziyaret etmektedir. Bunu arttırarak devam edeceğiz.
-    EMO Mentor projesini hayata geçiriyoruz. Üyelerimizin akıllı şebekeler konusundaki birikimlerini öğrencilerimize ve gençlerimize aktarmaya çalışıyoruz.
-    Meslek odamıza duyulan güveni daha da artırmak için çalışmalara devam ediyoruz. Meslektaşlarımızın seçim tercihlerine saygı duyuyor ve güncel ve konforlu ortamlarda üyelerimizin oylarını kullanmalarını sağlayacak dijital seçim çözümleri hayata geçiriyoruz. Bunu yaygınlaştırıyoruz.
-    Orman ve Doğa sevgisini artırmak için Sevgi ve Barış Ormanı kurulması projemiz devam etmektedir.
-    EMO Kadın, EMO Sanat, EMO Bilim, EMO Uluslararası, EMO Dijital Seçim, EMO Connect gibi pek çok projelerimizi hayata geçirmek için çalışıyoruz.
-    Sonuç olarak kamunun ve ülkemizin çıkarlarına sahip çıkarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz.
Sözlerime burada son vermeden önce;
Başta Bakan yardımcımıza davetimizi kırmayarak geldikleri ve akademik çalışmaları destekledikleri için teşekkür ederim. Davetimizi kabul eden tüm davetli konuşmacılarımıza öncelikle ve özellikle tek tek şükranlarımı sunarım. San Diego State Üniversitesinden gelen ve şu anda aramızda olan Prof. Dr. Yusuf Öztürk hocamıza ve uzaktan da olsa sabah 5:30 da bize konuşma yapacak olan Wisconson-Madison Üniversitesi Enerji Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Bülent Şarlıoğlu hocalarımıza teşekkür ederim.
Bu etkinliğin düzenlemesine katkı sağlayan Gazi Üniversitesi ve Nişantaşı Üniversitesi yöneticilerimize, özellikle de göreve geldiğimizden bu yana desteğini esirgemeyen değerli rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız`a teşekkür ederim. Düzenleme kurulu üyelerimize, Gazi Üniversitesi yönetim birimlerimize özellikle de Sağlık Kültür Sosyal Daire Başkanlığı, Basın Müşavirliği, Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığına, ve EMO Ankara Şube çalışanlarımıza teşekkür ederim.
Son olarak; Başta Schneider Elektrik olmak üzere tüm sponsorlarımıza ve etkinliğimizi destekleyen kurumlarımıza düzenleme kurulu adına teşekkürlerimi sunarım.
Amacı; enerji üreticileri, dağıtıcıları ve denetleyicileri, politika geliştiricileri, sektör-kurum-üniversite temsilcilerini bir araya getirerek bu alanda yapılan çalışmaları ve ilerlemeleri paylaşmak, akıllı şebekelerdeki gelişmeleri, araştırma ve uygulamaları değerlendirmek ve en önemlisi ise bu konuda ülkemizde yapılan çalışmaları değerlendirmek ve yapılacak olan yeni çalışmalara ışık tutmak ve yön vermek yeni fikirler, politikalar ve stratejiler geliştirmek, projeler ve çalışmalar yapmak, güncel bilgi paylaşımını sağlamak ve en önemlisi bunları raporlayarak kanun ve politika yapıcılara, araştırmacılara ve ilgililere sunmak olan yapılan bu çalıştayımızın, başarılı ve verimli bir etkinlik olmasını diler, elde edilecek olan çıktıların sektörümüze, kurumlarımıza ve ülkemize katkılar sağlamasını dilerim."

