Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Denizli Şubesi ve Büyük Menderes İnisiyatifi, enerji politikalarını ve özelleştirmenin yarattığı sorunları değerlendiren bir söyleşi düzenledi. Etkinlikte, enerjinin kamusal bir ihtiyaç olduğu ve mevcut piyasa yapısının krizi derinleştirdiği vurgulandı.
habercikus.com "Enerji ihtiyacı bahanesi veriyle çürütüldü" Mimarlar Odası salonunda gerçekleşen söyleşinin açılışını EMO Denizli Şube Başkanı Bülent Pala yaptı. Söyleşide EMO Yönetim Kurulu Başkanı Mahir Ulutaş, EMO Müdürü Doğukan Yurttaş ve İklim-Enerji Uzmanı Önder Algedik konuşmacı olarak yer aldı.
Mahir Ulutaş, Türkiye`nin kurulu elektrik gücünün talep edilen maksimum kapasitenin iki katı olduğunu belirterek enerji yatırımlarının "ihtiyaç" bahanesiyle meşrulaştırıldığını, ancak bu gerekçenin verilerle örtüşmediğini ifade etti. "Enerji yoksulluğu, bakım yapılmayan şebekeler ve artan faturalar özelleştirmenin sonucudur" dedi.
"Enerji politik bir alandır" EMO Müdürü Doğukan Yurttaş ise enerjinin yalnızca teknik değil politik bir mesele olduğunu vurgulayarak, üretimden tüketime kadar kimin kazandığı ve kimin yoksullaştığının göz önüne alınması gerektiğini belirtti.
Yurttaş, iklim krizinin derinleşmesiyle birlikte yenilenebilir enerji söyleminin yaygınlaştığını ancak bu alandaki yatırımların kamu yararına değil sermaye çıkarına göre yapıldığını kaydetti: "Enerji üretiminde halkın değil, yatırım fonlarının ve şirketlerin söz hakkı var."
Zamların arkasındaki ekonomi politik anlatıldı
Söyleşide Önder Algedik de enerji zamlarının arkasındaki ekonomi politiği anlatarak, enerji piyasasının serbestleştirilmesinin halkın aleyhine işlediğini örneklerle ortaya koydu.
|