MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

BITIRME PROJELERI SERGISI ANKARA VE ISTANBUL’DA ES ZAMANLI BASLADI


GÜNDEM

 
Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) tarafından düzenlenen ve artık gelenekselleşen Bitirme Projeleri Sergisi (BPS), bu yıl da genç mühendisleri, akademiyi, kamu kurumlarını, sektörü ve teknoloji meraklılarını bir araya getirmeyi amaçlıyor. 2011 yılından bu yana düzenlenen ve yarışma formatına bir alternatif olarak geliştirilen BPS, bu yıl 27-28 Haziran 2025 tarihlerinde Ankara TED Üniversitesi Kolej Kampüsü`nde ve 27 Haziran 2025`te İstanbul Makina Hangar`da eş zamanlı gerçekleşti. Sergi farklı katılımcılar ve farklı projeler ile 3 Temmuz`da Mersin`de, 4-5 Temmuz`da Samsun`da ve 11 Temmuz`da İzmir`de de düzenlenecek.
 

BÜTÜN PROJELER BİR İNCİ yaklaşımı ile gerçekleştirilen BPS 2025 Ankara alt sergisi açılışı TED Üniversitesi‘nde gerçekleşti. Açılışta TED Üniversitesi Elektrik Elektronik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdem Yazgan, Etkinlik Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Belgin Türkay -uzak bağlantıyla-, TED Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi Onur Baş, Elektrik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahir Ulutaş-uzak bağlantıyla- ve geçmiş dönemler TMMOB ve EMO Başkanı Teoman Alptürk söz aldılar.

BPS 2025 İstanbul alt sergisi ise Kartal‘da Makina Hangar‘da Prof. Dr. Belgin Türkay‘ın konuşmasıyla başladı. Prof. Dr. Belgin Türkay‘ın ardından açılış konuşmasını yapmak üzere sözü EMO 49. Dönem Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Ogün Sıy aldı.

Elektrik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahir Ulutaş, Bitirme Projeleri Sergisi`nin açılışında yaptığı konuşmada bu yıl Ankara, İstanbul, Mersin, Samsun ve İzmir`de düzenlenen BPS`nin, "Bütün Projeler Bir İnci" sloganıyla gerçekleştirildiğini belirterek, "Projeleri yarıştırmıyoruz, hepsini birer değer olarak görüyoruz" dedi. Etkinliğin, bilgi paylaşımı ve takım çalışmasını teşvik etmek amacıyla düzenlendiğini vurguladı. BPS`ye katılan genç mühendis adaylarının, EMO`ya ücretsiz kayıt olabileceklerini ve projelerinin bir kitapta yayınlanacağını açıklayan Ulutaş, "Bu etkinlik, genç meslektaşlarımızın mühendislik yaşamına ilk adımı atarken hem deneyimli mühendislerle tanışmalarını hem de projelerini paylaşmalarını sağlayacak" dedi. 
Ulutaş, ülkenin güçlü bir mühendislik birikimine sahip olduğunu ancak günlük siyasetin yanlış politikaları nedeniyle bir yıpranma sarmalına girildiğini ifade etti. "Ulusal kalkınmacı dönemde itibar gören mühendisler, şimdi proje ve AR-GE yerine montaj ve satış alanlarına kaydırılıyor" diyerek, bilim ve toplum yararını önceleyen politikaların gerekliliğini vurgulayarak, mesleğin temel işlevlerinden uzaklaşıldığına dikkat çekti. 

Konuşmasını genç mühendislere seslenerek tamamlayan Ulutaş, "Mühendisliğinizi bilim ve toplumsal fayda odaklı sürdürün, doğal ve kültürel mirasa sahip çıkın" çağrısında bulundu. EMO`nun genç mühendislerle iş birliğini artırmayı hedeflediğini belirterek, "BPS`yi daha fazla ilde yaygınlaştırmak ve projeleri bir veri tabanında toplamak istiyoruz" dedi. Ulutaş, etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçen akademisyenlere, üniversitelere ve EMO şubelerine teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı.