Sağıroğlu`nun ardından söz alan Gazi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Bayındır ise Salondaki katılımcılara yaptığı selamlamanın ardından Gazi Üniversitesi tarihi ve akademik çalışmaları ile ilgili yaptığı bilgilendirmenin ardından, "Bilindiği üzere, bugün çalıştayımıza konu olan Akıllı Şebekeler; elektriğin üretiminden iletimine, dağıtımından tüketici ilişkilerine kadar tüm işlemlerin elektronik olarak verimli, etkin ve güvenli bir şekilde yönetilmesini sağlayan ağlardır. Son yıllarda Akıllı Şebekeler konusunda yürütülen çalışmalar, dünya çapında önemli bir ivme kazanmıştır. Geleneksel şebekelerin akıllı şebekelere dönüşümü pek tabii ki bugünden yarına gerçekleşebilecek bir hadise değildir. Fakat gerçekleştirilen bilimsel çalışmalar neticesinde her geçen gün bu dönüşüm hızlanmakta ve tüm taraflar için önemli avantajlar sunmaktadır. Akıllı Şebekeler alanında yürütülen bilimsel çalışma istatistiklerini incelediğimizde, Üniversitemizin başarısı göz doldurmaktadır. Örneğin, farklı akademik disiplinler için en kapsamlı veri tabanlarından olan Web of Science verilerine göre akıllı şebekeler alanındaki 697 bilimsel yayından 95`inin,  yine günümüzün çok popüler ve son derece önemli alanlarından biri olan Yenilenebilir Enerji alanında 6020 bilimsel yayının 439`unun üniversitemiz adresli olduğunu görmekte ve bu sonuçlarla gurur duymaktayız. Nitelikli araştırmacılarımız sayesinde Üniversitemiz, akıllı şebekeler ve yenilenebilir Enerji alanında  konusunda ülkemiz bilimine en çok katkı sağlayan üniversite konumuna ulaşmıştır. Yüksek nitelikli araştırma çıktılarına ek olarak, akıllı şebekeler konusundaki eğitim-öğretim faaliyetlerinde de öncü olduğumuzu belirtmek isterim. Üniversitemiz, ülkemizde Akıllı Şebekeler konusunda 2014`ten bu yana lisansüstü İngilizce eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdüren ilk ve tek üniversitedir. Ayrıca, bilgi güvenliği, adli bilişim, veri bilimi, büyük veri analitiği, güvenliği ve mahremiyeti (İngilizce) gibi güncel alanlarda lisansüstü programları olan en önemli üniversiteler arasındadır. Bununla birlikte siber güvenlik, büyük veri, yapay zeka ve yine bugün sıkça işittiğimiz metaverse alanında da üniversitemizin önemli alt yapısı, bilimsel çalışmaları ve araştırmaları bulunmaktadır. Dördüncü nesil Üniversite olarak adlandırılan Aselsan Akademi programını yürüten 4 üniversiteden biri olan Üniversitemiz, ODTÜ, İTÜ ve Gebze Teknik Üniversitesi ile Ülkemiz savunma sanayine uzman yetiştiren en önemli kurumlardandır. Ayrıca, sektör, kurumlar ve üniversitelerle kurulan iş birliklerinde lider konumdadır. Bu başarılarımızda nitelikli araştırmacılarımızın hizmetine sunulan ve sektörün destekleriyle geliştirilmekte ve güncellenmekte Akıllı Şebekeler Laboratuvarı, Türk Telekom Haberleşme Laboratuvarı, Samsung Mobil Laboratuvarı ve Büyük Veri Laboratuvarı gibi araştırma altyapılarımızın da önemli katkısı olmaktadır. Ülkemizde enerji maliyetlerinin ve talebin hızla arttığı, arz-talep dengesinin planlanmasının giderek zorlaştığı günümüzde, bu çalıştayın yeni iş birlikleri ve çalışmalar başlatacağına, önemli çözüm önerileri sunarak alana katkı sağlayacağına inanıyorum. Bu vesileyle, bu çalıştayın gerçekleştirilmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Verimli bir çalıştay geçirmemizi ümit ederken hepinize tekrar hoş geldiniz diyor, sevgi, saygı ve muhabbetle selamlıyorum." diye konuştu.

