MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

İSTEMİYORUZ DURDURUN! (MERSİN HABERCİ)


YAZILI BASINDA ODAMIZ


 
Depremler sonrası bir kez daha gözlerin çevrildiği Akkuyu Nükleer Santrali için inşaatının derhal durdurulmasını isteyen Nükleer Karşıtı Platform, Ecemiş fay sisteminin Mersin`in depremsellikten uzak olduğu iddialarını çürüttüğüne dikkat çekti.
 

 

Türkiye‘yi vuran Kahramanmaraş depremler sonrası 10 il yaşanmaz hale gelirken, gözler bir kez daha Mersin‘in Gülnar ilçesinde yapımı devam eden Akkuyu Nükleer Güç Santrali‘ne çevrildi.

AKKUYU ŞİRKETİ ‘HASAR YOK‘

Deprem sonrası Akkuyu Nükleer AŞ Genel Müdürü Anastasia Zoteeva, yaptığı açıklamada, "Merkez üssü Kahramanmaraş‘ın Pazarcık ilçesi olan deprem, Akkuyu NGS sahasının bulunduğu bölgede yaklaşık 3 şiddetinde hissedilmiştir. Uzmanlarımız sahamızda bulunan bina, ekipman ve vinçlerde bir hasar tespit etmemiştir. Sahada inşaat ve montaj çalışmaları devam etmektedir" ifadelerine yer verildi.

AKKUYU DENETLENMELİ

Ancak Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Başkanı Mahir Ulutaş, Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6‘lık depremlerle ilgili uyarılarda bulunarak, "Akkuyu denetlenmeli" çağrısı yaptı.

Ulutaş, "Sayın Prof. Dr. Naci Görür‘ün uyarmış olduğu üzere barajların ve hidroelektrik santralların kontrol edilmesi yaşamsal önemdedir. Bununla birlikte bölgede bulunan inşaatı devam eden Akkuyu Nükleer Santralı‘nın de ciddi bir denetimden geçmesi gerekmektedir.

Hatırlanacağı üzere bu santral inşaatı esnasında temel aşamasında çatlaklar meydana gelmiş, kamuoyunda ciddi bir endişe yaratmıştı. Bu endişeler henüz giderilmemişken böyle büyük ve yıkıcı bir depremin söz konusu inşaat üzerindeki etkisi mutlaka raporlanmalıdır" dedi.

DEPREMLER BİR KEZ DAHA ACI GERÇEĞİ GÖZLER ÖNÜNE SERDİ

Tüm bu gelişmelerin ardından ses yükselten Mersin Nükleer Karşıtı Platform, bir basın açıklaması yaparak inşaatın durdurulmasını istedi. İnsan Hakları Derneği (İHD) Mersin Şubesi‘nde platform paydaşlarının katılımı ile yapılan basın açıklamasında metni okuyan Platform Dönem Sözcüsü Osman Koçak, 6 Şubat 2023 günü yaşanan, 11 ilde yıkıma, on binlerce can kaybına, yüz bini aşkın yaralanmaya yol açan depremlerin, 11 Mart 2011 Fukuşima Felaketinden on iki yıl sonra nükleer santral ve deprem gerçeğini bir kez daha çok açık biçimde gözler önüne serdiğini söyledi.

Koçak, "Çok büyük kısmını, belki de tamamını önceden önlemi alınabilir, önlenebilir nedenlerle kaybettiğimiz canlarımızın yakınlarının, yaralılarımızın; ailelerini, yuvalarını, dostlarını, kaybedenlerimizin, halkımızın acılarını paylaşıyoruz. Ve biliyoruz ki bu kayıplarımızın nedeni doğa olayları değildir. Dileriz ki bugünden sonra toplum olarak bugün yaşadığımız acılarımızdan gelecekte tekrar yaşamamak için gerekli dersleri çıkarabiliriz" dedi.

"ECEMİŞ FAY SİSTEMİ MERSİN‘İN DEPREMSELLİKTEN UZAK OLDUĞU İDDİALARINI ÇÜRÜTMEKTE"

Bu deprem fırtınasının insanlığın bütün bilimsel ve teknolojik birikimine karşın depremler, hakkında tahminler yapılabilen ama zaman, yer, büyüklük ve şiddet, dolayısıyla etki alanı ve yıkım açısından öngörülemeyen doğa olayları olduğunu ortaya koyduğunu aktaran Koçak, Mersin‘deki riske dikkat çekti. Yerbilimcilerin tespit ettiği üzere Nurdağı‘ndan Akdeniz kıyısına çok yakın bir hatta Suriye, Lübnan, İsrail, Filistin‘e kadar uzanan Ölüdeniz Fayı üzerinde yeri ve zamanı tahmin edilememekle birlikte şiddetli deprem/ depremler beklendiğini işaret eden Koçak, "Nurdağı‘ndan başlayıp Kıbrıs‘ın kuzeyinden ve güneyinden geçerek Antalya Körfezine kadar uzanan dalma/ batma/ bindirme fay hatları, Orta Anadolu‘da Erciyes bölgesinden başlayarak ve Toros Dağlarını aşarak Anamur‘a kadar devam eden Ecemiş fay sistemi Mersin‘in il olarak depremsellikten uzak olduğu iddialarını çürütmektedir.

