Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), yeni elektrik tarifesinde konut faturalarındaki yüzde 25`lik artışı eleştirerek, dağıtım bedelinin fahiş şekilde arttığını ve dar gelirli vatandaşlardan kaynak aktarıldığını vurguladı.
www.yeniankara.com.tr Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), yaptığı basın açıklamasında, konutlarda elektrik faturalarına yapılan yüzde 25‘lik zamma dikkat çekti. Açıklamada, düşük kademedeki abonelerin faturalarının yüzde 70‘inin dağıtım bedelinden oluştuğu vurgulandı. EMO, bu durumu, dar gelirli vatandaşlardan kaynak aktarımı yapıldığına ve piyasanın çarpık bir biçimde yapılandığına işaret etti.
EMO‘nun açıkladığı verilere göre, 5 Nisan 2025‘te yürürlüğe giren yeni elektrik tarifesiyle konutlarda perakende satış tarifesi kapsamındaki abonelere yüzde 25 zam yapıldı. Tarife değişikliği, yıllık tüketim limitini aşmayan konut abonelerini etkilerken, günlük 8 kWh‘lik limitin altında kalanlara enerji bedeli zammı yapılmadı. Ancak yüksek kademedeki abonelere enerji bedelinde yüzde 16,1‘lik artış yapılırken, dağıtım bedelinde yüzde 34,5‘lik büyük bir artış yaşandı.
EMO‘ya göre, 4 kişilik bir ailenin asgari tüketim için ödediği elektrik faturası 1 Nisan 2021‘de 183,4 TL iken, 5 Nisan 2025 itibarıyla yüzde 224,8 oranında artarak 595,8 TL‘ye yükseldi. Dağıtım bedelindeki artışın fahiş boyutlara ulaşması, tarifelerdeki adaletsiz yapıyı gözler önüne seriyor. EMO, bu artışların, özellikle dar gelirli vatandaşlar için büyük bir yük oluşturduğunu belirtiyor.
Ayrıca, EMO, enerji sektöründeki özelleştirmelerin kamu kaynaklarının özel sektöre aktarıldığı bir durumu yarattığını ifade ederek, elektrik dağıtım şirketlerine aktarımın sona ermesini ve enerjinin kamu eliyle sağlanmasını savundu. Kamu kaynaklarının özel sektöre aktarılmasının önlenmesi için özelleştirilmiş üretim tesislerinin ve dağıtım bölgelerinin kamulaştırılmasını talep etti.
|