MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

İZMİR`İN BASIN VE KARİKATÜR TARİHİNDEN KESİTLER SÖYLEŞİSİ - VİDEO HABER


HABER


 
EMO İzmir Şubesi, Ustalara Saygı Buluşmaları kapsamında 18 Mart 2025 Salı günü Araştırmacı Yazar Efdal Sevinçli’nin katılımıyla “İzmir`in Basın ve Karikatür Tarihinden Kesitler” başlıklı söyleşi düzenlendi EMO İzmir Şubesi Hizmet ve Eğitim Merkezi’nde Doç. Dr. Mete Çubukçu’nun kolaylaştırıcılığında gerçekleştirilecek söyleşi yazımızın devamından izleyebilirsiniz.
 

 



 BASIN VE KARİKATÜR TARİHİNDEN KESİTLER SÖYLEŞİSİ 



EMO İzmir Şubesi, Ustalara Saygı Buluşmaları kapsamında 18 Mart 2025 Salı günü Araştırmacı Yazar Efdal Sevinçli`nin katılımıyla "İzmir`in Basın ve Karikatür Tarihinden Kesitler" başlıklı söyleşi düzenledi. EMO İzmir Şubesi Hizmet ve Eğitim Merkezi`nde Doç. Dr. Mete Çubukçu`nun kolaylaştırıcılığında gerçekleştirilen söyleşide akademisyen ve tiyatro tarihçisi Eftal Sevinçli, kentin 200 yılı aşkın basın tarihini detaylı bir şekilde anlattı. Sevinçli, geçmişten günümüze uzanan İzmir`in 200 yıllık basın tarihini dinleyicilerle paylaştı.

İzmir`in basın tarihinin kökenlerini 19. yüzyıla dayandıran Sevinçli, ilk adımı şöyle anlattı: 

"İzmir`in basın serüveni, 1820`de Fransız avukat Alexander Black`in Spectateur Oriental gazetesini çıkarmasıyla başladı. Bu gazete, Fransızca yayımlandı ve İzmir`in Levanten kimliğini yansıtan ilk basılı yayındı. Black, bu girişimiyle Osmanlı`da gazeteciliğin fitilini İzmir`den ateşledi. 1831`de II. Mahmut`un ‘Gel bakayım İstanbul`a` demesiyle oraya gitti ve Takvim-i Vekayi`yi, yani Osmanlı`nın ilk resmi gazetesini çıkardı. Aynı anda uluslararası tanıtım için Moniteur Ottoman`ı da hayata geçirdi. İzmir, böylece Osmanlı basınını şekillendiren bir merkez oldu." 

Sevinçli, Black`in bu çabasının kentte broşürlerden gazetelere uzanan bir dönüşümü başlattığını vurguladı.

Çok dilli bir mirasın altını çizen Sevinçli, "İzmir`in kozmopolit yapısı basına eşsiz bir zenginlik kattı. 1830`larda Rumca Amalthia Solomonides kardeşler tarafından yayımlandı ve 1922`ye kadar sürdü. 1860`larda bir Bulgar tüccar, İzmir`de Bulgarca ilk gazeteyi bastı. İzmir, Bulgar basınının doğuş kentidir, bunu unutmamalıyız" dedi. Türkçe ama Grek harfleriyle yayımlanan Anatolia gazetesine ayrı bir parantez açan Sevinçli, "Evangelinos Misailidis, 50 yıl boyunca bu gazeteyi çıkardı. Anadolu Türk kültürünü Grek alfabesiyle yaşattı, atasözlerinden deyimlerimize kadar her şeyi yazdı. Bu, inanılmaz bir kültürel hazine" diye ekledi.

Mizahın İzmir basınındaki yerini geniş bir perspektifle aktaran Sevinçli, Karasinan örneğini detaylandırdı: 

"1875`te yayımlanan Karasinan, Afrotürk kökenli karikatürleriyle dikkat çekti. Köle ticaretinden meyhane kültürüne, pamuk tarlalarındaki işçilerden günlük hayata kadar her şeyi hicvetti. Tüccar kafasıyla hem Rumca Velos`ta hem Türkçe baskılarında iki topluma hitap ediyordu. Afrotürkler, İzmir`de Tepecik`te, Torbalı`da hâlâ varlıklarını sürdürüyor. Karasinan, onların sesini belgeleyen nadir bir kaynak." 

1909`daki Neşter için ise, "Meşrutiyet dönemi çatışmalarını karikatürlerle işledi. Abdülhamit`in tahttan indirilişine kadar olan süreçte İzmir`in özgün mizah geleneğini ortaya koydu" diye belirtti.

