MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

BURSA ŞEHİRLER ARASI OTOBÜS TERMİNALİNDE TEKNİK İNCELEME YAPILDI



 
31 Ağustos 2022 tarihinde saat 15.15 sularında çatısı çöken Bursa Şehirler Arası Otobüs Terminalinde 01.09.2022 tarihinde teknik incelemede bulunuldu. Öncelikle olayda yaşam kaybı ve yaralanma olmadığı için mutluyuz. Olayı yaşayan tüm yurttaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Raporun tamamına yazımızın devamında ulaşabilirsiniz.
 

 

Çatının çökmesinin yıldırım düşmesi sonucu gerçekleştiği haberlerinin aksine, olay mahalinde yıldırım düşmesi sonucu oluşması gereken etkiler ve izler görülmemiştir. Çöken çatının yağmur suyunun tahliye edilememesinden / rüzgâr ve fırtına kaynaklı olduğu, suyun ağırlığı / rüzgâr ve fırtına sebebiyle olduğu düşünülmektedir.

Yıldırım olayında ortaya çıkan enerji yaklaşık 1010 joule kadar olup bu enerji saniyenin milyonda biri zarfında geçtiği hava sütununun sıcaklığını 15000 °C`ye kadar ısıtabilir. Bu da çok yakıcı ve yıkıcı bir etkiye sebep olur. Her ne kadar Bursa Şehirlerarası Otobüs Terminalinin çatısının çökme sebebi yıldırım düşmesi olmasa da başta Bursa Şehirlerarası Otobüs terminali olmak üzere, insan yoğunluğunun çok olduğu yerlerde olası yıldırım düşmelerine karşı gerekli önlemlerin alınması gerekmektedir.

Yapılan incelemeler neticesinde terminalin çatısında, Binaların Yangından Korunması Hakkındaki Yönetmeliğin Yedinci Bölümünde Madde 64`te belirtildiği üzere yapılması gerekli olan yıldırımdan korunma sisteminin olmadığı görülmüştür.

Yapılmış olan yıldırımdan korunma sistemininse, Binaların Yangından Korunması Hakkındaki Yönetmeliğin yapılmasını zorunlu kıldığı yıldırımdan korunma sisteminin ilgili standartlarına uygun olmadığı görülmüştür. Yine ulusal olarak kabul ettiğimiz standardımız olan TS EN 62305 Yıldırımdan Korunma Standardının kabul etmediği Aktif Paratonerlerin bu binada kullanıldığı görülmüş ve bunların da koruma yapamayacağı ilgili standart tarafından da tescillenmiştir.

Başka zamanlarda yıldırımın oluşturabileceği felaketlerden korunmak için;

Ø  Yapıların ve canlıların yıldırım riskine karşı korunması için, ilgili standart ve yönetmelikler gereği uygun "Yıldırımdan Korunma Sistemlerinin" çatı ve binaya uygulanması gerekmektedir.

Ø  Elektrik tesisatının yıldırım kaynaklı yangınlardan korunması için yine ilgili standart gereği uygulanması gereken ekipmanlarının takılması gerekmektedir.

Ø  Yıldırımdan Korunma Sistemi periyodik olarak yetkili Elektrik Mühendisleri tarafından kontrol edilmeli, gerekli ölçümleri yapılmalı ve sistemin aktif olarak çalışması sağlanmalıdır

 

Elektrik Mühendisleri Odası Bursa Şubesi


Çok Okunanlar


EMO BURSA ŞUBESİ 19. DÖNEM ÇALIŞMA PROGRAMI

BURSA TİCARET VE SANAYİ ODASI YÖNETİM KURULU VE İNŞAAT KOMİTESİ ÜYELERİ ŞUBEMİZİ ZİYARET ETMİŞLERDİR

EMO GENÇ STAJ BAŞVURULARI BAŞLADI

ÇEVRİM İÇİ TEKNİK SEMİNER: PCB TASARIMINDA EMC OPTİMİZASYONU, SİMÜLASYON TEMELLİ YAKLAŞIMLAR VE TASARIM ÖNERİLERİ SEMİNERİ DÜZENLENDİ

SOLAREX 2024 ULUSLARARASI İSTANBUL GÜNEŞ ENERJİSİ VE TEKNOLOJİLERİ FUARINA TEKNİK GEZİ DÜZENLENDİ

BURSA OSMAN ŞEVKİ ULUDAĞ ANADOLU LİSESİ` NDE MESLEK TANITIMI

Okunma Sayısı: 192


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.