Ogün Sıy EMO 49. Dönem Yönetim Kurulu adına katılımcıları selamlayarak başladığı konuşmasında, "BPS, bir yarışma değil, bir buluşmadır; bireysel rekabet değil, birlikte üretme ve paylaşma kültürüyle düzenlenir" ifadelerini kullanılarak, etkinliğin teknik bir sergiden öte, mesleki dayanışmanın ve kolektif aklın öne çıktığı bir buluşma olduğunu vurguladı. Sıy konuşmasında, mühendisliğin sadece teknik bir meslek olmadığına dikkat çekilerek, "Mühendislik, yalnızca sistemleri çalıştırmak değildir; daha yaşanabilir bir hayat için, daha adil bir dünya için sistemler kurmayı da gerektirir" dedi ve genç mühendis adaylarından, "vicdanlı, topluma karşı sorumlu, bilim ve teknolojiyi insanlık yararına kullanan" bireyler olmaları beklentisi dile getirildi. Öğrencilerin bitirme projelerini hazırlarken büyük emek harcadıklarına değindiği konuşmasında, "Bir yıl boyunca büyük emekler vererek, kimi zaman geceleri laboratuvarlarda sabahlayarak, kimi zaman imkansızlıklarla mücadele ederek projelerinizi tamamladınız. Ve şimdi, bu üretimlerinizi, hayal güçlerinizi bizlerle paylaşmak için geldiniz. Bu yalnızca teknik bir başarı değil; aynı zamanda dayanıklılığın, sorumluluğun, merakın ve yaratıcılığın da göstergesidir." sözleriyle Ogün Sıy gençlerin çabasını takdir ettiğini dile getirdi. Sıy, etkinliğin gerçekleşmesinde emeği geçen danışman akademisyenlere, ailelere, EMO yöneticilerine ve çalışanlarına teşekkür ederken, "Bu dayanışmayı büyüten, yaygınlaştıran, meslek örgütümüzün çatısı altında emeğini esirgemeyen tüm meslektaşlarımıza şükranlarımızı sunuyoruz" ifadelerini kullandı ve EMO`nun genç mühendislere kapılarının her zaman açık olduğu belirtilerek, "Aramıza hoş geldiniz" mesajıyla konuşmasını sonlandırdı. 

Etkinliğin açılışında konuşan Yürütme ve Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Belgin Türkay "Bugün, mühendislik mesleğine adım atmaya hazırlanan genç ve yetenekli mezunlarımızın emek, azim ve inovasyonla geliştirdikleri projelerini sergilemek için buradayız" diyerek serginin önemine dikkat çekti. Türkay, "Bu sergiyi Türkiye çapında beş merkezde düzenliyoruz. İstanbul ve Ankara aynı tarihlerde, İzmir ise 11 Temmuz‘da bu maratona katılacak" ifadelerini kullanarak etkinliğin kapsamını vurguladı. Serginin temel amacının mühendislikte takım çalışması ve disiplinli çalışmanın önemini vurgulamak olduğunu belirten Türkay, "Mezunlarımız burada yalnızca projelerini sergilemekle kalmıyor; aynı zamanda bilgi paylaşımı, dayanışma ve yenilikçi çözümler üretme gibi mühendisliğin temel değerlerini ortaya koyuyorlar" dedi.

Son yıllarda bitirme projelerinin sektörde giderek daha fazla değer gördüğünü ifade eden Prof. Dr. Belgin Türkay, "Bugün sergilenen projeler, yalnızca teknik bilginin değil; yaratıcı düşünce, problem çözme yeteneği ve ekip çalışmasının birer yansımasıdır" şeklinde konuştu ve serginin arka planındaki çabaları anlatarak, "Bu etkinlik, yalnızca birkaç gün süren bir organizasyon değil; öncesinde yoğun emek ve hazırlık gerektiren bir sürecin ürünüdür" dedi. Konuşmasında, EMO‘ya, danışman akademisyenlere ve öğrencilere teşekkürlerini iletti. Türkay, sözlerini "Hep birlikte dayanışma, bilgi paylaşımı ve yeniliklerle dolu bir etkinlik geçirmeyi diliyoruz. İyi ki buradasınız!" diyerek tamamladı.

TED Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Onur Baş, "2000‘li yılların başından itibaren Türkiye‘de çok sofistike projeler çalışılmaya başlandı. Çalıştığım projeler arasında teknik olarak en yoğun olanı muhtemelen helikopter projesiydi" ifadelerini kullandı. Mühendisliğin özüne dair önemli bir vurgu yapan Baş, "Şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki mühendislik bir yarışma gibi görünse de aslında tamamen bir takım çalışmasıdır" diyerek serginin bu anlamda kritik bir rol üstlendiğini belirterek şöyle konuştu: "Türkiye‘de nispeten geç başlayan bu ağır mühendislik çalışmalarında, benzer deneyime sahip insanların bir arada çalışma yeteneği çok kritik. Uzmanlaşmış kişileri bulmakta zorlanabileceğiniz için birbirinizle iletişim halinde olmanız ve benzer teknik problemlere bulunan farklı çözümleri görmeniz size çok fayda sağlayacaktır." Bu etkinliği birlikte düzenlemekten duyduğu memnuniyeti dile getiren Baş, "Üniversite olarak bu sergiyi düzenlemek ve siz değerli katılımcıları, EMO yetkililerini ağırlamak bizim için büyük bir mutluluk" diyerek sözlerini tamamladı.

