MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI BAŞKANI MAHİR ULUTAŞ: YANGININ SORUMLUSU DAĞITIM ŞİRKETLERİ VE BAKANLIKTIR (GÜNLÜK EVRENSEL)



 

Datça‘da meydana gelen yangın için Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, yangının sebebinin elektrik trafosu olduğunu söyledi. Geçen yıl Marmaris‘te çıkan yangının sebebinin de elektrik trafosu olması akıllara ‘Önlem ve bakım yok mu‘ sorusunu getiriyor. Elektrik dağıtım şirketleri özelleştirildikten sonra bakımlarının yapılıp yapılmadığı ve orman yangınları için ne yapılabileceği konusunda Elektrik Mühendisleri Odası Başkanı Mahir Ulutaş, Evrensel‘e konuştu.

‘SORUMLULUĞU OLAN HERKES AÇIKLAMA YAPMALI‘

Datça‘daki yangının kaynağının elektrik trafosu olduğu bilgisinin net olmadığını söyleyen Ulutaş, "Orman Bakanlığı böyle bir açıklama yaptı ama bizim bölgedeki arkadaşlarımızdan ve oradaki valilik kordinasyon ilişkilerimizden aldığımız bilgiye göre bu konuda teyitli bir bilgi yok" dedi. Ulutaş, orman yangını olduğunda yetkililerin, teyit etmeden yangının sebebinin elektrik hatları ya da trafolar olduğunu duyurabildiğini söyledi. Yangının sebebi elektrik hatları ya da trafolar olsa bile sorumlularının olduğuna değinen Ulutaş, "Sorumluluğu olan herkes açıklama yapmalı. Orada hem bölgedeki dağıtım şirketlerinin hem Tarım ve Orman Bakanlığının hem de bakanlığa bağlı alt birimlerin sorumluluğu var" dedi.

‘DAĞITIM ŞİRKETLERİNDEKİ TEKNİK YETERLİLİK AZALDI‘

Orman içinden geçen elektrik nakil hatlarının ve trafoların orman için bir risk olduğunun altını çizen Ulutaş, "Herhangi bir atlama sırasında yangın meydana gelmesin diye orman içinde elektrik hattı geçen yerlerde düzenli temizlik yapılması gerekir. Bu temizlik en az yılda bir defa orman yetkilileri tarafından yapılır" diye anlattı. Elektrik dağıtım şirketlerinin özelleştirildikten sonra bu temizliği ve bakımı yeterli yapıp yapmadığının sorulması gerektiğini söyleyen Ulutaş, "Kamu bu işe bakarken, yılda bir defa enerji kesilerek bütün sistemlerin kontrolü yapılırdı. Aynı zamanda bölgedeki Orman Bakanlığına bağlı birimler enerji nakil hatları ve trafolara yakın yerlerde riski azaltmak için bant şeklinde kontrollü bir temizlik yaparlardı" dedi.

Dağıtım şirketlerinin özelleştirilmesi ve devredilmesinin ardından bakımların yapılmasıyla ilgili şüpheler olduğundan bahseden Ulutaş, "Dağıtım şirketlerindeki teknik yeterlilik büyük oranda azaldı. Deneyimli kadrolar uzaklaştırıldı, emekli edildi" diye konuştu.

‘ÖZELLEŞTİRME ÖNCESİ DAHA AZ YANGIN OLUYORDU‘

Orman içinden elektrik nakil hatlarının geçmesinin her zaman risk oluşturduğunu söyleyen Ulutaş, "Bu hatların, hava hatlarından yer altı şebekelerine geçirilmesi daha doğru. Bu da bir yatırım gerektiriyor" dedi. Orman yangınlarını önlemek için bu yatırımın doğru olacağını söyleyen Ulutaş, "Dağıtım şirketleri Orman Bakanlığına kira ödüyor. Bu yer altı şebekelerini ise ormanın içinden geçen kara yollarının altına yapabilir" diye konuştu.

Şirketlerin durumunu bakım yapılmadığı için bir kente bir hafta boyunca elektrik verilmediğini hatırlatarak ortaya koyan Ulutaş, "Küresel ısınmanın da orman yangınları üzerindeki etkisini göz ardı etmemek lazım ama bu iş kamudayken daha az orman yangını olurdu. Şu an her yıl, elektrik şebekelerinin sebep olduğu iddia edilen yangınlarla karşı karşıya kalıyoruz" dedi. Yapılması gerekenin yer altı hatları, düzenli temizlik ve bakım olduğunu söyleyen Ulutaş son olarak şöyle dedi:

"Özel şirketleri denetlemekle yükümlü TEDAŞ‘ın ve Orman Bakanlığının, bakımların ve temizliğin yapılıp yapılmadığını kontrol etmesi lazım"

YANGINLAR KONTROL ALTINA ALINDI

Muğla‘nın Datça ve İzmir‘in Çeşme ilçelerinde 2 gündür süren orman yangınları kontrol altına alındı. Datça‘da elektrik trafosundan çıktığı bildirilen yangında 300‘ü ormanlık, 400ü tarım olmak üzere 700 hektarlık alan zarar gördü. 450 hane boşaltıldı ve 3 bin 523 vatandaş nakledildi. 4 ev ağır hasarlı olmak üzere, 10 ev zarar gördü, İzmir Çeşme‘de ise toplam 120 hektarlık makilik ve ormanlık alan zarar gördü, İzmir‘in Bergama ilçesinde dün çıkan orman yangını aynı gün kontrol altına alındı.

 


 



TELE 1- SABAH PUSULASI

28.03.2024
 


Çok Okunanlar


EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU

DEPREMZEDEYE DEĞİL ENERJİ ŞİRKETLERİNE DESTEK

KTMMOB EMO YENİ YÖNETİM KURULU BELİRLENDİ

TELE 1- SABAH PUSULASI

SİNOP NÜKLEER GÜÇ SANTRALI İNADINDAN VAZGEÇİLMELİDİR   

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR

EMO, SİNOP NGS NAZIM İMAR PLANI İÇİN İPTAL DAVASI AÇACAK (BAŞKENT GAZETESİ)

HALKIN DEMOKRATİK İRADESİ GASP EDİLEMEZ

EMO: SİNOP NGS PROJESİNDEN VAZGEÇİLMELİ (ENERJİGUNLUGU.NET)

Okunma Sayısı: 238


Tüm Yazılı Basında Odamız

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr


Diğer birimlerin iletişim bilgileri için tıklayınız

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.