MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 ANKARA ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 AFYONKARAHİSAR   ANKARA   ÇANKIRI   ERZİNCAN   ERZURUM   KASTAMONU   KAYSERİ   KIRŞEHİR   KONYA   NEVŞEHİR   SİVAS   TOKAT   YOZGAT   AKSARAY   KIRIKKALE 
 

 
HUKUKİ DESTEK
 

EMO Ankara Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 2023.4

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

YÜKSEK GERİLİM TESİSLERİNDE İŞLETME SORUMLULUĞU EĞİTİMİ DÜZENLENDİ


HABER


 
Meslek İçi Sürekli Eğitim Merkezi (MİSEM) kapsamında Yüksek Gerilim Tesislerinde İşletme Sorumluluğu eğitimi, 8-9-10 Mart 2023 tarihlerinde MİSEM eğitmeni üyemiz Murat Eraslan tarafından çevrim içi olarak gerçekleştirildi. 20 üyemizin katıldığı eğitim üç gün boyunca devam etti.
 

 

 

 

 

 

Eğitimin son günü katılımcıları selamlayan EMO Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Yazman Üyesi Hatice Bilge Algın, depremde yakınını kaybedenlere baş sağlığı, yaralılara geçmiş olsun dileklerini iletti. Depremin ilk gününden itibaren EMO Ankara Şubesi`nin çalışmaları hakkında katılımcılara bilgiler veren Algın şöyle konuştu; "Değerli üyelerimiz, kıymetli Murat hocam hepinizi şahsım ve EMO Ankara Şubesi 26. Dönem Yönetim Kurulu adına saygılarımla selamlıyorum. Yaşadığımız deprem felaketinden etkilenen tüm yurttaşlarımıza geçmiş olsun, başımız sağ olsun.

EMO Ankara Şubesi olarak depremin ilk gününden bu yana TMMOB, Ankara İKK, Ankara Kent Konseyi ile koordineli olarak yaptığımız çalışmalarla yaraları sarmaya çalıştık, siz değerli üyelerimizin katkılarıyla deprem bölgesinde sürdürdüğümüz çalışmalarımızın içeriğini web sayfamızdan ve sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz.

6 Şubat sabahı EMO Ankara Şubesi olarak kriz masamızı kurduk ve acil eylem planımızı oluşturduk. Saat 9.00 da Yönetim Kurulu Üyemiz Ertuğrul Kadir Işık Kahramanmaraş`a gitti. 3 hafta bölgede görev alan, yemek dağıtımını da organize eden YK üyemizden bölgeyle ilgili sürekli haber alarak; eylem planımızı, ihtiyaçları, öncelikleri güncelledik. 8 Şubat Çarşamba sabahı Konya Temsilciliğimiz ve Yönetim Kurulu üyemiz Tuncay Lamci Kahramanmaraş`taydılar. Konya`dan 80 adet jeneratör, kablo, projektör, vb malzemeleri götürerek; arama kurtarma çalışmalarına destek verdiler, bir okulun yemekhanesini aşevine çevirerek yemek dağıtımına başladılar. Yönetim Kurulu başkan yardımcımız Cevdet Aslan 10 Şubat Cuma günü bölgeye geçerek iletişim altyapısıyla ilgili tespitlerde bulundu ve iyileştirme çalışmalarına katkı verdi. Yönetim Kurulumuzdan SMM`li Üyemiz tarafından şu ana kadar depremden zarar gören illerimizde toplam 750 konuttan fazla konteynerin bulunduğu geçici yerleşim bölgelerinin projeleri gönüllülük esasıyla hazırlanarak yüklenicilere teslim edildi.

Deprem bölgesinde sürdürülebilir gönüllü çalışmalar yapmak üzere üyelerimizin mesleki yetkinliklerinin ayrıştırmasını yaptık. İlk yardım, arama kurtarma, iş sağlığı ve güvenliği, yüksek gerilim, proje çizimi, şantiye şefliği gibi uzmanlık gerektiren konularda gönüllülerimizi belirlemek üzere bir çalışma gerçekleştirdik. Değerli üyelerimiz bu süreçte bize çok destek oldunuz. Bölgeye gönderdiğimiz ayni yardımlara katkılarınız, rotasyonlu olarak bölgeye destek vermeyi planladığımız süreçlerdeki gönüllüğünüz çok kıymetli.

Yönetim Kurulu Başkanı Şeref Sağıroğlu deprem bölgesine giderek, Gaziantep Şubemizi ve Kahramanmaraş temsilciliklerimizi ziyaret etti. Tüm bu değerlendirmelerimizde bunlara ilişkin tespitleri, önerileri sizlerle paylaşacağız. Bunları bir rapor haline getiriyoruz.