Çalıştayın son açılış konuşmasını yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan Katılımcılara yaptığı selamlamaların ardından şöyle konuştu;
"Bakanlık olarak, sektörümüzü, dijitalleşme ve yapay zekâ gibi teknolojinin sağladığı yeni imkânları en iyi şekilde kullanarak ülkemizi geleceğin enerji dünyasına hazırlamaya ve tüm sektörlerde olduğu gibi enerjide de, lider ülke Türkiye vizyonu doğrultusunda gerekli altyapıyı oluşturmakta kararlıyız.
Daha 5-10 yıl öncesine kadar enerji kaynaklarımızın güvenilir, düşük maliyetli ve kesintisiz olmasını istiyorduk. Bugün ise onların güvenilir, düşük maliyetli, kesintisiz, yeşil olmasını istiyoruz.
Bu yeni gelen terminoloji esasen çağımızın en büyük sorunu olan küresel ısınma ile ortaya çıkan iklim değişikliğine karşı atılan en önemli adımlardan birisidir. Yeşil enerjiye geçiş güzel bir çözüm olmakla birlikte kendisiyle birlikte birtakım zorluklarıda getirmektedir. İşte tam da burada dijitalleşme bize bu geçişte büyük bir kolaylık fırsatı sağlamaktadır.
Zira enerji sektörünün dijitalleşmesi; büyümeye ve istihdamın gelişmesine katkıda bulunacak, Türkiye`nin dünyadaki rekabet gücünü arttırırken ürün ve hizmetler için yeni küresel pazarlar açılmasına da vesile olacaktır.
Bu minvalde, üretilen enerjinin aboneye ulaşmasına kadar geçen süreci yöneten dağıtım sistemi ile ilgili akıllı şebekeler kavramına değinmek gerekecektir.
Çevresel sürdürülebilirliği ve enerji kaynaklarının verimli bir şekilde değerlendirilmesini dikkate alarak, ekonomik büyüme için gerekli olan düşük maliyetli elektrik enerjisini yerli kaynaklardan karşılayıp, yenilenebilir enerji üretimini de azamiye çıkararak karbon ayak izini asgari seviyeye çekmek amacıyla, 2020 yılı ve sonrasında akıllı şebeke yatırımları ile elektrik iletimi ve dağıtımını en uygun şekilde yöneterek, katılımcı, rekabetçi ve düşük maliyetli bir elektrik piyasası ile ülke refahına en yüksek katkıyı sağlamak amacıyla EPDK tarafından kabul edilen Türkiye Akıllı Şebeke 2023 Vizyon ve Strateji Belirleme Ar-Ge Projesi (T.A.Ş. 2023) Nisan 2018 döneminde bitirilerek sonuç raporu EPDK`ya sunulmuştur.
Söz konusu raporda Akıllı Şebekeler mimarsi 3 sütunlu bir yapı ve bu 3 sütunlu yapıyı çevreleyen çatı bir mimariden bahsederek tanımlamak gerekecektir.
İşte bu noktada Bakanlık olarak AR-GE faaliyetlerinin desteklenmesine büyük önem verdiğimizi bir kez daha bu vesile ile burada vurgulamak istiyorum.
Bize düşen; milli bir anlayış çerçevesinde projeler geliştirmek, paydaşlarımızın her alanda tam bir yerlileşme mantığı ile hareket etmesini sağlamak, üniversitelerimizin ve bilim adamlarımızın desteği ile bu yeni dönemin doğasına uygun projeler geliştirmesine öncülük etmektir.
Önümüzdeki günlerde sektörümüz ile elbirliği içinde geliştirdiğimiz Akıllı şebekeler mimarisinin bir sütununu oluşturan Milli Akıllı Sayaç Sistemleri Ar-Ge projemizi kamuoyu ile paylaşacağız. Kısa adı MASS olan bu proje ile harcadığımız enerjinin miktarını ve kalitesini ölçen,  bu enerjinin en verimli ve en kısa yoldan müşterilerin hizmetine nasıl sunulacağı hususunda önemli bilgiler içeren, sayaçlara yapılan müdahale veya sayaç arızalanma durumlarını dağıtım şirketlerine ileterek yönlendirme yapabilen bir mobil uygulama sistemini hayata geçireceğiz.