TSUNAMI TEHLİKESİ DE VAR

Akdeniz‘e akan Göksu, Berdan, Seyhan, Ceyhan, Asi gibi büyüklü küçüklü akarsuların bin metreye varan derin deniz yamaçlarına binyıllardır yığdıkları alüvyonlar bir deprem tetiklemesi ile tsunami oluşumu için akmaya hazırdır. Sadece son üç yıl içinde Kıbrıs‘ın batısında, 11 Ocak 2022‘de Akkuyu‘ya 160 km uzaklıkta 6,6 büyüklüğünde, 10 Haziran 2022‘de Kıbrıs‘ın doğusunda Magosa açıklarında 4,6 büyüklüğünde, 15.04.2020‘de Samandağ Kıbrıs arasında Ölü Deniz Fay Hattı paralelinde 4,8 büyüklüğünde deprem gerçekleşmiştir. Depremin merkez üssü Akdeniz kıyısından 92 km içerde olmasına rağmen İskenderun, Magosa ve Erdemli kıyılarında 12-17 cm yüksekliğinde tsunami dalgasına yol açtığı Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener tarafından medyada açıklanmıştır.

AKKUYU ÇEVRESİNİN DEPREM GEÇMİŞİ VAR

Rosatom Associated Press‘e yolladığı bir e-postada Akkuyu reaktörü çevresinde 9 büyüklüğünde bir deprem olasılığının yaklaşık olarak her 10 bin yılda bir olduğunu iddia etmiştir. Bu olağanüstü 10 bin yıllık olasılık hesabının matematiksel değerlendirilmesi dünya matematikçilerine aittir ama tarihsel kayıtlar bu hesabın tam aksini söylüyor. Şöyle ki: Akkuyu Nükleer Santralinin üzerinde etki yaratabilecek yakınlıktaki çevresinde tarihsel olarak sürekli yaşanmış deprem ve tsunami kayıtları vardır. Kıbrıs‘ta 1953-2023 arasında 6‘dan büyük 4 deprem gerçekleşti. Ölü Deniz Fay hattı üzerinde ise tarihsel kayıtları bulunan 15 yıkıcı deprem gerçekleşti. Bu depremlerin bir kısmında Mısır ve Libya kıyılarını dahi etkileyen tsunamiler oluştu. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsünün kayıtlarında 2000 yıllık bir süreçte Kıbrıs merkezli 2, Antakya merkezli 13 IX ya da X şiddetinde depremin gerçekleştiği görülmektedir.

ŞİRKETİN AÇIKLAMALARI TEMELSİZ

"Depremin, tsunaminin zamanı, yeri, şiddeti tahmin edilebilir değildir. Bütün bu güncel ve tarihsel gerçekler karşısında Rosatom‘un Akkuyu Nükleer Güç Santrali İnşaatında 6 Şubat Depreminin olumsuz etkisi olmadığına ilişkin açıklaması ve 9 şiddetindeki bir depremin Nükleer Santrale bir etkisinin olmayacağına ilişkin iddiası tam anlamıyla temelsizdir. Nükleer santralların sadece varlıkları dahi yaşamsal tehlike taşır.

AKKUYU DURDURULMALI, NÜKLERE PROJELERİ İPTAL EDİLMELİ

Bugün toplum olarak yaşadığımız deprem gerçeği bize gerek doğal gerekse insan kaynaklı felaketlere karşı olduğu gibi bir nükleer felakete karşı da ne kadar hazırlıksız olduğumuzu göstermektedir. Akkuyu Nükleer Santral İnşaatının derhal durdurulması, Sinop ve İğneada projelerinin derhal iptal edilmesi zorunluluğu konusunda iktidarı, nükleer santrali sürdürme eğilimindeki muhalefeti ve kamuoyunu bir kez daha uyarıyoruz. Nükleer santral istemiyoruz, nükleer santrali derhal durdurun, nükleer projelerini iptal edin" şeklinde konuştu.


 



TELE 1- ANA HABER

05.02.2024
 


Çok Okunanlar


ANKARA ŞUBE GENEL KURULU YAPILDI

MERSİN ŞUBE GENEL KURULU YAPILDI

FUKUSHİMA FELAKETİNDEN DERS ALMALI VE NÜKLEER GÜÇ SANTRALI GİRİŞİMLERİNİ SONLANDIRMALIYIZ!

FUKUSHİMA FELAKETİNDEN DERS ALMALI VE NÜKLEER GÜÇ SANTRALI GİRİŞİMLERİNİ SONLANDIRMALIYIZ!

EMO: FUKUSHİMA NÜKLEER FELAKETİNDEN DERS ALINMALI! (ENERJİEKONOMİSİ.COM)

EMO HÜKÜMETİ NÜKLEER SANTRAL İLE İLGİLİ UYARDI: SONLANDIRIN! (TRAKYA DEMOKRAT)

EMO’DAN FUKUSHİMA’NIN YILDÖNÜMÜNDE ‘AKKUYU’ UYARISI (BASKENTGAZETE.COM.TR)

Okunma Sayısı: 168


Tüm Yazılı Basında Odamız

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr


Diğer birimlerin iletişim bilgileri için tıklayınız

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.