Ankara Kent Konseyi Çevre ve İklim Meclisi toplantımızda bu bilgileri konsolide ettik. Bu toplantıda tüketici hakları yönünden de kayıpları ele aldık. Hasar gören evler ve diğer kayıplara dair tüm süreçlerle ilgili tüketici hakları gözünden de değerlendirdik. Tüketici Hakları Derneği`nin konuyla ilgili bilgilendirmesinden bazı kesitleri sizlerle paylaşmak istiyorum:

·         Depremzedeler sorumlulara tazminat davası açabilir.

·         Felaketten Müteahhitler ve Resmi Kuruluşlar Sorumludur.

·         Konutlar Tüketicinin Güvenlik Hakkına, Bilime, Tekniğe Uygun Yapılmak Zorundadır.

·         Tüketicinin Güvenlik Hakkına Aykırı Ağır Kusurlu Konutlar Felaketin Nedeni.

·         Konut ve Yapılaşmada Rant Anlayışına Son Verilmeli.

·         Tarım Topraklarında Yapılaşma Yasaklanmalı.

·         İmar Afları ve Barışları Yasaklanmalı.

·         Deprem Felaketinin Tüm Sorumluları Cezalandırılmalı ve Hesap Vermeli.

·         Binalarda Standarda Uygun Malzeme Kullanılmalı, Asbestli Malzeme Kullanımı Yasaklanmalı.

Biliyoruz ve inanıyoruz ki dayanışmamız depremden daha güçlü. Şu gerçeği de unutmamamız gerekiyor; yüzde 50`si deprem bölgesi olan bir ülkede yaşıyoruz. Ne yazık ki Stratejide Yönetilemeyen Risk, Operasyonda Kriz Masası Kurdurur. Deprem tehdidinin gerçekleşmesi sonucu ortaya çıkması öngörülebilir riskleri yönetebilmek strateji geliştirmeyi gerektirir. Risk yönetimi, strateji ile başlar. Stratejide atlanan Risk Yönetimini operasyon seviyesinde düzeltmek maalesef çoğunlukla mümkün değil. Strateji seviyesindeki Risk Yönetimi eksikliğini, hangi kurumunun hangi operasyonunda yapılacak risk yönetimi uygulamasıyla yönetebilmek mümkün sizce? Bu yanlış kurgu devamında yanlışlıklar silsilesini tetikliyor. Yanlış strateji üzerine yanlış operasyon, yanlış operasyon üzerine yanlış strateji... şeklinde uzar gider. Risk yönetimi tarafından bakınca, durum çok vahim. Böyle bir duruma gelmenin tek bir açıklaması olabilir, risk iştahı. Yani tüm bu yüksek kayıplı durumlar, fırsatlar uğruna kabul edilmiştir. Başka ifade ile bu kayıpların hepsi göze alınmıştır.

Deprem ve diğer doğal afetler ile mücadelede, krizleri değil, riskleri yönetmeyi tercih eden bir ülke olmalıyız/olmalıydık. Bunun için büyük bir toplumsal değişim ve dönüşüm geçirmemiz gerekiyor. Biz mühendislerin bu süreçte; bilim, etik, ahlak ve vicdan temelli uygulamalarımızı ve denetimlerimizi sürdürerek; eksikliklerin, ihmallerin, suiistimallerin de sonuna kadar sıkı sıkıya takipçisi olmamız gerekiyor.  Ülkemizdeki afet kültürünü kanuni düzenlemeler, eğitim müfredatları, canlı tatbikatlar, kitlesel iletişim ve sosyolojiye yönelik aksiyonlar ile değiştirerek, reaktif değil proaktif bir kültür geliştirmeliyiz. Sadece kanun değişikliği veya afet acil durum planları yapmakla kalmayıp; toplumsal kültürü de değiştirmeliyiz. Depremi yaşayanların çok daha uzun süre unutamayacağı derin acıları var ve halen bölgedeki yurttaşlarımızın günlük hayatlarını idame ettirme noktasında ciddi sıkıntıları var. Deprem felaketinin gündemde kalması ve aksaklıkların giderilmesi için tüm gücümüzle çalışacağız ve üzerimize düşenleri yapacağız.

Bu konuda farkındalığın artırılması, yanlışlıkların sorgulanması ve yeni uygulamaların güvenli, enerji verimli olması konusunda çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Yapıların projelendirilmesinde, uygulamalarda ve denetimlerde yapılması gereken iyileştirmeleri TMMOB ve ilgili kurumlarımızla, üniversitelerimizden hocalarımızın da katkılarıyla konsolide ederek süreçlerin etkin denetçisi ve etkili takipçisi olacağız. Oda olarak bundan sonrasında yurttaşlarımıza karşı yapacağımız en öncelikli görevimiz, en büyük sorumluluğumuz budur. Bu hassasiyetlerle katkılarınız için hepinize teşekkür ediyorum. Ülkemizin deprem gerçeği ile karşı karşıya kalan bölgeler için acil durum plânları, kriz yönetimi öncesinde stratejilerimizi belirlememiz gerekiyor. Bu kayıplar nelere tercih edildi? Mühendisler olarak öncelikle bunların hesabını sormalı, takipçisi olmalı, plânlamalarda etkin rol almalıyız. EMO Ankara Şubesi`nin çalışmalarında aktif olarak, destek verebilirsiniz. Ankara ciddi sayda iç göç alıyor ve almaya da devam edecek. Barınma ve istihdam en önemli iki konumuz. Ankara`nın ön gördüğü nüfus artışının üzerindeki hızlı artışa yönelik; altyapıların plânlanması, yurttaşlarımıza kaliteli ve güvenli hizmetlerin sunulması için biz mühendislerin ciddi emek vermesi gerekiyor. Yaşanan barınma ve istihdam sorunları farklı çevresel ve sosyolojik sorunlara da yol açabilir. Çevresel ve sosyal riskleri azaltarak, tüm yurttaşlarımızın bu ülkede huzur ve güven içinde yaşayacağı uzun vadeli sürdürülebilir şehirler oluşturmalıyız.

