MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 ANKARA ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 AFYONKARAHİSAR   ANKARA   ÇANKIRI   ERZİNCAN   ERZURUM   KASTAMONU   KAYSERİ   KIRŞEHİR   KONYA   NEVŞEHİR   SİVAS   TOKAT   YOZGAT   AKSARAY   KIRIKKALE 
 

 
HUKUKİ DESTEK
 

EMO Ankara Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 2023.4

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

LİSANSSIZ GÜNEŞ ENERJİ SANTRALLERİ ULUSAL ÇALIŞTAYI DÜZENLENDİ


HABER


 
EMO Ankara Şubesi`nin düzenlediği Lisanssız Güneş Enerji Santralleri Ulusal Çalıştayı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu ve Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü`nün destekleriyle; EIF Dünya Enerji Kongresi ve Fuarı`nın sponsorluğunda 21 Eylül 2022 Çarşamba günü Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Taşkent Salonu`nda geniş bir katılım ile gerçekleştirildi.
 

Moderatörlüklerini EMO Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Şeref SAĞIROĞLU ve Şube Yazmanı Hatice Bilge ALĞIN`ın yaptığı çalıştaya, " Serkan AKTAŞ (EPDK Grup Başkanı), Tuncay LAMCİ, (EMO Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi), Emin Uğur DİVİTÇİ (EMO Ankara Şubesi Üyesi – Hukukçu), Prof. Dr. Erdal IRMAK, (Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi), Av. Çiğdem DİLEK, (Güneşder Başkanı – Hukukçu), Kutay KALELİ (Günder Başkanı)" konuşmacı olarak katıldı.

EMO Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı  ve Çalıştay Düzenleme Komitesi Üyesi Prof. Dr. Şeref Sağıroğlu açılışta yaptığı konuşmada; ülkemiz için çok önemli bir konuyu hep beraber değerlendirip güzel sonuçların alınacağı verimli bir toplantı olmasını dileyerek başladığı konuşmasında; EMO`nun 1954 yılından beri faaliyet gösteren ve ülkemizin elektrik alanında yapılan çalışmalarına yön veren bir kurum olduğunu, Ankara Şubesi olarak bu çalışmalara katkı vermeye gayret ettiklerini, yeni bir anlayışla bunu tüm üyelerimize, tüm toplumumuza, ve sonuçta ülkemize sunmak üzere Yönetim Kurulu olarak çalıştıklarını belirtmiştir. Sağıroğlu konuşmasında "EMO Ankara Şubesi olarak içerik üretmek konusuna çok önem veriyoruz. Yönetim Kurulu olarak göreve gelindiği günden bugüne "Açık Kaynak 100 Temel Eser" projemizi, gençlerimizle meslektaşlarımızı buluşturmak için "EMO Mentör" projemizi hayata geçirmek, yeni meslek alanlarında eğitimler ve webinarlar düzenliyoruz. Üniversite-Sektör işbirliklerini artırmak için çalışıyoruz. Uluslararasılaşmaya büyük önem veriyoruz. Pek çok ulusal ve uluslararası etkinlikleri düzenliyor ve destekliyoruz. Akıllı Şebekeler Çalıştayı`nı geçtiğimiz aylarda düzenledik. Bilgi güvenliğinden yapay zekâya, büyük veriden 5G`ye pek çok alanda faaliyetler planlıyoruz. Hatta şu anda İstanbul`da 11. Uluslararası Yenilenebilir Enerji ve Araştırmaları Konferansı (ICRERA 2022) düzenleniyor.

EMO Ankara Şubesi olarak, ülkemizin en zeki insanları olarak birikimimizi, deneyimimizi mutlaka sektörümüze, üniversitelere, toplumumuza aktarmak zorundayız. Bu faaliyetleri hep beraber yürütüyoruz. Bunları yürütürken yönetim olarak sorumluluklarımızı yerine getirmek, karşılaşılan her türlü problemi akılcı bilimsel yollarla -tabi ki toplumun tüm kesimlerin desteğiyle- yapıyoruz ve yapmak için gayret gösteriyoruz.

11 Ağustos 2022`de revize edilen Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretimi Yönetmeliğini üzerinde bugün kapsamlı olarak tartışacağız. Yönetmelik çıktıktan sonra kamuoyunda olumlu ve olumsuz pek çok konu tartışmaya açıldı. EPDK Başkan Yardımcımıza teşekkür ediyorum. Kendileriyle görüşmeye gittiğimizde kendileri "kamuoyu ile her türlü bilgiyi paylaşmaya, konuyu tartışmaya hazırız", yönetmeliklerde bir eksiklik varsa bunu gidermeye açık olduklarını belirttikleri için kendilerine teşekkür ediyorum. Bugün bu yönetmeliği her yönüyle tartışmaya çalışacağız.

