MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

BÜTÇE YILIN ORTASINI GÖREMEDİ, EK BÜTÇE GELDİ: HALKIN SIRTINA YENİ YÜK (GÜNLÜK EVRENSEL)


YAZILI BASINDA ODAMIZ


 

Enflasyonun önünü tamamen açan AKP politikaları bütçenin de nefesini kesti. İktidar yılın ortasını görmeden ek bütçe hazırladı. 880 milyar ödenek kaydedilen ek bütçede, büyük çoğunluğu vergi gelirleri olmak üzere toplam 1 trilyon 8 milyar lira gelir artışı öngörüldü. Hükümetin bütçeye yük olmadığını savunmasına rağmen 21 milyar harcadığı kur korumalı mevduat için ise ek bütçede 40 milyar lira ödenek ayrıldı. Muhalefet ülke kaynaklarının enflasyon ve sermaye çevrelerine yedirildiğine dikkat çekerken, Prof. Dr. Oğuz Oyan ek bütçenin de yetersiz kalabileceği uyarısında bulundu.

İktidarın 2022 yılı bütçesi 6 ay yetmedi. Cumhurbaşkanının Meclise sunduğu teklifle, bütçeye 880 milyar 474 milyon 775 bin lira ödenek eklenmesi öngörüldü. Teklife göre genel ve özel idareli bütçelere 880 milyar lira ek ödenek tahsis edilecek, bütçe geliri tahmini ise 1.08 trilyon lira artacak. Gelir artışının neredeyse tamamının vergi gelirlerinden sağlanması öngörülüyor. Daha önce yaklaşık 280 milyar lira olarak öngörülen 2022 bütçe açığı tahmini ise yaklaşık 80 milyar lira olarak kaydedildi.

EK BÜTÇE GEREKÇESİ: ENERJİ VE MAAŞLAR

Ek bütçenin gerekçeleri arasında başta doğal gaz ve elektrik olmak üzere fiyat seviyelerindeki önemli artışlar, fiyat artışının tüketicilere yansıtılmaması için BOTAŞ‘a yapılan kaynak transferleri, enflasyon nedeniyle kamu emekçilerinin maaş ve ücretlerinde yapılan artışlar, emekli maaşları ile mal ve hizmet alım giderlerindeki artışlar gösterildi.

Ek bütçeye eklenen giderlerin 16.8 milyar lirası personel giderleri, 86.7 milyar lirası mal ve hizmet alım giderFotoğrafiar: DHA leri, 89.4 milyar lirası faiz giderleri, 421 milyar lirası cari transferler, 74.1 milyar lirası sermaye giderleri, 13.6 milyar lirası sermaye transferleri, 140 milyar lirası borç verme giderleri ve 38.9 milyar lirası yedek ödenek için ayrıldı. Personel giderleri ve personel sosyal güvenlik giderleri kalemi yüzde 40.5 oranında artırıldı. Ayrıca iç borç faiz giderlerine ek 44 milyar lira, dış borç faiz giderlerine ek 32 milyar lira ayrıldı.

BOTAŞ‘A MİLYARLAR AKTI

Enerji fiyatlarındaki artışın tüketiciye yansımaması gerekçesiyle BOTAŞ‘a ve Türkiye Taş Kömürü Kurumuna 120.5 milyar lira sermaye transferleri, BOTAŞ ve EÜAŞ‘a 14.5 milyar lira görevlendirme gideri ayrıldığı belirtiliyor. Ancak Elektrik Mühendisleri Odasının geçtiğimiz günlerde hazırladığı rapora göre, birincil enerji kaynaklarının tüm dünyada en yüksek değerlere ulaştığı belirtilen temmuz 2021-nisan 2022 arasındaki dönemde, OECD genelinde tüketicilere yansıyan zam oranı yüzde 26 ile sınırlı kaldı. Türkiye‘de ise bu rakam 4 katına çıkarak yüzde 102 düzeyinde gerçekleşti.

KKM‘YE 40 MİLYAR LİRA

Ek bütçede en dikkat çeken gider ise kur korumalı mevduata ayrıldı. Hazine ve Maliye Bakanlığının "mevduat ve katılma hesaplarının kur artışlarına karşı korunmasına ilişkin giderler" için 40 milyar TL harcayacağını öngördü. Oysa Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, kur korumalı mevduatın ‘bütçe üzerine 12.5 milyar TL yük getireceğini‘ öngörmüştü. Ayrıca bütçede kur korumalı mevduat için bir ödenek olmamasına rağmen milyarlarca lira harcanması tepkilere yol açmış, iktidar bunun için ek bütçeye gerek olmadığını savunmuştu. Öte yandan Merkez Bankası kasasından da kur korumalı mevduat sahiplerine ödeme yapılıyor.


 



TELE 1- SABAH PUSULASI

28.03.2024
 


Çok Okunanlar


EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR

1 MAYIS’TA ALANLARDAYIZ

ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI - OLAĞAN GENEL KURULU! (ENERJİEKONOMİSİ.COM)

EMEK VE BİLİM İLE KURULACAK YENİ BİR TOPLUMSAL DÜZEN İÇİN: YAŞASIN 1 MAYIS!

EMO 49. ÇALIŞMA DÖNEMİ BAŞLADI

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR (ENERJİGUNLUGU.NET)

ENERJİ ALANI YÖNETİLEMİYOR (BİRGÜN)

Okunma Sayısı: 67


Tüm Yazılı Basında Odamız

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr


Diğer birimlerin iletişim bilgileri için tıklayınız

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.