Edebiyat ve basın ilişkisini Halit Ziya Uşaklıgil üzerinden açıklayan Sevinçli, "1880`lerde Halit Ziya, Hizmet gazetesinde yazılar yazdı. Bunlar bir edebiyat dergisi niteliğindeydi. İlk gezi yazılarından Osmanlı grameri çalışmalarına, hatta hikâyelerine kadar büyük katkı sağladı. İzmir`in basınını edebi bir alana taşıdı" diye konuştu. 

Yeni Asır ve Demokrat İzmir`in yakın dönemdeki durumunu şöyle özetledi: "Yeni Asır, 1924`te mübadeleyle İzmir`e geldi ve en uzun süreli gazete oldu. Ama 2000`lerden sonra sahiplik yapısı değişti. Bilgin ailesinden çıkıp Çalık Grubu`na, sonra Turkuvaz Medya`ya geçti. Para her şeyi çözüyor, gazetenin bağımsız karakteri etkilendi. Eskiden iş ilanlarıyla Ege`ye yayılırdı, şimdi İzmir`e bile zor ulaşıyor." Demokrat İzmir için ise, "1940`larda Demokrat Parti`ye muhalif başladı. Burhanettin Belge gibi isimler yönetti, radyolarda Türkiye`nin sesi oldu. Ama 1950`lerde tonu yumuşadı, 1960`larda ilk grevlere sahne oldu ve kapandı. Bu, İzmir`de basın geleneğinin bir kaybıydı" diye konuştu.

Dijital çağın basın üzerindeki etkisini anlatan Sevinçli, "2000`lerden sonra teknoloji tirajları yerle bir etti. Eskiden bir bayi 200 gazete satarken, şimdi 2-3 tane satıyor. En çok satan gazete bile 10`u geçmiyor. Gazete bayileri kapanıyor, çünkü talep yok. Gençler cep telefonundan haber okuyor, gazete alan yok" diye yakındı. Medya sahipliği ve özgürlüğüne dair çarpıcı bir yorum yapan Sevinçli, "Hürriyet de, Cumhuriyet de satın alınabilir, hiç şaşırmam. Medya, ekonomik ve siyasi baskılarla şekilleniyor" dedi. Teknolojinin hızına ise şu sözlerle dikkat çekti: "Mustafa Kemal, Kurtuluş Savaşı`nı telgraflarla örgütledi. Bugün görüntümüzü bile gönderiyoruz, yakında kendimizi göndereceğiz. Ama bu hız, kültürel derinliği gölgede bırakabilir." Kültürel belleğin önemine ayrı bir vurgu yapan Sevinçli, "Aile tarihimizi bilmezsek toplum olarak yok oluruz. Çocuklarımıza dedelerimizi, büyükannelerimizi anlatmalıyız. Ben öğrencilerime hep sorardım: ‘Dedenin babasını tanıyor musun?` Yüzde 95`i bilmezdi. Bu, bizim kaybımız," diye konuştu. Etkinlik, katılımcıların soruları ve Sevinçli`ye plaket takdimiyle sona erdi.  



 




İZMİR`İN BASIN VE KARİKATÜR TARİHİNDEN KESİTLER SÖYLEŞİSİ - VİDEO HABER

24.03.2025
 


Çok Okunanlar


SEMİNER: DİJİTAL DÖNÜŞÜM VE SEKTÖREL UYGULAMALARI

VDE WEBİNARS: TEST METHODS FOR THE ASSESSMENT OF ELECTRİCAL İNSULATİNG MATERİALS

TEKNİK GEZİ : ELECTRICITY EURASIA FUARI

FATURADA ARTAN YÜK: DAĞITIM BEDELİ

ENERJİ PİYASASINDA ADİL VE ŞEFFAF YÖNETİM VURGUSU

EMO-GENÇ ÜYELERİNE “ELEKTRİĞİN TEMELLERİ” SEMİNERİ

ENERJİ PİYASASINDA ADİL VE ŞEFFAF YÖNETİM VURGUSU

6. KADIN SEMPOZYUMU 12 NİSAN`DA `ÖRGÜTLEN, DİREN, DEĞİŞTİR` TEMASIYLA GERÇEKLEŞTİRİLECEK

`DİJİTAL DÖNÜŞÜM VE SEKTÖREL UYGULAMALARI` SEMİNERİ YAPILDI

YAŞASIN 23 NİSAN

Okunma Sayısı: 626


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2025 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.