Bilindiği gibi işin akademik, teknik, ekonomik, sosyal ve hukuki boyutları var. İçinde bulunduğumuz kriz boyutu var. Bunu hep beraber el birliğiyle tartışalım ve ortak aklı bulmaya, bilinmeyenleri hep beraber öğrenmeye ve sonuçta akılcı kararlar vermeye çalışalım istedik.

Etkinliklere destek veren başta Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu`na, Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Dekanlığı ve Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanlığına huzurunuzda teşekkür ederim. Böyle bir etkinlik için burayı bizlere açtıkları için Gazi Üniversitesi yönetimine teşekkürlerimi sunuyorum. Hepimiz için faydalı, verimli bir çalıştay olmasını diliyorum. Hepinize katkılarınız için teşekkür ederim. İyi ki geldiniz buradasınız, sağ olun."

Çalıştayın açılışında konuşma yapan Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Elektrik Elektronik Bölüm Başkanı, Teknoloji Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Şevki DEMİRBAŞ konuşmasında; böyle bir çalıştayı fakültelerinde yapmaktan, saygın katılımcıları misafir etmekten mutluluk duyduklarını belirtmiştir. Demirbaş konuşmasında; "Yaklaşık 50 yıldır akademik camiada olsun bilimsel alanda olsun yenilenebilir enerji kaynakları üzerine çalışmalar yürütülmesine karşın bunun ticarileşmesi yaklaşık 10 yıllık bir dönemi kapsamakta. Önümüzdeki dönem bu konunun daha yaygın olacağını düşünüyorum. Biz Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi olarak 30 yıl öncesinde rüzgâr, güneş enerjisi ve enerji depolaması ünitesinin birlikte çalıştığı bir sistemi kurduk. Bunun üzerine akademik çalışmalarımızı yürüttük. Yapmış olduğumuz araştırmalar son zamanlarda mikro şebekeler ve akıllı şebekeler üzerine yoğunlaştık. Akıllı şebekeler üzerine lisansüstü üzerine bilimsel araştırmaların yapıldığı ana bilim dalı kurduk. Dolayısıyla bizler fakülte olarak, bilim insanları olarak gerçekten yenilenebilir enerji üzerine çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Bilim insanları olarak bu alanı teknolojik ekonomik ve çevresel boyutuyla araştırmalarını yapıyoruz. Bu alanda asıl önemli olan bu işin içinde olan sahada bu işin içinde koşturan kişilerin ne düşündüğüdür. Çalıştayın konusu siz değerli sektör temsilcilerinin mevcut yönetmelikler ışığında bu konuyu tartışıp daha güncel daha uygulanabilir sorusuna yanıt aramak olabilir. Çalıştayın konusu aslında bu diye düşünüyorum. Sözü çalıştay temsilcilerine bırakarak hepinize katılımlarınızdan dolayı teşekkür ediyor saygılar sunuyorum."

Çalıştay açılışında son olarak EPDK Başkan Yardımcısı Hacı Ali ULUTAŞ yaptığı konuşmasında; "Sayın Başkanlarım, sektörümüzün sayın temsilcileri, EMO Ankara Şubesi`nin değerli üyeleri ve yöneticileri hepinizi EPDK ve şahsım adına saygıyla selamlıyorum. Bu çalıştayın diğer çalıştaylardan temel farkı, üniversitelerin ve sahanın, idari kurumların bir araya geldiği bir çalıştay olması.  Amacımız burada yenilenebilir enerjiyi geliştirmek, hem arzına hem şebekesine etkisi hem de tüketime olan etkilerini bir araya getirerek bir durum oluşturmaktır. Lisanssız güneş santrali. Bir muafiyetten bahsediyoruz. Bu muafiyetin bütün her şeyden muaf olduğunu düşünmek hayalcilik olur. Bunun teknik etkilerini pek çoğunuz benden daha iyi bilir. Bunun teknik yönden etkileri idari olarak sonuçlarını oluşturması sebebiyle bazı noktalarda muafiyetlere sınır getirilmesi takdir edilecek bir şeydir. Bu düzenlemelerin daha fazla geliştirilebileceği yönünde fikirleriniz olduğunu biliyorum. Hepinize katkılarınız için teşekkür ediyorum. Hepinize saygılar sunuyorum. Hoş geldiniz."

