 |
Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), yaz aylarında artış gösteren orman yangınlarına ilişkin önemli bir açıklama yayımladı. Açıklamada, Türkiye’de birçok orman yangınının sebebinin yalnızca mangal ateşi, sigara izmariti ya da cam kırıkları olmadığının altı çizilerek, elektrik iletim ve dağıtım hatlarındaki ihmallerin de büyük risk oluşturduğu vurgulandı.
www.yanginguvenlik.com.tr EMO`nun açıklamasında, 2025 yılı Haziran ayında Diyarbakır`ın Çınar ilçesinde başlayan ve 17 vatandaşın hayatını kaybettiği yangına ilişkin savcılık ön raporuna yer verildi. Rapora göre, yangının başlangıç nedeni "anız" yangını değil, elektrik kaynaklı. Oda tarafından bölgede yapılan incelemelerde de havai hat izolatörlerinin kırık olduğu, dağıtım şebekesinde ciddi sorunlar bulunduğu tespit edildi. EMO, benzer şekilde önceki yıllarda Ege Bölgesi‘nde yaşanan orman yangınlarının bir kısmının da elektrik kaynaklı olduğunu hatırlattı.
"Elektrik Hatları Yaz Boyunca Denetlenmeli" Orman yangınlarının önlenmesi için acil önlem alınması gerektiğini belirten EMO, elektrik dağıtım şirketlerine çağrıda bulundu. Özellikle ormanlık alanlardaki hatların yaz sezonu öncesinde ve süresince düzenli olarak kontrol edilmesi gerektiği vurgulandı. Açıklamada, gevşek bağlantılar, kırık izolatörler, uygun olmayan sigortalar gibi teknik eksiklerin giderilmesi, topraklama sistemlerinin kontrolü, hat altı temizliklerinin yapılması gerektiği belirtildi.
Orman Genel Müdürlüğü‘ne de çağrıda bulunan EMO, orman içinden geçen hatlara temas eden ağaç dallarının budanmasının önemine dikkat çekti. Ayrıca, sorumlu kurumların elektriksel ark ve yangın risk analizleri yaparak tasarım ve uygulamada gerekli önlemleri alması gerektiği ifade edildi.
"Özelleştirme Politikaları Felakete Yol Açıyor" EMO, açıklamasında kamuya ait elektrik dağıtım hatlarının özelleştirilmesinden sonra bakım ve onarım hizmetlerinin taşeron firmalara devredildiğine dikkat çekti. Teknik yeterliliği düşük şirketlerin yeterli hizmet verememesinin, ölümlere ve doğal kaynak kaybına neden olabileceği uyarısı yapıldı.
TEİAŞ`ın özelleştirme sürecine de tepki gösteren EMO, elektrik iletim şebekesinin özel sektöre devrinin yalnızca arz güvenliğini değil, can ve mal güvenliğini de riske atacağını belirtti. Özellikle kış aylarında yaşanan yaygın elektrik kesintileri ve yaz aylarında artan yangınlarla birlikte bu durumun daha da vahim bir hal aldığına dikkat çekildi.
"Çözüm: Kamulaştırma ve Teknik Yatırım" EMO, çözüm olarak elektrik dağıtım şebekesinin kamulaştırılmasını, yeterli teknik personel istihdamını ve merkezi bir planlama ile kamusal anlayışın hâkim olmasını önerdi. Ayrıca, yangınlara erken müdahale edilebilmesi için sensör, kamera, görüntü işleme ve yapay zekâ sistemlerinin devreye alınması gerektiği vurgulandı.
Elektrik Mühendisleri Odası, son olarak, yangınların ancak doğru planlama, teknik denetim ve kamusal sorumluluk anlayışıyla önlenebileceğini belirterek yetkililere acil önlem çağrısında bulundu.
|
 |
|