Ayrıca bir diğer AR- GE çalışması olan ve Akıllı şebekeler mimarisinin diğer bir sütununu oluşturan "Yerli Enerji Yerli Teknoloji Projesi" de inşallah sektörümüze yeni bir soluk getirecektir.
Sözünü ettiğim her iki Ar-Ge projemiz de ülkemizde büyük cari açığa neden olan yabancı menşeli yazılımlara her yıl ödenen lisans ve bakım bedellerinin ülke içerisinde kalmasını sağlayacak ve daha önemlisi söz konusu milli yazılımlarımız ve teknoloji ürünlerimiz sayesinde çözüm bulabildiğimiz konularda dışa bağımlı kalmamızın önüne geçecektir.
Hedeflerimize ancak birlikte çalışarak birlikte üreterek ulaşabiliriz. Bunun için de sektör olarak bir ve beraber olmamız asla yeise kapılmadan geleceğe omuz omuza yürümemiz şarttır.
Cumhuriyetimizin 100. yılını da içeren IV. Tarife Uygulama Dönemi sonunda tüm dağıtım sektörünün tüketici beklentilerini de karşılayarak yenilikçi, tüketici odaklı, yerli ve milli çözümlerle donatılmış bir hizmet portföyünün oluşturulması; ülke ekonomisine planlanan katkının sağlanması için tüm paydaşların ortak hedefler doğrultusunda çalışmaları, gelecek için teminat olacaktır.
Ben bu duygu ve düşüncelerle sözlerime son verirken Akıllı Şebekeler Ulusal Çalıştayı`nın ülkemize hayırlar getirmesini diliyor, hepinize saygılarımı sunuyorum."

Açılış konuşmalarının ardından Çalıştay`ın 3. oturumunda "Akıllı Şebekelerin Kurulmasında Meslek Odalarının Rolü" başlıklı sunumu EMO Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Yazman Üyesi Hatice Bilge Algın yaptı.
"Çok değerli Bakan Yardımcım, Sayın Rektörlerim, Kamunun Kıymetli Bürokratları, Saygıdeğer Bilim, İş ve Meslek İnsanları, Meslek Ailemizin Değerli Paydaşları, Değerli Üyelerimiz ve Çok Sevgili Öğrenciler hepinizi saygılarımla selamlıyorum. Bu Tarihi atmosferde çalıştayımıza ev sahipliği yapan Gazi Üniversitesi Rektörümüze, Kıymetli İşbirlikleri için Nişantaşı Üniversitesi Rektörümüze, ETK Bakanlığına, davetimizi kabul ederek değerli bilgi birikimlerini bizlerle paylaşan kıymetli akademisyenlerimize, kıdemli sektör temsilcilerine ve siz değerli katılımcılara ilgi destekleriniz için  şahsım ve Ankara Şube YK adına teşekkürlerimi sunuyorum. Malumunuz üzere dünyamız, eko sistemimiz, iş hayatımız değişirken bunlarla birlikte mesleğimizin de değişmesi ve gelişmesi kaçınılmazdır. Şube olarak üyelerimizin iş sürekliliğine destek olma amacının yanında tüm paydaşlarımızla birlikte kamu için değer yaratma önceliğiyle çalışmayı ilke edindiğimizi belirtmek isterim. Öncelikli konularımızdan olan İklim değişikliği ile mücadelede; doğal kaynaklardan elde edilen yenilenebilir enerji kurulu gücünün toplam kurulu gücümüzdeki yüzdelik payının yükseltilmesi hedefiyle yatırımlarımızı arttırarak karbon salınımını ve fosil yakıt kullanımını da azaltmak üzere coğrafyamızın bize sunduğu avantajları en verimli şekilde kullanmalıyız. Bu bilinçle yeşil mutabakatı da destekliyoruz. Türkiye`nin bu enerji kaynakları açısından mevcut durumu jeopolitik konumu ışığında incelendiğinde, Enerji jeopolitiği açısından, mevcut enerji arzı, talebi ve transferi arasındaki ilişkiyi analiz ettiğimizde; Ülkemizin yenilenebilir enerji kaynakları açısından yüksek bir potansiyele sahip