MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

ELEKTRİĞE ZAM HALKI CANINDAN BEZDİRDİ (MUSTAFA AYDINLI - DEVRİM GAZETESİ, 16.04.2025)


YAZILI BASINDA ODAMIZ


 
ELEKTRİK fiyatlarında 5 Nisan`dan itibaren geçerli olmak üzere tüm abone gruplarına zam yapıldı. EPDK açıklamasına göre; • Mesken abone grubu için yüzde 25, 9 Kamu ve özel hizmetler sektörü abone grubu için yüzde 15, • Sanayi abone grubu için yüzde 10, • Tarımsal faaliyetler abone grubu için yüzde 12,4 oranında zam yapıldı. Zam kararına gerekçe olarak elektrik üretim ve dağıtım maliyetlerinde yaşanan artış gerekçe gösteriliyor.
 

Oysa tarife zammıyla üretilen elektriğin fiyatı değişmediği halde, dağıtım bedellerinin artırılması halkın doğal tepkisine neden oluyor. İktidarın halkı, yoksul vatandaşı, dar gelirliyi düşünmek gibi bir derdi olmadığından, zamlardan özelleştirerek teslim ettiği yandaş dağıtım şirketleri ceplerini dolduracak. Gazetelerin yazdığına bakılırsa zam nedeni ile vatandaş her ay elektriğe 5,3 milyar lira fazladan ödeyecek. Bu para yandaş şirketlerin kasasına akacak. 1 kilovatsaat elektriğin enerji üretim bedeli 49,4 TL olduğu halde, yandaş şirkete ödenen ise 183,6 TL. Daha açık yazalım 100 liralık elektrik bedelinin 79 lirası yandaş şirketlerin kasasına gidiyor. Gerçekte asıl elektrik bedeline 21 lira ödüyoruz.

Elektrik Mühendisleri Odası Başkanı Mahir Ulutaş; dağıtım şirketleri sayesinde vatandaşların elektriği en az iki kat pahalıya kullanmak zorunda kaldığını belirtiyor. Yine Ulutaş; "Dağıtım şirketlerinin bir de masa başında, kağıt üzerinde çalışan ‘perakende şirket‘ diye ikiz kardeşi var. Dağıtım şirketleri ile perakende aslında aynı. Bunlar devletten ucuz elektriği alıp kârı koyup vatandaşa pahalıya satıyor" diyor. Kısacası vatandaşın sırtına kambur üzerine kambur! Ne yapalım ki ülkemizde vatandaşın dostu yok. Dostluk oyları alana, iktidara gelene kadar. Sonrası Allah korusun, her gün sofrasından bir şeyler eksiliyor. Sade, sabit gelirli vatandaşın kuru ekmeğe muhtaç olması bundandır. Zam üstüne zam saldırısı ile vatandaşın sofrasından kısmaktan öte bir şeye gücü yetmiyor. Son zamlarla o kuru ekmek de tehlikeye girdi. Kullandığımız elektriğin faturasını öderken birçok kalem hesaba giriyor. Fakat en büyük pay dağıtım bedeli ve enerji tüketimine ait. Yani dağıtım bedeli AKP iktidarı elektrik şirketlerini özelleştirdiği için paralar yandaş şirketlere gidiyor. Şirketlerin payı son 4 yılda yüzde 31‘den, yüzde 71 ‘e çıktı. AKP iktidarının halk derdi yok, gözde şirketleri var. Bakın şirketler hiç sıkıntı çekiyor mu? Sıkıntıyı ona oy veren halkımız çekiyor. Eh, vur abalıya! Yapılan katmerli sömürü! Önceleri faturalarda paraların nerelere gittiğine dönük açıklamalar yapılırdı. Şu günlerde faturaları kararttılar. Artık göremiyoruz. Sadece "sorma ver" diyorlar. Elektrik şirketlerinin kime satıldığına bakılırsa halkın bu sıkıntıyı neden çektiği daha iyi anlaşılır. Her zamanki gibi karşımıza yine Cengiz, Limak, Çalık, Zorlu, Kolin gibi şirketler çıkıyor. AKP iktidarı halka zamdan gayri bir şey vermedi. Elektriğe yapılan, yaşamın her alanına yansıyacak son doğurgan zamlar da halkı canından bezdirdi.



`FATURADA ARTAN YÜK: DAĞITIM BEDELİ` BAŞLIKLI CANLI YAYIN GERÇEKLEŞTİ

18.04.2025
 


Çok Okunanlar


ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI YÖNETİM KURULU BAŞKANI MAHİR ULUTAŞ YAZDI: İSPANYA VE PORTEKİZ`DEKİ ELEKTRİK SİSTEMİ NEDEN ÇÖKTÜ?

ÇEVRİMİÇİ SEMİNER: ALÇAK GERİLİM KISA DEVRE HESAPLARI

ÇEVRİMİÇİ SEMİNER: DAĞITIM TRANSFORMATÖRLERİNDE İŞLETME TOPRAKLAMASI

FATURADA ARTAN YÜK: DAĞITIM BEDELİ

TÜRKİYE ELEKTRİK ENERJİSİ İSTATİSTİKLERİ MART 2025 YAYIMLANDI

ZAMLAR ELEKTRİĞE DEĞİL ‘ÖZELE’ (EVRENSEL.NET, 06.04.2025)

TEVFİK OKUMUŞ, İBRAHİM ATALI, CELAL POLAT VE MEHMET AYSAN’IN ANILARINA SAYGIYLA

BU BEYLERİN KASASINA HER AY 5,3 MİLYAR LİRA GİRECEK (SÖZCÜ GAZETESİ, 08.04.2025)

`FATURADA ARTAN YÜK: DAĞITIM BEDELİ` BAŞLIKLI CANLI YAYIN GERÇEKLEŞTİ

ELEKTRİĞİN DAĞITIMI KENDİNDEN 3 KAT PAHALI (DÜNYA GAZETESİ, 09.04.2025)

Okunma Sayısı: 7


Tüm Yazılı Basında Odamız

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2025 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr


Diğer birimlerin iletişim bilgileri için tıklayınız

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.