Bu eğitimlerde sizlerle bir araya gelerek birlikteliğimizi, dayanışmamızı daha da güçlendirmeyi önemsiyoruz.  Oda olarak üyelerimizin mesleki yetkinliklerine ve gelişimlerine katkı sağlama sorumluluğumuz var. Üniversitelerdeki akademik hayatımızın sonrasında Odamızın eğitimleri, seminerleri, sempozyumlarıyla uzmanlaşıyor ve günceli takip etme imkânı buluyoruz. Tüm bunlarla beraber, Oda olarak sorumluluğumuz; üyelerimizin birbiri ile ve halkla olan ilişkilerinde dürüstlüğü ve güveni hakim kılmak üzere, meslek disiplinini ve ahlakını korumak; kamunun ve ülkenin çıkarlarının korunmasında, yurdun doğal kaynaklarının bulunmasında, korunmasında ve işletilmesinde, çevre ve tarihi değerlerin ve kültürel mirasın korunmasında, tarımsal ve sanayi üretiminin artırılmasında, ülkenin sanatsal ve teknik kalkınmasında etkin olmaktır. Bugün yaşanan deprem felaketinin sorumlularından biri de mühendislerdir. Buradan hareketle kusurlara, ihmallere, suistimallere projeksiyon tutarak özdeğerlendirme yapmalıyız.

Bölge için hem önerilerimiz hem de sürecin işleyişinde ciddi takiplerimiz olacak. Ankara Şube yönetimi olarak; deprem bölgesindeki üyelerimizden aidat talep edilmemesini, SMM yenilemesinde ödemesini yapmamış olanlardan yenileme ücreti alınmamasını, eğitim belge onayı gibi hizmetler için de 2023 yılı boyunca ücret talep edilmemesini öneriyoruz. Üyelerimizin geçmiş dönem borçlarını ödemelerini ve sürece katkı vermelerini bekliyoruz.

Deprem bölgesinde yapılacak tüm yapıların mühendislik hizmetlerinde bölgede mağdur olan meslektaşlarımızın istihdam edilmelerini, önceliklendirilmelerini istiyoruz.  Bu üyelerimizin bizzat kendi bölgelerinde hizmet vererek o bölgenin yeniden doğmasına, kalkınmasına şahitlik etmesi çok kıymetli.  Yine bölgedeki üyelerimizin oluşturulacak konteynır ofislerde iş hayatlarını sürdürmeleri için projelere destek veriyoruz.

Yine rotasyonlu olarak bölgede gönüllü şantiye şeflikleri yaparak hizmet ve moral desteği vermek istiyoruz. Gönüllü olmak isteyen üyelerimiz isimlerini bildirebilirler. Sizlerin de bu projelere desteklerinizi bekliyoruz. Dayanışmamızla, bilime sadık kalarak, bu toprakların binlerce yıllık kadim ruhunu saklı tutarak küllerimizden yeniden doğacağımıza inanıyorum.

Şehirlerimizin demografik yapıları, oraların kadim ruhları ülkemizin çok ciddi kültür hazinesidir. O kültürü de koruyarak tekrar canlandırmalı ayaklandırmalıyız. Bu konulardaki hassasiyetiniz ve destekleriniz için çok teşekkür ediyorum. Odamıza verdiğiniz destekleriniz özverili sunumlarınız için Ankara Şubesi olarak sayın hocam size de çok teşekkür ediyoruz."


 



“SANAL ÇALIŞANLAR GELİYOR” RPA: ROBOTİK SÜREÇ OTOMASYONU BAŞLIKLI WEBINAR DÜZENLENDİ

21.07.2023
 


Çok Okunanlar


ENERJİ VE MÜHENDİSLİK ÇALIŞTAYI DÜZENLENECEK

HOŞ GELDİN ON BİR AYIN SULTANI ŞEHR-İ RAMAZAN

8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ KUTLU OLSUN

İSTİKLAL MARŞININ KABULÜNÜN 103. YILI KUTLU OLSUN

18 MART ÇANAKKALE ZAFERİ KUTLU OLSUN!

8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ KUTLU OLSUN

Okunma Sayısı: 135


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.