 |
Aramızdan ayrılışının 26. yılında üyemiz, değerli bilim insanı Nazif Tepedelenlioğlu EMO TV`de gerçekleşen canlı yayın ile anıldı. EMO 43. Dönem Yönetim Kurulu Yazmanı ve 49. Dönem Elektronik MEDAK Başkan Yardımcısı Mehmet Bozkırlıoğlu moderatörlüğünde gerçekleşen Türkiye’de Elektronik Sanayi: Dününe ve Bugününe Kısa Bir Bakış başlıklı canlı yayının konuğu emekli öğretim üyesi, üyemiz Erbil Payzın`dı.
Etkinliğin açılışını gerçekleştiren EMO Yönetim Kurulu Başkanı Mahir Ulutaş, meslek odası mücadelesine ve mühendislik mesleğine değer katmış üyelerimizden olan ve şubat ayında yitirdiğimiz Nazif Tepedelenlioğlu, Serdar Aykın ve Vehbi Yılmaz‘ı anarak konuşmasına başladı. Üstün bilimsel yeteneklerinin yanında EMO için tarihsel öneme sahip bir isim olan Nazif Tepedelenlioğlu‘nun Güney Gönenç Hoca ile kurduğu yakın dostluk ve birlikte Oda çalışmalarına sundukları katkıların altını çizen Ulutaş şunları kaydetti: "Nazif Hoca Bilim ve Sanat Dergisi‘ne yazdığı yazılara bakacak olursak matematiğin popülerleşmesi açısından ülkemizde köşe taşı metinlerin bir kısmını yazmış bir isim olarak, bilimi toplumdan soyutlamayan "halk için bilim" anlayışının önemli bir temsilcisidir. Bunun doğal bir sonucu olarak da özellikle 12 Eylül döneminde türlü baskılara uğramış, sonucu baştan belli soruşturmalarla sürgün edilmiş ve yine ülkemiz tarihinde bir utanç kaynağı olan 1402 Sayılı Yasa‘yla da Türkiye‘de akademisyenlik yapamaz koşullara gelmiştir. Sonrasında mesleğini ömrünün sonuna kadar Amerika Birleşik Devletleri‘nde icra etmek zorunda kalmıştır. Ülkemiz ne yazık ki bilimsel doğruların, teknik gerekliliklerin ve gerçeklerin hayatta karşılığını bulabildiği bir ülke hiçbir zaman olmadı. Nazif Hocamız, odamız açısından da ve mesleğimiz açısından da bunun bedelini ödemiş simge isimlerden birisidir. Ne yazık ki şu anda da ülkemizin içinde bulunduğu durum 12 Eylül şartlarını aratmayacak bir durumdur. Bugün pek çok meslektaşımız, özellikle genç meslektaşlarımız, pek çok iyi yetişmiş iş gücümüz ve akademisyenlerimiz kendi geleceğini yurt dışında aramak zorunda kalıyorlar. Nazif Hocamızın anması üyemiz ve mesleğimiz açısından önemli, üstün bilimsel yetenekli bir hocamız olması dışında bugün böylesi bir benzerliğe tesadüf ediyor."
EMO 43. Dönem Yönetim Kurulu Yazmanı ve 49. Dönem Elektronik MEDAK Başkan Yardımcısı Mehmet Bozkırlıoğlu moderatörlüğünde emekli öğretim üyesi, üyemiz Erbil Payzın ile gerçekleşecek Türkiye`de Elektronik Sanayi: Dününe ve Bugününe Kısa Bir Bakış başlıklı söyleşi için: "bunun Nazif Hocamıza anmak için en ideal başlık olduğu düşüncesindeyiz. Biliyoruz ki ülkelerin siyasi bağımsızlığının yolu ekonomik bağımsızlıklarından geçiyor ve bunun da temelini ancak teknolojik bağımlılık zincirinden kopuş oluşturabilir. Türkiye‘de elektronik sanayinin tarihi pek çok girişimlerde bulunulduğuna tanıktır ancak ne yazık ki bu tarih ülkemizin ekonomik ve teknolojik bağımsızlığını sağlayacak koşullarda olamayan girişimlerin ve bunların türlü sebeplerle akamete uğramasının tarihidir" değerlendirmesinde bulundu.
Ulutaş‘ın ardından Bozkırlıoğlu yayının moderasyonunu devraldı. Türkiye`de Elektronik Sanayi: Dününe ve Bugününe Kısa Bir Bakış başlıklı sunumu Erbil Payzın gerçekleştirildi ve ardından Cihan Tepedelenlioğlu, Prof. Dr. Melek D. Yücel, Prof. Dr. Ersin Tulunay, Prof. Dr. Yalçın Tanık, Prof. Dr. Bülent Ertan ve Prof. Dr. Önder Yüksel‘in aktarımları ile oluşturulan kısa film gösterildi.
|
 |
|