MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 ANKARA ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 AFYONKARAHİSAR   ANKARA   ÇANKIRI   ERZİNCAN   ERZURUM   KASTAMONU   KAYSERİ   KIRŞEHİR   KONYA   NEVŞEHİR   SİVAS   TOKAT   YOZGAT   AKSARAY   KIRIKKALE 
 

 
HUKUKİ DESTEK
 

EMO Ankara Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 2023.4

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

BAŞKENT ANKARA ÇEVRE VE İKLİM MECLİSİ YÜRÜTME KURULU TOPLANTISI EMO’DA YAPILDI: #DAYANIŞMADEPREMDENGÜÇLÜDÜR


HABER


 
Ankara Kent Konseyi Başkent Ankara Çevre ve İklim Meclisi Yürütme Kurulu toplantısı, 9 Mart 2023 tarihinde EMO Ankara Şubesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi.
 

 

Ülkemizin önemli bir bölümünü etkileyen deprem felaketi ve sonrasında yaşananların ana gündem maddesi olduğu toplantıya Ömer Şan (AKK Çevre ve İklim Meclisi YK Başkanı) Başkanlık ederken, Hatice Bilge Algın (AKK Çevre ve İklim Meclisi YK Üyesi– EMO Ankara Şb.), Şeref Sağıroğlu (EMO Ankara Şb.),  Nilgün Görer Tamer (Gazi Üniversitesi -AKK Çevre ve İklim Meclisi YK Üyesi), Esat Etka Ekşit (AKK Çevre ve İklim Meclisi YK Üyesi), Ali Öter (EMO Gaziantep Şb.), Fatma Akay (Yenimahalle Kent Konseyi), Tuncay Polat (Tüketici Hakları Derneği- AKK Çevre ve İklim Meclisi YK Üyesi), M. Metin Avşaroğlu (Türkiye Ormancılar Derneği- AKK Çevre ve İklim Meclisi YK Üyesi), Orhan Selim Bayraktar (Hollanda- AKK Çevre ve İklim Meclisi YK Üyesi), Mehmet Yalçındere (İşadamı- AKK Çevre ve İklim Meclisi YK Üyesi), Ali Selvi, Namık Kemal Sayın, H. Mehmet Şahin katıldı.

 

 

 

Merkez üssü Kahramanmaraş Pazarcık olduğu kaydedilen, 6 Şubat 2023 tarihinde gerçekleşen 7.7 büyüklüğündeki depremin, etkilediği 11 ilde ağır hasar ve yıkımlara sebep olmasının, çok sayıda can kaybının gerçekleşmesinin ve daha birçok sonucun değerlendirildiği toplantıda, bilime, tekniğe ve standartlara aykırı rantçı yapılaşmanın yıkım ve can kayıplarının ana nedeni olduğu vurgulandı.

Depremde yıkılan binayı ve konutu yapan, satan müteahhitler, şirketler, yapı sahipleri, belediyeler, valilikler, Çevre- Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, yapı denetim şirketleri, yapı denetçileri, mühendisler, mimarların yaşanan afette zararın en üst seviyeye çıkmasına sebep olduklarının altı çizildi.

Yaşanabilecek olası tüm doğal afetlere hazırlıklı olunması gerektiğini ve kentlerin planlamasının yapılaşmasının bu hazırlıklara göre yapılması gerektiğinin vurgulandığı toplantıda; "Kentlerimizin ve ülkemizin jeolojik yapısı, toprak yapısı ve kalitesi öncelikle veri olarak bilinmek zorundadır. Kentler kurulurken, büyürken, yeryüzü kabuğunun detaylı incelenmesi ve yönlendirilmesi zorunluluktur. Bunu gerçek anlamda, uluslararası kuruluşlarla işbirliği içinde yapabilecek kurumlara gereksinim duyulmaktadır. Üniversitelerimizin bilimsel çalışmaları araştırma ortamlarını zenginleştirecektir. Bilimsel verilerin değerlendirilmesi ve bilim adamlarının yetkin bir bağlayıcılığı olmadığı için, karar alma süreçlerinde yaptırım güçlerinin olmaması doğaldır. Karar alacak olan bölge verilerinin de bileşenleriyle devletin kurumları olacak, yetki ve sorumluluk, denetim ve rehberlik ilgili kurumlarda olmak zorundadır. Zemin etütleri iyi yapılamamış kentlerimizin, diğer mühendislik ve kontrol yetersizliklerinin birleşmesiyle oluşacak hatalar zinciri, deprem afetlerinde kayıplarımızı yükseltecektir. Yasal altyapımızın gözden geçirilmesi ve yeniden yapılandırılması en acil görevlerimizdendir" ifadelerine vurgu yapıldı.

