MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 ANKARA ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 AFYONKARAHİSAR   ANKARA   ÇANKIRI   ERZİNCAN   ERZURUM   KASTAMONU   KAYSERİ   KIRŞEHİR   KONYA   NEVŞEHİR   SİVAS   TOKAT   YOZGAT   AKSARAY   KIRIKKALE 
 

 
HUKUKİ DESTEK
 

EMO Ankara Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 2023.4

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

EMO ANKARA ŞUBESİNDEN SON AYLARDA ARTAN YANGINLARI ÖNLEMEYE YÖNELİK ÖNEMLİ UYARILAR


BASIN AÇIKLAMASI


 
EMO Ankara Şubesi 26. Dönem Yönetim Kurulu 3 Ağustos 2023 tarihinde son günlerde sıcakların artmasıyla yaşanan yangınlarda artışlar, yangın riskinde yükseliş, can ve mal kayıplarında artışlar ile ilgili yangınlar konusunda daha dikkatli olmamız gereğini vurgulayan bir bildiri yayımladı.
 

EMO ANKARA ŞUBESİNDEN SON AYLARDA ARTAN YANGINLARI ÖNLEMEYE YÖNELİK ÖNEMLİ UYARILAR

Yangınların, bizlerin yaşamını, sağlığını ve geleceğini ciddi şekilde tehdit ettiği, büyük maddi hasarlara yol açtığı, ekonomik kayıplara neden olduğu, en önemlisi ise can kayıplarına sebebiyet verdiği ortadadır. Bu riskleri anlamak, ciddiyetini kavramak, önlemleri bilmek ve uygulamak ve en önemlisi de kanun ve yönetmelikler kapsamında belirlenen standartlara uymak ve kontrollerini periyodik olarak zamanında yapmak veya yaptırmak, kısaca "önlem almak" hepimizin öncelikli görevleridir. Son günlerde sıcakların artmasıyla yangınlarda artışlar, yangın riskinde yükseliş, can ve mal kayıplarında artışlar yangınlar konusunda daha dikkatli olmamız gerektiğini bir kez daha gündeme getirmiştir.

Yangınların orman, işyeri ve ev olarak ayrıştığı bilinmektedir. Yangın istatistiklerine bakıldığında; yangınlarının %30‘u orman yangınları, %50‘si ev yangınları ve %20‘si de iş yeri yangınlarıdır. Genel olarak incelendiğinde ise yangınların %40‘ının elektrik, %25‘inin dikkatsizlik ve %20‘sinin de yanıcı maddelerin hatalı kullanımı gibi nedenlere dayandığı, ayrıca yangınların %10‘unda mutlaka can kayıpları olduğu ve %15‘inde de ciddi mal kayıplarına sebebiyet verdiği bilinmektedir.

Yangınların %80`inin doğrudan veya dolaylı insan kaynaklı %20`sinin ise kontrol edilemeyen risklerden oluştuğu veya meydana geldiği de bilinen bir gerçektir. Yangınların; elektrik sistemlerine aşırı yüklenme, standartlara uygun olmayan tesisatlar, tesisata verilen hasarlar, yıldırımlar gibi doğa olayları, kazalar, riskleri öngörememe, önlem almama, yönetmeliklere ve standartlara uymama, denetim eksikliği, periyodik kontrolleri zamanında yaptırmama, riski  yönetememe gibi sebeplerden meydana geldiği bilinmektedir. Bu hususlara öncelikle dikkat etmek, riskleri belirlemek ve ortadan onları kaldırmak, ve belirtilen hususları dikkate alarak gerekeni yapmak hepimizin görevidir.

Orman yangınları konusunda ilgili birimlerimiz her gün televizyonda gerekli uyarılarda bulundukları için burada değinilmemiştir. Ev ve işyerleri yangınlarını önlemeye yönelik uyarılarımız aşağıdadır. Bu önerilere dikkat etmek, elektriksel olarak oluşabilecek veya karşılaşılabilecek riskleri önlemeye mutlaka yardımcı olacaktır.

