MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

PERİYODİK KONTROLLERE SÖZLEŞME ZORUNLUĞU GETİRİLDİ



 
İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle işveren ile periyodik kontrol yapmaya yetkili kişiler arasında sözleşme imzalanması zorunluğu getirildi. İSG-KATİP üzerinden yapılması gereken sözleşmelere ilişkin ayrıntılı bilgilere ve hazırlanan rehberlere yazımızın devamından ulaşabilirsiniz.
 

Resmi Gazete`de 4 Şubat 2024 tarihli sayısında yayınlanan İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik yürürlüğe girdi.  Yönetmelik ile işveren ile periyodik kontrol yapmaya yetkili kişiler arasında sözleşme imzalanması gerekliliği hüküm altına alınmıştır. Bu kapsamda, iş ekipmanı periyodik kontrol sözleşmelerinin, İSG-KATİP üzerinden yapılması gerekmektedir.

Yönetmelik uyarınca İSG-KATİP üzerinden sözleşme olmaksızın periyodik kontrol raporu düzenlenemeyeceği,  sözleşme olmaksızın düzenlenen raporlar geçersiz olacağı ve bu hükme aykırı davranan kişilerin periyodik kontrol yapma yetkisinin altı ay süreyle askıya alınacağı belirtildi.

İşveren ile periyodik kontrol yapmaya yetkili kişiler arasında sözleşmeler, İSG-KATİP sistemi üzerinden rehberlerde belirtildiği şekilde düzenlenecektir. 

Konuya ilişkin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yayınlanan rehberlerde dikkat edilmesi gereken konular şöyle özetlendi:  


  • Süreç işveren (veya işveren vekili veya E-Bildirge Yöneticisi) ve ilgili iş yerinde hizmet verecek periyodik kontrol yapmaya yetkili kişi arasındadır. Süreç işveren (veya işveren vekili veya E-Bildirge Yöneticisi) tarafından başlatılmakta olup periyodik kontrol yapmaya yetkili kişi tarafından onaylanmaktadır.
  • Sözleşme düzenlenebilmesi için yetkili kişinin sistemde periyodik kontrol yapmaya yönelik yetkisi bulunmalı ve SGK 4/A ya da 4/B (kişiye ait sigorta kaydı) kaydı bulunmalıdır.
  • Mezkur Yönetmelik gereği, periyodik kontrol hizmeti sözleşmenin yapıldığı gün verilemez. Aradaki süre en az 1 gün olmalıdır.
  • Sözleşmeler yapılırken, periyodik kontrol yapmaya yetkili kişinin ilgili ekipman gruplarında sözleşme süresi boyunca düzenleyeceği periyodik kontrol raporu sayıları belirtilecektir (azami sözleşme süresi 1 yıldır). Örneğin, periyodik kontrol yapmaya yetkili kişi, işverenle yaptığı anlaşma çerçevesinde 1 yıl içerisinde 5 kendinden tahrikli endüstriyel araç, 3 kule kren, 3 mobil kren periyodik kontrol gerçekleştirecekse sözleşme ekranında kaldırma ve iletme ekipmanı bölümüne 11 şeklinde giriş yapmalıdır. Sözleşme tahsis edildikten sonra talebin artması ve iki tarafın anlaşması üzerine ek ekipmanlar için yeni sözleşme yapılabilir veya farklı bir periyodik kontrol yapmaya yetkili kişi ile sözleşme yapılabilir. Periyodik kontrollerde en az bir gün öncesinde düzenlenmiş sözleşme bulunması esastır. Sözleşme olmadan düzenlenen raporlar için giriş paragrafında belirtilen hükümler geçerlidir.
  • Bir muayene kuruluşundan hizmet alınması ve hizmetin birden çok kişiden alınması durumunda her kişiye ayrı sözleşme yapılmalıdır, zira süreç periyodik kontrol yapmaya yetkili kişi üzerinden yürütülmektedir.
  • Sözleşmede belirtilen sayılardan daha az sayıda ekipmanın yıl içerisinde periyodik kontrolünün gerçekleştirilmesi mevzuat ya da sistem açısından bir uygunsuzluk teşkil etmemektedir.
  • İşveren tarafından süreci tamamlanmamış sözleşmeler, 24 saat sonrasında sistem tarafından iptal edilmektedir. İşveren onayladıktan sonra periyodik kontrol yapmaya yetkili kişilerin onaylama süresi 48 saattir. Bu süre sonunda sözleşme iptal olmakta ve aynı şekilde periyodik kontrol gerçekleştirilecekse sürecin baştan başlatılması gerekmektedir.
  • OSGB`de tam zamanlı veya yarı zamanlı fark etmeksizin sözleşmesi bulunan kişiler, periyodik kontrol yapmaya yetkili kişi olsalar bile (kalıcı kayıt numarasına sahip olmaları durumu) sözleşme düzenleyemez ve periyodik kontrol gerçekleştiremezler, sistem sözleşme düzenlenmesine izin vermemektedir.
  • Sözleşme, sözleşmenin iki tarafı tarafından da ek bildirim yapılmaksızın sistemden iptal edilebilir. İptal tarihi sistemde görüntülenen sözleşmenin bitiş tarihidir.


 



İSG-Katip işyeri ve periyodik kontrol yetkilileri için ayrı ayrı hazırlanan rehberlere aşağıdaki dosyalar bölümünden ulaşabilirsiniz.



  

 

 

Dosyalar

İSG-Katip // İşyeri Yetkilisi için Rehber (1532 KB)

İSG-Katip // Periyodik Kontrol Yetkilisi için Rehber (1140 KB)



EMO TV: ENERJİ ÜRETİM VE DAĞITIM ALANINDA KAMUSALLAŞMA - VİDEO HABER

23.08.2024
 


Çok Okunanlar


SAYI 413: GÜNEŞTE TÜM TEŞVİKLER TEK KAYNAĞI IŞITIYOR

HACKATHON: AKILLI ŞEHİRLER

EMO TV: AYDINLIK VE KARANLIĞIN KARDEŞLİĞİ  - IŞIK KİRLİLİĞİ

EMO TV: TS EN 50110-1 (2023)
ELEKTRİK TESİSLERİNİN İŞLETİLMESİNDE ZORUNLU GÜVENLİK KOŞULLARI


EMO TV: YÜKSEK GERİLİM İŞLETME SORUMLULUĞU

EĞİTİM: PATLAMADAN KORUNMA DOKÜMANI NASIL YORUMLANIR VE UYGULANIR?

XI. ASANSÖR SEMPOZYUMU VE SERGİSİ // PROGRAM - KAYIT

29 EKİM CUMHURİYET BAYRAMI KUTLU OLSUN!

AYDINLATMADA ENERJİ VERİMLİLİĞİ EĞİTİMİ DÜZENLENDİ

HALK ŞARKILARI KOROSU

Okunma Sayısı: 1387


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.