MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

TÜRKİYE NE ENERJİ ÜRETİYOR, NE DE ENERJİ DAĞITIYOR: ‘TEK ÇÖZÜM, YENİDEN KAMULAŞTIRMA’ (CUMHURİYET.COM.TR, 13.04.2025)


YAZILI BASINDA ODAMIZ


 
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), 5 Nisan’dan itibaren elektrik fiyatlarının mesken abone grubu için yüzde 25 zamlandığını açıkladı. TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Genel Başkanı Mahir Ulutaş, Cumhuriyet’e konuştu.
 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), 5 Nisan`dan itibaren elektrik fiyatlarının mesken abone grubu için yüzde 25, kamu ve özel hizmetler sektörü abone grubu için yüzde 15, sanayi abone grubu için yüzde 10 ve tarımsal faaliyetler abone grubu için yüzde 12,4 oranında zamlandığını açıkladı.

Türkiye`de ulusal tarifeden fatura ödeyenler, yani yılda 5 bin kilowat saatin altında tüketim yapan yurttaşlar elektrik faturalarında yüzde 25`lik bir zam oranıyla karşılaşacak. Türkiye`de mesken abone grubunda 42 milyon 389 bin 208 konut yer alıyor. Bu konut abonelerinin yaklaşık yüzde 97`si, zamlı tarifeden fatura ödemek zorunda kalacak.

Nüfusunu büyük çoğunluğunu oluşturan mesken grubuna yüzde 25 olarak yansıyan zammın büyük bir kısmı dağıtım bedeline yapıldı. Zammın yüzde 34,5`ini kapsayan dağıtım bedellerine yapılan artış, özelleştirilmiş dağıtım şirketlerinin ceplerini dolduracak.

"YÜZDE 70 DAĞITIM BEDELİNE RAĞMEN İYİ BİR HİZMET ALMIYORUZ"

TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Genel Başkanı Mahir Ulutaş, söz konusu zammı Cumhuriyet`e yorumladı. Ulutaş, "Türkiye enerji enflasyonunun yüksek olduğu, nüfusun büyük çoğunluğunun asgari ücret civarında hane gelirine sahip olduğu bir ülke olduğu için, enerji bedellerindeki bu artış aslında halkın geçimini, enerjiye erişimini büyük oranda kısıtlayan bir hale dönüştü" dedi. Yurttaşların enerjiden çok enerjinin dağıtımına para ödediğini belirten Ulutaş, "Faturaların yüzde 70`i dağıtım bedelinden oluşuyor. Dağıtım şirketlerinin özelleşmesiyle birlikte ‘hizmetin ucuzlayacağı ve kalitesininin artacağı` söyleniyordu. Yaşanan kesintiler, orman yangınlarındaki bakımsızlıklar, Isparta`da bir kente bir hafta boyunca enerji verilememesi, İzmir`deki ölümlü kazalar gibi dağıtım şirketleri kaynaklı pek çok sorun yaşıyoruz. Enerji faturamızdaki yüzde 70 dağıtım bedeline rağmen iyi bir hizmet almadığımız açık. Dolayısıyla ortada çarpık, dağıtım şirketlerini besleyen bir yapı var" ifadelerini kullandı.

PARALAR HER YOLDAN ÖZEL ŞİRKETLERİN CEBİNE GİDİYOR

Özelleştirmenin yurttaşlara yaşattığı sorunların git gide daha da dayanılamaz bir hal aldığını vurgulayan Ulutaş, söz konusu zamların devletin kasasına değil, özel şirketlerin ceplerine gittiğini şu sözlerle açıkladı:

"Zammın büyük kısmı dağıtım bedeline yapıldığı için ve dağıtım şirketleri de özel şirketler olduğu için onların kasasına gidiyor. İkincisi; enerji üretiminde de devletin üretim payı yüzde 16-17`lere düştü. Enerji bedeli de şirketlerin kasasına gidiyor. Devlet enerji üretmiyor artık. Üçüncüsü; Devlet ‘ben düşük kademe gruplarını sübvanse ediyorum` diyor ya, bunu nasıl yapıyor? İkili anlaşmalarla pahalıya alıp, ucuza veriyor. Sübvanse de özel şirketlerin kazandığı ayrı bir mekanizma oluyor. Dördüncüsü; Biz asılnda özel üretim şirketlerine, ‘kapasite kullanım bedeli` diye üretmedikleri enerjinin de bedelini ödüyoruz. Her an üretimde olma durumuna karşılık bir bedel ödeniyor. Dolayısıyla çeşitli teşvik mekanizmalarıyla kamudan özele bir kaynak da aktarılıyor. Hem faturaların pahalı olma dolayısıyla vatandaşın ödemiş olduğu ve şirketlerin kasasına giden bir pay var, hem de kamunun özel üretim şirketlerini çeşitli teşvik mekanizmalarıyla beslediği bir durum var."

"YENİDEN KAMULAŞTIRMA DIŞINDA BİR ÇÖZÜM YOK"

Ulutaş, söz konusu pahalılık ve kalitesizlik sorunlarının çözümü için önerilerini, "Birincisi; dağıtım şirketlerinin kamulaştırılması gerek. İkincisi; devletin üretimdeki payının peyderpey artıp, üretimi de büyük oranda devletin yapacağı bir yapı oluşması lazım. Enerjide pahalılık getiren bu özelleştirmelerin geri alınması, enerjideki bu borsa yapısının dağıtılması lazım. Yeniden kamulaştırma dışında bir çözüm yok" diyerek açıkladı.



`FATURADA ARTAN YÜK: DAĞITIM BEDELİ` BAŞLIKLI CANLI YAYIN GERÇEKLEŞTİ

18.04.2025
 


Çok Okunanlar


ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI YÖNETİM KURULU BAŞKANI MAHİR ULUTAŞ YAZDI: İSPANYA VE PORTEKİZ`DEKİ ELEKTRİK SİSTEMİ NEDEN ÇÖKTÜ?

ÇEVRİMİÇİ SEMİNER: ALÇAK GERİLİM KISA DEVRE HESAPLARI

ÇEVRİMİÇİ SEMİNER: DAĞITIM TRANSFORMATÖRLERİNDE İŞLETME TOPRAKLAMASI

FATURADA ARTAN YÜK: DAĞITIM BEDELİ

TÜRKİYE ELEKTRİK ENERJİSİ İSTATİSTİKLERİ MART 2025 YAYIMLANDI

ZAMLAR ELEKTRİĞE DEĞİL ‘ÖZELE’ (EVRENSEL.NET, 06.04.2025)

TEVFİK OKUMUŞ, İBRAHİM ATALI, CELAL POLAT VE MEHMET AYSAN’IN ANILARINA SAYGIYLA

BU BEYLERİN KASASINA HER AY 5,3 MİLYAR LİRA GİRECEK (SÖZCÜ GAZETESİ, 08.04.2025)

`FATURADA ARTAN YÜK: DAĞITIM BEDELİ` BAŞLIKLI CANLI YAYIN GERÇEKLEŞTİ

ELEKTRİĞİN DAĞITIMI KENDİNDEN 3 KAT PAHALI (DÜNYA GAZETESİ, 09.04.2025)

Okunma Sayısı: 8


Tüm Yazılı Basında Odamız

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2025 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr


Diğer birimlerin iletişim bilgileri için tıklayınız

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.