Depremden sonra ortaya çıkan bir başka sorunun da depremle yıkılan beton binalar nedeniyle ortaya çıkan ve saçılan enkazlarda toplumsal sağlık ile birlikte çevresel ve ekolojik olarak zararlı olan asbest gibi pek çok maddenin çevreye saçılması olduğunun altının çizildiği toplantıda; yakında başlayacak inşaatlar için mevcut hafriyatların kaldırılarak, doğal alanlardaki vadi tabanlarına, doğal sulak alanlara ve tarım alanlarına dökülebileceğinin böyle olunca da kaçınılmaz olarak bölgede büyük bir tehlike daha başlayacağı belirtildi. ‘Su döngüsü‘ ile söz konusu bu zararlı maddeler doğal olarak toprağa, yerüstü ve yeraltı sularına karışacağı ve sonuçta bu döngüye bağlı olarak tarım alanlarında yetişen gıdalar tüketildikçe, başta kanser olmak üzere çeşitli hastalıklar görülme olasılığı artacağı vurgulandı. Olası böyle bir soruna engel olmak için belediyelerin, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı`nın, Tarım ve Orman Bakanlığı`nın, akademisyenlerin, uzmanların, yaşam savunucuları ve doğaseverlerin birlikte ve ortak akılla çalışması elzemliğinin olduğu temizlik ve inşaat çalışmaları başlamadan önce ortada bulunan deprem enkazları, bu aşamada tespit edilecek korunaklı sızdırmasız alanlarda bertaraf edilmesi gerektiği söylendi.

 

Olası bir afet öncesinde, afet sırasında ve sonrasında neler yapılabileceği konularında fikir alışverişinin yapıldığı toplantıda yaşadığımız büyük felaket sonrası oluşacak iç göç ve bunun ekonomik, sosyal sonuçları üzerine değerlendirmelerde bulunuldu. Deprem bölgesinde enkaz kaldırma sürecinin uzun süreceğinin yeni konutlarla okul, hastane, fabrika, AVM… gibi inşaatlarının yapımları ve sosyal hayatın normale dönüşmesinin de zaman alacağının söylendiği toplantıda özellikle de büyük şehirlere yapılan göçler sonucu; boş konutlar ve konut yetersizliği, konut satışı ve kiraları ile göçmenlerin istihdamının ana sorun haline gelmeye başlayacağı, devletin ve sivil toplum kuruluşların işbirliği ile bu sorunların çözümü için çalışması gerektiği vurgulandı.

Toplantıda, yaşanan deprem sonrası oluşan yıkımın ‘İmar Affı Felaketi` olarak değerlendirilebileceğine işaret eden Meclis Başkanı Şan, Çevre ve İklim Meclisi olarak, felaketin Ankara`ya etkileri ve durum tespitlerine ilişkin teknik ve bilimsel önerilerin bir araya getirilerek raporlaştırılacağını kaydetti.

Ayrıca Deprem sonrasında AKK`nin tüm çalışma grubu ve meclislerinin, Başkent Gençlik Meclisi öncülüğünde yaptığı çalışmaların istatistiksel verilerle aktarıldığı yaklaşık 3.5 saat süren toplantı katılımcıların görüş ve önerilerini aktarmasıyla son buldu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



“SANAL ÇALIŞANLAR GELİYOR” RPA: ROBOTİK SÜREÇ OTOMASYONU BAŞLIKLI WEBINAR DÜZENLENDİ

21.07.2023
 


Çok Okunanlar


ÜYELERİMİZ İÇİN ÜCRETSİZ UDEMY EĞİTİMİ: MÜHENDİSLER İÇİN YAPAY ZEKA ARAÇLARI

8. SAMSUN İNŞAAT FUARI DÜZENLENİYOR

İYİ BAYRAMLAR...

Okunma Sayısı: 159


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.