MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 ANKARA ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 AFYONKARAHİSAR   ANKARA   ÇANKIRI   ERZİNCAN   ERZURUM   KASTAMONU   KAYSERİ   KIRŞEHİR   KONYA   NEVŞEHİR   SİVAS   TOKAT   YOZGAT   AKSARAY   KIRIKKALE 
 

 
HUKUKİ DESTEK
 

EMO Ankara Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 2023.4

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

SİBER VATAN VE SAVUNMA ULUSAL ÇALIŞTAYI ATO DA YAPILDI (POLATLI’NIN SESİ İSTİKLAL GAZETESİ, 2.11.2022)


YAZILI BASINDA ODAMIZ


 
Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, bilgi ve iletişim teknolojilerindeki gelişmelerle birlikte devletlerin güvenlik politikalarının da dönüşüme uğradığını ve vatan savunmasının değiştiğini belirterek, `Egemenlik ve bağımsızlığımız için tıpkı gerçek dünyada olduğu gibi dijital dünyada da savunmayı sağlamak durumundayız` dedi.
 

 Ankara Ticaret Odası‘nın Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Ankara Şubesi ve birlikte düzenlediği "Siber Vatan ve Savunma Ulusal Çalıştayı", Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkan Yardımcısı Yavuz Emir Beyribey ve Elektrik Mühendisleri Odası Ankara Şube Başkanı Prof. Dr. Şeref Sağıroğlu‘nun katılımıyla ATO Başkanı Gürsel Baran‘ın ev sahipliğinde yapıldı. ATO Meclis Salonu‘nda gerçekleşen toplantının açılışında konuşan ATO Başkanı Gürsel Baran, bilgi ve iletişim teknolojilerindeki gelişmelerle birlikte, devletlerin güvenlik politikalarının da dönüşüme uğradığını ve vatan savunmasının değiştiğini belirterek, "Egemenlik ve bağımsızlığımız için tıpkı gerçek dünyada olduğu gibi dijital dünyada da savunmayı sağlamak durumundayız" dedi. Vatan sınırı tanımı ile birlikte savunma araçlarının da farklılaştığını kaydeden Baran, "Bundan yüz yıl önce tankla, tüfekle, süngüyle vatan savunulabiliyorken, bugün topyekûn savunma için bilgisayarlar, kodlar ve yazılımlar da devrede" diye konuştu.

SİBER DÜNYADA SINIRLAR GENİŞ

Dijital mahremiyete yönelik tehdit algısının sadece insanların değil ülkelerin de sorunu olduğunu ifade eden Baran, "Sınırları belli bir coğrafyayı koruma derdiniz varken, bu yeni siber dünyada sınırınız çok daha geniş. Savaş aletiniz de tahmin edemeyeceğiniz kadar çok. Bu yeni dünya, avantajlarıyla insanoğluna hizmet ederek hayatı kolaylaştırırken, yeni kavram ve tehditlerle de karşımızda duruyor. Böylece siber dünyada siber vatan savunması gündeme geliyor. Yani ülke çıkarlarını sanal ortamda da koruyabilmek, bunun için önlemler almak, savunmak, ihtiyaç duyulan teknik ve donanıma sahip olmak ve gerekirse saldırı stratejilerini belirlemek gerekiyor" dedi. Savunma temelli sporlarda oyunculara söylenen "Şartlar seni zorlamadan sen şartları zorlayacaksın" öğüdünü alıntılayan Baran, "Siber vatana karşı herhangi bir tehdit yokken savunma stratejisi geliştirmezseniz, şartlar sizi üzerek gelişmeye zorlar. Bugün burada siber güvenlik konusunun detaylarıyla ele alınması şartlar zorlamadan gelişimin en güzel örneğini oluşturuyor" ifadelerini kullandı. SAYAN: "SİBER SALDIRILAR HER 11 SANİYEDE BİR GERÇEKLEŞİYOR" Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, dijital dönüşüm olgusunun bir seçim değil bir zorunluluk olduğunu ifade ederek, bugüne kadar yapılan doğru ve yerinde yatırımlarla güçlü yapıların devam ettirildiğini söyledi. Sayan, "Dünya Ekonomik Forumu‘nun raporlarına baktığımız zaman 2022 Küresel Risk Raporu‘na göre siber saldırılar, iklim değişikliği ve salgın sonrasında en büyük küresel risklerden bir tanesi. Üçüncü büyük küresel risk olarak görülen ve hayati yapıları işlemez hale getirmek, korku yaymak, ülkelerin itibarını zedelemek gibi sonuçları olan siber saldırılar her 11 saniyede bir gerçekleşiyor" dedi. Avrupa Ağ ve Bilgi Güvenliği Ajansı (ENISA) tarafından yapılan araştırmaya göre kritik altyapının hedeflenmesinde artış gözlenirken saldırılarda sağlık, ulaşım, enerji sektörlerinin ana hedef olarak seçildiğini kaydeden Sayan, siber güvenliği, ulusal güvenlik meselesi olarak gördüklerini, bu nedenle Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile birlikte yerlilik ve millilik alanında çalışmalar sürdürdüklerini belirtti. Sayan, "Siber güvenliğin sağlanmasında gerek uluslararası gerek ulusal çapta iş birlikleri ve koordineli çalışmalar hayati önem arz ediyor. 2013 yılında Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu bünyesinde USOM: Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi‘ni kurduk. 7/24 orada çalışmalarımızı yapıyoruz. Siber olaylara müdahale ekiplerinin sayısı 2 bin 100‘ü aştı. Siber güvenlik uzmanlarının sayısı ise 6 bin 500‘e ulaştı. Tamamıyla yerli ve milli imkânları kullanıyoruz" ifadelerini kullandı. Yapılan çalışmaların sonucunu aldıklarını kaydeden Sayan, Uluslararası Telekomünikasyon Birliği‘nin (ITU) Küresel Siber Güvenlik Dizini Raporu‘na göre Türkiye‘nin siber güvenlikte erişilen düzeyde 200‘e yakın ülke arasında Avrupa‘da 6‘ıncı, dünya genelinde ise 11. sırada yer aldığının da altını çizdi.