1.    Yangınlara sebep olan nedenler her zaman bilinmeli ve dikkat edilerek çözülmelidir. Bunlar; elektriksel arızalar, elektrik tesisatı sorunları, ısıtma ve soğutma sistemlerinin hatalı kullanımı, dikkatsizlik, alev alabilir sıvıların veya gazların kullanımı, ocak kazaları, kıvılcım veya alev saçan cihazlar, yanıcı madde depolama gibi hususlardır. Burada; standartlara ve yönergelere uygun olarak tesisatların kontrol edilmesi, eski tesisatların güncellenmesi, zamanını doldurmuş malzemelerin değiştirilmesi gereklidir.
2.    İşyeri ve evlerde elektrik tesisatlar periyodik olarak kontrol edilmelidir.
3.    İşyerlerinde yangın risk planları oluşturulmalı, yangın güvenliği önlemleri mutlaka önceden alınmalı, ve kontrolleri yaptırılmalıdır.
4.    Yangın alarm sistemleri, yangın söndürme cihazları (tüp, tepe su söndürme sistemleri, vb.), acil çıkışlar ve yangın kaçış planları, elektrik tesisatları ve cihazları düzenli olarak kontrol edilmeli ve bakımı yapılmalıdır.
5.    Yanıcı ve parlayıcı maddelerin yönetmeliklere göre düzgün depolanması gereklidir.
6.    Yangın riskleri hakkında bilgilendirme ve bilinçlendirme eğitimleri alınmalıdır. Yangın çıkma ihtimali yüksek olan yerlerde nasıl davranılması gerektiği, yangın sırasında acil çıkış planlarının yapılması ve nasıl güvenli bir şekilde tahliye edileceği gibi konularda bilgilendirmeler yapılmalıdır. Yangın tatbikatları belirli aralıkta mutlaka yapılmalıdır.
7.    Herhangi bir yangın çıktığında veya yangın görüldüğünde Acil Çağrı Numarası 112 aranmalıdır. Can kayıplarını önlemek için olay yerinden uzaklaşmak gereklidir.
8.    Yangın acil çıkışlarının ve yangın söndürme cihazlarının nerede bulunduğunu bilmek, acil durumlarda onlara erişim sağlamak, yangın cihazlarını dönem dönem kullanım tarihlerini takip etmek gereklidir.
9.    Yangının hızla büyümesine sebebiyet veren gaz, yanıcı maddeler ve gaz tüpleri düzenli şekilde kontrol edilmeli ve muhafaza ortamı izlenmelidir.
10.    Yangın esnasında, elektriklerin panolardan kesilmesi veya kapatılması, gaz vanalarının ev veya işyerin dağıtım vanaları kapatılmalıdır.
11.    Elektrik tesisatında oluşabilecek arızaların önüne geçmek için profesyonellerden destek alınmalı, dönem dönem tesisatlar kontrol edilmeli veya ettirilmelidir. Yangınlarını önlemek için klima, elektrikli cihazlar ve prizler düzenli olarak bakımdan geçirilmeli ve aşırı ısınma riskine karşı kontrol edilmelidir.
12.    Elektrik prizlerinde aşırı yüklenme olmamasına dikkat edilmelidir. Kullanılmayan elektrikli cihazların fişleri prizlerden çıkarılmalıdır.
13.    Güneş ışınlarının camlara doğrudan gelmesiyle oluşabilecek alevlere karşı perdeler veya güneşlikler kullanılmalıdır.
14.    Yangın alarm, gaz ve duman dedektörleri gibi sistemler kurulmalı, kurulu olanlar da düzenli olarak (en azından yılda bir kez) kontrol edilmelidir. Cihazların pil değişimleri zamanında yapılmalıdır.
15.    Her evde veya işyerinde yangın söndürme cihazları bulunmalıdır. Bunların periyodik kontrollerinin yapılması, bakımlarının tam olması ve her zaman kullanıma hazır durumda olması gerektiği unutulmamalıdır. Yangın durumunda ne yapılması gerektiğinin önceden öğrenilmesi ve acil durumlara hazırlıklı olunması gerektiği unutulmalıdır.

Burada bahsedilmeyen pek çok risk olduğu da unutulmamalıdır. Önemli olan husus bunların farkında olmak, takip etmek ve gereğini yapmaktır.

Bu aylarda yangınların arttığı unutulmadan, yangın güvenliğine herkesin önem vermesi ve alınacak tedbirleri bilmesi ve uygula büyük önem taşımaktadır. Sonradan üzülmemek için önceden gereğini yapmak hepimizin sorumluluğudur.

Tüm sorularınız için EMO Ankara Şubesine ankara@emo.org.tr adresinden erişebilirsiniz.


03.08.2023

Elektrik Mühendisleri Odası
Ankara Şubesi Yönetim Kurulu

 



“SANAL ÇALIŞANLAR GELİYOR” RPA: ROBOTİK SÜREÇ OTOMASYONU BAŞLIKLI WEBINAR DÜZENLENDİ

21.07.2023
 


Çok Okunanlar


EMO ANKARA ŞUBESİ 27. DÖNEM KOMİSYON ÇALIŞMALARI HAKKINDA DUYURU

EMO ANKARA ŞUBESİ 26. DÖNEM YÖNETİM KURULU BAŞKANI PROF DR. ŞEREF SAĞIROĞLU`NA BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞINA ATANMASINDAN DOLAYI TEBRİK ZİYARETİ

TÜRK TELEKOM A.Ş. ANKARA BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ`NE ZİYARET

TÜRK TELEKOM A.Ş. GENEL MÜDÜRLÜĞÜ NATO VE TAFİCS GRUP MÜDÜRLÜĞÜ`NE ZİYARETTE BULUNULDU

23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI KUTLU OLSUN

8. SAMSUN İNŞAAT FUARI DÜZENLENİYOR

İYİ BAYRAMLAR...

Okunma Sayısı: 67


Tüm Basın Açıklamaları

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.