TED Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdem Yazgan açılış konuşmasında, bitirme projelerinin geldiği noktaya dikkat çekerek, "Bu projeler zamanla o kadar ilerledi ki, bazen ‘Acaba derslere daha mı fazla çalışsalardı?‘ diye düşündüğüm oluyor" ifadesi kullandı. Ayrıca, öğrencilerin bu çalışmalarının TÜBİTAK, savunma sanayii ve çeşitli kuruluşlar tarafından desteklendiği belirtti. TED Üniversitesi`nin EMO ile daha önce bir bitirme projesi sergisi ve bir bilimsel toplantı düzenlediği belirtilirken, "Aldığımız pozitif geri dönüşler nedeniyle bu üçüncü etkinliği de birlikte organize ettik" dedi. Yazgan konuşmasında TED Üniversitesi`nin Elektrik ve Elektronik Mühendisliği alanında yüksek lisans programı açacağını duyurdu. Etkinliğin, öğrencilere kariyerlerinde önemli bir adım atma fırsatı sunacağını ifade ederek konuşmasını sonlandırdı.

Ankara alt sergisinin açılışına katılan geçmiş dönemler EMO ve TMMOB başkanlarından Teoman Alptürk de kürsüye gelerek etkinliği selamladı. Alptürk, mühendisliğin ülke kalkınmasındaki rolünü şu sözlerle vurguladı: "Bilimi ve aklı hep yanında tutan insanlar olarak, mühendislerin ülkelerin gelişmesinde çok önemli roller aldığını söylemek isterim. Biz EMO olarak, daha başlangıçtan beri -benim girdiğim yıllarda gördüğüm şey şuydu- pek çok hocamız odamızda görev alır, bizlere önder olur ve mühendislik faaliyetlerinin ülke yararına, kamu yararına ve insanların yararına yürütülmesi için çalışırdı. Biz hep kamu yararını önde tuttuk bu yüzden." Konuşmasını genç mühendislere tavsiyelerle tamamlayan Alptürk, "Ülkeye çok yararlı olacağınıza inanıyorum, ancak kamu yararını her zaman ön planda tutun" mesajını verdi.

Her iki etkinlik de konuşmalarının ardından konuklarla birlikte sergilerin gezilmesi ile başlamış oldu. 



ODA YONETIM KURULU BASKANI MAHIR ULUTAS YENICAG TV`DE EROL TOSUN`UN KONUGU OLDU

01.07.2025
 


Çok Okunanlar


TÜKETİCİ HAKEM HEYETİ AKP`NİN ELEKTRİK ZAMMINI AYIPLU BULDU (TÜRKİYE`DE YENİ ÇAĞ GAZETESİ, 05.06.2025)

ELEKTRİKTE HAKSIZ ZAM HUKUKA TAKILDI (KARAR GAZETESİ, 05.06.2025)

ELEKTRIKLI ARAÇ SARJ ISTASYONLARI GUNCEL UYGULAMALAR PANELI DUZENLENDI

AYDABIR HAZIRAN SAYISI YAYINDA

ELEKTRİK ZAMMI AYIPLI BULUNDU İADE YOLU AÇILDI (ZONGULDAK YENİ ADIM GAZETESİ, 05.06.2025)

MANISA BUYUKSEHIR BELEDIYE BASKANI MIMAR FERDI ZEYREK`I KAYBETTIK

TURKIYE ELEKTRIK ENERJISI ISTATISTIKLERI MAYIS 2025 YAYIMLANDI

ODA YONETIM KURULU BASKANI ULUTAS 25. SAAT PROGRAMINA KATILDI

ELEKTRIK MUHENDISLERI ODASI BASIN ACIKLAMASI: KAMU DENETIMI BITIYOR, DOGA SERMAYEYE TESLIM; ENERJI BAHANESIYLE “SUPER” TALAN

EMO TV:ITU`DE YASADIKLARIM

Okunma Sayısı: 22


Tüm Gündem

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2025 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr


Diğer birimlerin iletişim bilgileri için tıklayınız

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.