BEYRİBEY: "TÜRKİYE‘NİN SİBER GÜVENLİK GÜCÜNÜ ARTIRMA HEDEFİNDE EMİN ADIMLARLA İLERLİYORUZ"

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkan Yardımcısı Yavuz Emir Beyribey de yaptığı konuşmada ülkelerin sadece coğrafi sınırları, toprakları, kara suları ya da hava sahaları tarafından temsil edilmediğini belirterek, bilişim sistemlerinin önemine değindi. Beyribey, kritik altyapıların çalışmasını sağlayan bilişim sistemleri ve telekomünikasyon ağı gibi yapıların, buradan üretilen kritik verilerle dijital ülkeleri oluşturarak siber uzayın bir parçası haline getirdiğini söyledi. Yeni çağda fiziksel mesafelerin siber saldırılarda bir etkisi olmadığını kaydeden Beyribey, "Asker, silah, bomba, füze yok. Siber savaşlarda artık savaşlar ve saldırılar sessiz. Siber uzay artık 5. savaş ortamı olarak ülkelerin ulusal güvenliğinin en önemli bileşeni haline geldi. Yeni teknolojilerin gelmesiyle beraber bu saldırılara karşı savunmamız artıyor ama bu yeni teknolojiler gelişirken saldırganların da elini kolaylaştırıyor. Biz de güçlü Türkiye yolunda, bütün kurumlarla koordineli olarak Türkiye‘nin siber güvenlik gücünü artırma hedefinde emin adımlarla ilerliyoruz. Türkiye‘nin kritik altyapı güvenliğinin artırılması, kamuda dijital dönüşümün sağlanması, siber güvenlik kapasitesinin artırılması gibi pek çok projeyi geliştirmeye devam ediyoruz" dedi.

SAĞIROĞLU: "SİBER GÜVENLİKTE YENİ ÇÖZÜMLERİN HAYATA GEÇİRİLMESİ GEREKİYOR"

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Ankara Şube Başkanı Prof. Dr. Şeref Sağıroğlu da siber ortamlardaki tehdit ve risklerin, geliştirilen strateji ve eylem planlarına rağmen her geçen gün arttığını ifade ederek, "Her zamankinden daha çok siber güvenliğe ağırlık verilmesi, bu alanda yapılan çalışmaların gerek sayı ve nitelik gerekse yeni çözüm ve yaklaşımların hayata geçirilmesi gerekiyor. Ülkemizde bu konuda önemli çalışmalar yapılmakta, önlemler alınmakta fakat siber güvenlik ve savunmada alınan patentler, geliştirilen ürün ve teknolojilerde istenilen seviyelerde olmadığımız ve ülke siber farkındalığımızın da düşük olduğu ortadadır" dedi. Siber saldırıların ve siber suçların sürekli artış gösterdiği, saldırıların zekileştiği, sürekli kalıcı tehditlerin arttığı ve siber tehdit vektörlerinin boyut değiştirdiği siber dünyayı daha iyi anlamak gerektiğine değinen Sağıroğlu, "Önlem almak ve koruyucu tedbirler geliştirmek için yapılan çalışmalara ilave olarak yeni kavram, konsept ve yaklaşımların geliştirilmesine, veri sözlüğü çalışmalarının tamamlanmasına, yeni ontolojik çalışmaların yapılmasına ihtiyaç var" diye konuştu. Açılış konuşmalarının ardından "Siber Vatan, Siber Güvenlik ve Savunma" başlıklı oturumlar gerçekleştirildi. Toplantıya, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, BTK Haberleşme Genel Müdürü Gökhan Evren, Cumhurbaşkanlığı Bilim, Teknoloji ve Yenilik Politikaları Kurulu Üyesi ve E.Milletvekili Dr. Osman Coşkun ile ATO Başkan Yardımcısı Halil İbrahim Yılmaz da katıldı.



“SANAL ÇALIŞANLAR GELİYOR” RPA: ROBOTİK SÜREÇ OTOMASYONU BAŞLIKLI WEBINAR DÜZENLENDİ

21.07.2023
 


Çok Okunanlar


ENERJİ VE MÜHENDİSLİK ÇALIŞTAYI DÜZENLENECEK

HOŞ GELDİN ON BİR AYIN SULTANI ŞEHR-İ RAMAZAN

8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ KUTLU OLSUN

İSTİKLAL MARŞININ KABULÜNÜN 103. YILI KUTLU OLSUN

18 MART ÇANAKKALE ZAFERİ KUTLU OLSUN!

8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ KUTLU OLSUN

Okunma Sayısı: 45


Tüm Yazılı Basında Odamız

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.