olduğu görülmüştür. Öz kaynaklarımız ile kendine yeterli bir enerji politikası uygulamak ve enerjide dışa bağımlı olmayı önlemek üzere düzenlemeler ve yatırımlar hız kesmeden devam etmekte ve bu yönde politikalar geliştirilmektedir. Akıllı şebekelerin ana hedefi, kayıp ve kaçak oranını azaltarak enerjiyi verimli kullanmak olmakla birlikte; yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen enerjiyi sistemle bütünleştirmek de hedefler arasındadır. Yenilenebilir enerji kaynaklarının daha kolay ve hızlı bir şekilde enterkonnekte sisteme entegre edilmesi ve talebin gerçek zamanlı olarak dengelenmesiyle yenilenebilir kaynaklardan elektrik üretiminin sistem üzerindeki etkileri en aza indirilebilmektedir. Sistemin ihtiyaç duyacağı enerji yatırımları daha iyi planlanabilecektir. Akıllı Üretim, Akıllı İstasyonlar, Akıllı Dağıtım, Akıllı Sayaçlar, Bütünleştirilmiş Haberleşme ve  İleri Kontrol Metotları adımlarıyla Akıllı şebekelerin kurulmasıyla; kullanılacak elektrik enerjisi kadar elektrik üretimi yapılacağından Kyoto Protokolü`nde kabul edilen karbon salınımı azaltma hedefi için de önemli bir adım atılmış ve Elektrikli araçlar için sağlam bir altyapı da oluşturulmuş olacaktır. Tüm bu değişimler sürecinde doğacak ihtiyaçları karşılamak üzere oda kuruluş amaçlarımız doğrultusunda ve kamu kurumu statüsüyle görevlerimizi yerine getirmek üzere; Kurum stratejimizi ve iş hedeflerimizi belirlerken; mesleğimizin değerini ve değer üretme gücünü daha ileriye taşımak, değişimler ve gelişmeler karşısında çevik olmak üzere daha çok çaba sarf etmek, kamu kurumlarıyla, üniversitelerle, ve tüm paydaşlarımızla ilişkilerimizi ve iş birliklerimizi güncelleyerek, uyumlu ve birbirimize değer katan faaliyetler içinde olma misyonuyla tüm süreçlerimizi işletme gayretindeyiz.
Yönetmeliklerin revize edilmesi, yenilerinin hazırlanması, eğitimlerin güncellenerek yeni yetki alanlarının açılması ve yeni alt yapıların kurulumunda, işletilmesinde sahada ve denetim alanlarında da aktif olmak üzere odamızı akredite bir kurum yapma yolunda atılması gereken adımların planlanması, mesleki gelişimin sürekliliğini sağlamak üzere ulusal ve uluslararası sempozyumlar, paneller, çalıştaylar düzenlenmesi hedeflerimiz arasındadır. Master planlar hazırlanırken odaların katma değerli işbirlikleri yapması, görüş bildirmesi ve uygulama safhalarında üyelerimizin kaliteli mühendislik hizmetleri sunarak, vizyon projeler üretmeleri sağlanmalıdır.
Avrupa Meslek odalarıyla temaslar arttırılıp iyi uygulama örnekleri odağında odanın yetkin ve sorumlu olduğu alanlarda performansı iyileştirilmelidir. UEA`nın çalışmaları ETK Bakanlığı eşgüdümünde ilgili kurum ve kuruluşlarla birlikte takip edilerek, UEA`nın üye ülkelere yönelik en önemli faaliyetlerinden biri olan ülke enerji politikalarının incelenmesi, üye ülkelerin enerji politikalarının ve genel enerji güvenliği durumunun değerlendirilmesiyle birlikte ilgili ülkeye politika önerilerinde bulunulması ve bu öneriler hayata geçirilirken, izlenen yöntemler odamızın oluşturduğu komisyonlarca izlenmeli ve değerlendirmeler raporlaştırılarak ülkemizin enerji politikalarına dair görüşlerin sunulması hedeflenmelidir.
