MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

MARMARA`DA ENERJİ TESİSLERİ DEPREME HAZIRLANMALI (ANAYURT)



 
Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Yönetim Kurulu Başkanı Mahir Ulutaş, `Beklenen Marmara depremi sonrası bölgedeki enerji sorunu, yaşanacak kaotik ortamın etkisini arttırır. Bunun olmaması için bölgedeki enerji tesisleri depreme hazır olmalı` dedi.
 

 

EMO Yönetim Kurulu Başkanı Mahir Ulutaş, olası bir Marmara depremi öncesinde bölgedeki enerji tesislerinin depreme hazır hale getirilmesi gerektiğinin altını çizdi. Ulutaş, "Marmara depremi bilim insanlarının söylediği boyutta olursa tabi ki çok büyük bir kaotik yapı oluşur. Enerji alanına da bunun etkileri olur. Bilim insanlarının Marmara‘da beklediği büyüklükte bir deprem olması durumunda bölgede enerji tesislerinin zarar görmemesi için tesisler depreme hazır hale getirilmeli" ifadelerini kullandı.

"Marmara bölgesindeki enerji tesisleri depreme hazırlanmalı"

Elektrik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkam Mahir Ulutaş, 11 ili etkileyen Kahramanmaraş merkezli iki depremin ardından bölgeye giderek incelemelerde bulunduğunu belirtti. Ulutaş, bölgedeki yıkımın boyutunun çok büyük olduğunu ve benzeri bir deprem için Marmara bölgesinin hazırlıklarının bir an evvel tamamlaması gerektiğinin altım çizerek, "Marmara depremi bilim insanlarının söylediği boyutta olursa tabi ki çok büyük bir kaotik yapı oluşur. Enerji alanında da bunun etkileri olur" dedi.

Kahramanmaraş merkezli depremlerin bölgede çok büyük bir yıkıma ^ neden olduğunu söyleyen Ulutaş, "Bölgede çok büyük bir yıkım var. İnsanların yuva bildikleri yerler mezarları oldu. Bunun Türkiye açısından bir milat olması lazım. Hem kentleşme açısından hem de yasal mevzuat ve yapı denetimi açısından milat olması gerekiyor. Yine aynı hatalar yapılıyor ve bölgede artçı depremler sürerken hızlı bir şekilde yapılaşmaya gidilmek isteniyor. Yapılaşmak için artçı depremlerin geçmesi beklenmeli ayrıca bilimin ve teknolojinin ışığında kentlerin yeniden inşa edilmesi gerekiyor. Belirli müteahhitleri zengin etmek amaçlı değil geleceği inşa etmek lazım. Yapı denetiminin özel sektörün değil kamunun kontrolünde yapılması gerektiğini anlamamız gerekiyor. Çok açık bir şekilde sermaye birikiminin çözümleri anı kurtarmaya yönelik halbuki kamunun geleceği de düşünerek çözümler üretmesi gerekli. Bu depremler belirli bir zamansallığa sahip 50, 100 ve 200 yıllık döngüler halinde gelişiyor. Bu derece uzun soluklu bakış özel sektörün bakışı olamaz bu kamunun gözetiminde ve kontrolünde yapılmalı" ifadelerini kullandı.

Beklenen Marmara depremi öncesinde bölgedeki stratejik öneme sahip kamusal alanlar ve enerji tesislerinin bir an evvel depreme hazırlıklı hale getirilmesinin hayati öneme sahip olduğunun altını çizen Ulutaş, "Marmara depremi bilim insanlarının söylediği boyutta olursa tabi ki çok büyük bir kaotik yapı oluşur. Enerji alanında da bunun etkileri olur. Fakat bölgedeki santraller ülkenin bütününü besleyen santraller değil. Ülkemizdeki enerji tüketiminin büyük bir kısmı bölgede olduğu için daha çok Marmara bölgesini besleyen santraller. Burada ülkenin geri kalanım etkilemeyecektir. Fakat bölgedeki yıkımın ardından bölge sanayisini ve bölge illerini etkileyecektir. Yani bölgedeki enerji tesislerinin yıkılmasından ziyade bölgede meydana gelecek deprem, ülke için daha büyük bir felakete dönüşür. Bölgenin toparlanması için gerekli enerjinin temininde sorunlar yaşanırsa da bu tabi ki yaşanacak felaketi daha da kaotik hale getirecektir. Çünkü Marmara havzası çok büyük bir sanayi havzası ve oradaki enerji santralleri zaten o bölgenin enerji ihtiyacım karşılıyor. Bu enerji santrallerinin olası deprem öncesinde afetlere karşı hazırlıklı hale getirilmesi gerekiyor. 7 ve üstü bir depremde yaşanacak bölgedeki enerji krizi dediğim gibi yaşanan kaotik ortamın etkisini arttırır" diye konuştu.


 



TELE 1- ANA HABER

05.02.2024
 


Çok Okunanlar


ANKARA ŞUBE GENEL KURULU YAPILDI

MERSİN ŞUBE GENEL KURULU YAPILDI

FUKUSHİMA FELAKETİNDEN DERS ALMALI VE NÜKLEER GÜÇ SANTRALI GİRİŞİMLERİNİ SONLANDIRMALIYIZ!

FUKUSHİMA FELAKETİNDEN DERS ALMALI VE NÜKLEER GÜÇ SANTRALI GİRİŞİMLERİNİ SONLANDIRMALIYIZ!

EMO: FUKUSHİMA NÜKLEER FELAKETİNDEN DERS ALINMALI! (ENERJİEKONOMİSİ.COM)

EMO HÜKÜMETİ NÜKLEER SANTRAL İLE İLGİLİ UYARDI: SONLANDIRIN! (TRAKYA DEMOKRAT)

EMO’DAN FUKUSHİMA’NIN YILDÖNÜMÜNDE ‘AKKUYU’ UYARISI (BASKENTGAZETE.COM.TR)

ÇEVRİMİÇİ SEMİNER: ENDÜSTRİYEL UYGULAMALARDA ZAMAN VE SENKRONİZASYON

Okunma Sayısı: 89


Tüm Yazılı Basında Odamız

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr


Diğer birimlerin iletişim bilgileri için tıklayınız

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.