Son dört yılda Türkiye`de elektrik fiyatlarındaki artış, vatandaşların bütçesini zorluyor. Dağıtım bedelindeki %642,2 oranındaki artış, faturaların %71`ini oluştururken, enerji bedelindeki artış çok daha düşük seviyede kaldı.
gunisigigazetesi.net Son yıllarda artan enerji maliyetleri, elektrik faturalarına ağır bir şekilde yansımaya devam ediyor. Türkiye‘de konutlarda elektrik faturaları, son dört yılda büyük bir artış göstererek vatandaşları ekonomik açıdan zora soktu. 2021 yılında dört kişilik bir ailenin aylık elektrik faturası ortalama 183,4 TL iken, bu rakam 2025 yılında 595,8 TL‘ye kadar çıktı. Artışın temel sebebi olarak, elektrik faturalarında yer alan dağıtım bedelindeki anormal yükselme öne çıkıyor.
FATURALARDAKİ DAĞITIM BEDELİ %642,2 ARTTI Elektrik faturalarında dağıtım bedelinin faturadaki payı %71‘e ulaşmış durumda. Dağıtım bedelindeki artış %642,2 gibi astronomik bir oranla rekor kırarken, enerji bedeli artışı sadece %24,5`te kaldı. Bu durum, dağıtım bedelinin faturalardaki ağırlığını büyük oranda artırarak tüketicilere daha yüksek tutarlar olarak yansıyor.
ÖZELLEŞTİRME ELEKTRİK SEKTÖRÜNÜ NASIL ETKİLEDİ? Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), Türkiye‘deki elektrik dağıtım faaliyetlerinin özelleştirilmesinin sektördeki maliyet artışlarına sebep olduğunu belirtiyor. EMO`ya göre, bu maliyet artışları doğrudan tüketicilere yükleniyor ve elektrik hizmetlerinin pahalı bir şekilde sunulmasına yol açıyor. Ayrıca, mevcut elektrik piyasasının etkin bir yapıya kavuşması gerektiğini savunan EMO, sektördeki sorunların çözülmesinin hem tüketiciler hem de sektör için önemli olduğunu ifade ediyor.
VATANDAŞLAR NE YAPMALI? Uzmanlar, artan faturalar karşısında enerji tasarrufu yapmanın önemini vurguluyor. Elektrik tüketiminde küçük değişikliklerle büyük tasarruflar sağlanabileceğini ifade eden uzmanlar, akıllı cihazların ve enerji tasarrufu sağlayan ürünlerin kullanımını öneriyor. Bunun yanı sıra, enerji fiyatlarının düzenlenmesi ve vatandaşların üzerindeki yükün hafifletilmesi için politikaların gözden geçirilmesi gerektiği belirtiliyor. Artan elektrik maliyetleri, yalnızca bireysel tüketicileri değil, ticari işletmeleri ve enerji sektörünü de etkiliyor. Uzun vadede, etkin ve şeffaf düzenlemelerin yapılması, sektördeki sorunların çözülmesine katkı sağlayabilir.
|