26-27 Nisan 2013 tarihlerinde Akıllı Şebekeler ve Türkiye Elektrik Şebekesinin Geleceği Sempozyumunun ETK Bakanlığı Konferans Salonu`nda gerçekleştirilmiş, Akıllı Şebeke Uygulamaları ve Sorunlar başlıklı Panele ETK Bakanı Sayın Fatih Dönmez de Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu Üyesi unvanıyla katılmıştır. Sempozyumun genel değerlendirmesi içerisinde akıllı şebekeler uygulamasında; Yenilenebilir enerji kaynaklarına ve dağıtık üretim uygulamalarına eğilimin artacağı, iletim ve dağıtım şebekelerinde teknik kayıpların azalacağı, elektrik kesintilerinin aboneler lehine en az seviyeye indirilebileceği, tüketim alışkanlıklarında yapılacak değişikliklerle abonelerin faturalarına olumlu yansımalar olabileceği, Enerji kullanımında verimliliğin artırılacağı görüşleri ortaya çıkmıştır. Bunlara ilave olarak; akıllı şebekelerdeki veri iletişimi, bilgi güvenliğine yönelik olarak ortaya çıkabilecek risklerin değerlendirilmesi ve bu konuda uygun önlemlerin alınması gerekliliğini doğurmaktadır. Bilgi teknolojileri ve siber güvenlik alanı, akıllı şebekelere geçişte vazgeçilemez bir konuma sahiptir. Buradan hareketle üniversitelerle iş birliği içerisinde olup ders müfredatlarının yeni ihtiyaçlara göre güncellenmesi, arge ve yazılım faaliyetlerine yönelik çalışma alanlarının genişletilmesi ajandamızda olması gereken başlıklardandır. Karbon salımını ve fosil yakıt kullanımının önemli unsurlarından biri olan karayolu taşıtlarının yerini tamamen elektrikli taşıtların almasıyla, elektrik üretiminde yenilenebilir kaynakların kullanım oranı nispetinde fosil yakıt kullanımı ve karbon salımının azalması amaçlanmaktadır. Elektrikli araç şarj istasyonlarının yaygınlaşmasıyla beraber, bunların güç kalitesi üzerindeki etkilerinin izlenmesi ve şebekeye entegrasyonu önem kazanacaktır. Bu istasyonların kurulumu ve denetimi aşamalarında sahada olunmalı ve üyelerimiz bu alanlarda yetkilendirilmelidir. Konuşmamı sonlandırırken; yaşanılan ve yaşanılmakta olan tüm küresel sıkıntılar karşısında, mesleğimizin değerini ve değer üretme gücünü bireysel duyarlılık ve farkındalık ile ülkemiz için, devam eden hayatın kalitesini arttırmak ve sürdürülebilir bir gelecek inşa etmek ve enerji arz güvenliğine katkı sağlamak için meslek ailesi olarak kamuya karşı sorumluluğumuzun bilincinde olduğumuzu vurgulamak istiyorum. Çalıştayımızdan katma değerli çıktılar üreterek, enerji arzının sürekliliğine ve güvenliğine katkı sağlamak amacıyla hayırlı olmasını temenni ederim."



“SANAL ÇALIŞANLAR GELİYOR” RPA: ROBOTİK SÜREÇ OTOMASYONU BAŞLIKLI WEBINAR DÜZENLENDİ

21.07.2023
 


Çok Okunanlar


8. SAMSUN İNŞAAT FUARI DÜZENLENİYOR

Okunma Sayısı: 346


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.