EMO Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Şeref Sağıroğlu ile birlikte çalıştayın moderötürlüğünü yapan Şube Yönetim Kurulu Yazman Üyesi Hatice Bilge ALĞIN da şöyle konuştu; " EMO Ankara Şubesi olarak 18 temsilciliğimizle  biz büyük bir aileyiz. Odamızın ve üyelerimizin yetkin olduğu alanlarda bölgemizin ve ülkenin sorunlarına eğilmeye çalışıyoruz. Bu sorunlara eğilirken tarafsızlık ilkesiyle çözümler geliştirmeyi ve ülkemizin gelişimine katkı sunmayı hedefliyoruz. Kamu kurumları, sektör, üniversite, Odaların işbirliklerini artırarak katma değerli çıktılar üretmek amacıyla çalıştaylar düzenliyoruz. Bu çalıştaylara konunun uzmanlarını, ilgili kurumları, odaları ve  sektör temsilcilerini davet ediyoruz. Ortak akılla kamuya, devletimize ve tüm paydaşlarımıza verimli sonuçlar, raporlar hazırlamayı amaçlıyı amaçlıyoruz. Çalıştayımıza ilgi ve destekleriniz için tüm kıymetli katılımcılarımıza şahsım ve Ankara Şube Yönetim Kurulu adına saygı ve şükranlarımı sunuyorum.

EPDK Grup Başkanı Serkan AKTAŞ yaptığı konuşmasında;  "Lisanssız üretim nedir, ne için yapılır, temel prensipleri, uygulama esasları nelerdir? Ağustos ayındaki yönetmelik neler getirdi?" konularını aktardı.

Aktaş`tan sonra söz alan Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdal IRMAK, "Lisanssız güneş enerji santrallerinde teknik zorlukları neler, şebekelerin teknik olarak zorlandığı bölümler neler?" başlıklarında sunum yaptı.

GÜNDER Başkanı Kutay Kaleli, 1992 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile kurulan GÜNDER`in çalışmaları hakkında kamuoyuna bilgi vererek başladığı konuşmasında, yönetmelikle ilgili temel görüşlerini aktardı.

EMO Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Tuncay LAMCİ, "Güneş enerjilerine global bakış, dünyada GES`ler nerelerde kullanılıyor? Türkiye`de durum nedir?" başlıkları altında yeni yönetmelikle 51 H kapsamındaki sorunları sektör yatırımcıları adına dile getirdi.

GÜNEŞDER Başkanı-Hukukçu Avukat Çiğdem DİLEK, konunun hukuki boyutunu aktarırken, EMO Ankara Şubesi Üyesi-Hukukçu Emin Uğur DİVİTÇİ, "enerji hukuku EPDK`nın son kararlarının yönetmelik, kanun ve kararnamelere göre değerlendirilmesi" başlığı altında sunumunu yaptı.

Çalıştay soru-cevap oturumunda, katılımcılar konuşmacılara ve Kurum Yöneticilerine merak ettikleri tüm soruları sordular. Tüm sorular konuşmacılar tarafından yanıtlandı.

EMO Ankara Şubesi YK Başkan Yardımcısı Cevdet ASLAN, YK Üyesi Murat SUBAŞI, Yönetim Kurulu Yedek Üyeleri Okan GÜMÜŞ ve Ertuğrul AKBAŞ, Enerji Komisyon Başkanı Ahmet İsmail SARGIN ve Akıllı ve Yeşil Şehir Yönetimi Komisyon Başkanı Abdulmelik TOPRAK, Elektronik Meslek Dalı Komisyonu Başkanı Ertuğrul TEKİN`in de katılım sağladığı çalıştay, EMO Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Şeref SAĞIROĞLU ve Yazman Üyesi Hatice Bilge ALĞIN tarafından konuşmacılara ve destekleyen kurumlara teşekkür belgesi verilmesi ve toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.

 



“SANAL ÇALIŞANLAR GELİYOR” RPA: ROBOTİK SÜREÇ OTOMASYONU BAŞLIKLI WEBINAR DÜZENLENDİ

21.07.2023
 


Çok Okunanlar


8. SAMSUN İNŞAAT FUARI DÜZENLENİYOR

Okunma Sayısı: 330


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.