MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

AKKUYU’DA KİM KAZANACAK, KİM ÖDEYECEK? (YAPI.COM.TR, 13.08.2026)


YAZILI BASINDA ODAMIZ  - 13.08.2026


 
Elektrik Mühendisleri Odası, “Kim Kazanacak, Kim Ödeyecek?” başlığıyla yaptığı basın açıklamasında Akkuyu Nükleer Enerji Santrali’nin birinci ünitesi devreye alınırken akıllara gelen sorulara dikkat çekti…
 

Elektrik Mühendisleri Odası, "Kim kazanacak, kim ödeyecek? Akkuyu Nükleer Enerji Santrali`nin birinci ünitesi devreye alınırken akıllara gelen sorular" başlığıyla bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Bilindiği üzere Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı ile Akkuyu Nükleer A.Ş. Genel Müdürü, Akkuyu Nükleer Enerji Santralı`nın (Akkuyu NES) birinci reaktörünün 2026 yılında devreye alınacağını 2025 yılı boyunca birkaç kez dile getirmiştir. Ancak 2026 yılının ağustos ayına gelinmiş olmasına karşın, Akkuyu NES 1. Ünitesi`nin devreye alınacağı net bir tarih henüz açıklanmamıştır. 

Diğer yandan 2026 Ağustos ayı itibarıyla Akkuyu NES 1. Ünitesi`nde türbin yoğunlaştırıcı vakum testleri tamamlanmış ve türbinin buhar almaya hazır olduğu anlaşılmıştır. Normal koşullarda bir nükleer reaktörün devreye alma çalışmaları 12 ila 18 ay arasında sürmektedir. Devreye alma testleri açısından önemli bir aşama olan türbinin hazır hale gelmesi geçilmiş olsa da, en kritik eşik olan reaktöre gerçek yakıt yüklenmesi ve reaktörün ‘kritikleşmesi` adı verilen aşamaya henüz ulaşılmamıştır. Bu durumda, Akkuyu NES`in birinci reaktörünün bu yıl içinde devreye alınması kuşkulu görünmektedir. Tüm testler olumlu sonuçlanırsa, ünitenin bu aşamadan sonra 2027 yılının ilk çeyreğinde veya ilk yarısında devreye alınması olasıdır.

Bu nedenle, Akkuyu NES`in birinci ünitesinin devreye girmesi teknik olarak yaklaşmışken, halkımızın karşılaşacağı sorunları bir kez daha dile getirmek ve sorumluları uyarmak istiyoruz.

Her şeyden önce Akkuyu Nükleer Enerji Santralı`nın soğutma suyu deşarjı, mevsimsel deniz suyu yüzey sıcaklığının 32°C`yi bulduğu Doğu Akdeniz`de, zaten biyolojik tolerans sınırında olan deniz ekosistemine eklenerek doğrusal olmayan ve kritik eşiği aşan yıkıcı bir etki yaratma riski taşımaktadır. ÇED raporu, deşarj kaynaklı 0,5°C`lik sıcaklık artışının yasal limit olan 1°C`nin altında kaldığını iddia ederek onay almış olsa da, uygulanan mevzuat limitinin mutlak sıcaklık eşiklerini göz ardı etmesi, suyun çözünmüş oksijen kapasitesini en dip seviyeye düşürürken canlıların metabolik oksijen ihtiyacını artırmakta ve mikro ölü bölgeler oluşturma tehlikesi barındırmaktadır.

Bununla birlikte, Akkuyu NES`in birinci ünitesi, devreye alındığında yılda üreteceği yaklaşık 9 milyar kWh ile Türkiye elektrik sistemini önemli ölçüde etkileyecektir. Tam yükte çalışması halinde, üretim büyüklüğü açısından 2027 yılı tüketiminin yaklaşık %2,5`i Akkuyu tarafından karşılanacaktır.

Bu durumda, elektrik piyasasında fiyata baz teşkil eden Piyasa Takas Fiyatı‘nın (PTF) artacağı açıktır. Bilindiği gibi bugün PTF`nin ana belirleyicileri doğalgaz ve ithal kömür santrallarıdır. Güneşli günlerde PTF`nin sıfır olduğu saatler 10 saate kadar yükselse de, yurttaş açısından esas olan elektrik fiyatı; ortalama PTF ve Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması (YEKDEM) teşvikleri tutarıyla belirlenmektedir. Akkuyu NES, öteki santrallar gibi ‘yük al–yük at` komutlarında esnek değildir ve ilgili yasada Akkuyu NES`in tüm üretiminin sisteme verileceği açıkça belirtilmiştir. Akkuyu, ilk ünitesinin üretiminin %70`ini EÜAŞ`a 12,35 cent/kWh bedelle (Rosatom talep ederse 15,33 cent/kWh bedelle) satacak, kalan %30`unu ise tepe fiyattan piyasaya teklif edecektir. Bu durumun ortalama PTF`yi belirli oranda yükselteceği matematiksel olarak ortadadır.

Yurttaş açısından bakıldığında, Akkuyu NES`in çevresel etkileri, kaza riskinin yarattığı tedirginlik ve korku ile nükleer atıkların tehlikeleri bir yana, santralın yakın vade en olumsuz etkisi bu yolla ortaya çıkacaktır: Yurttaş, kullandığı elektriğe daha fazla para ödeyecektir.

Santralın yurttaşa bir diğer etkisi ise dolaylı olacaktır. EÜAŞ`ın yukarıda belirtilen bedelle satın alacağı bu elektriğin %70`lik bölümü, alış fiyatının yaklaşık yarısından daha düşük bir bedelle — yani yaklaşık 4-5 cent/kWh`den — piyasaya ya da doğrudan perakende satış ve dağıtım şirketlerine satılacaktır. Buradan doğacak zarar da hazineden, yani yurttaşların ödeyeceği vergilerden karşılanacaktır.

Üçüncü bir husus, buradan elde edilecek gelirin ya Akkuyu`nun devam eden diğer ünitelerinin yapımında kullanılması ya da doğrudan Rusya`ya gönderilmesidir. Bilindiği gibi Akkuyu`nun sermayesi %100 Rosatom şirketine ait olup, şirketin gelirinin tamamını yurt dışına gönderme hakkı vardır.

Bütün bunların yanında, Akkuyu NES`in devreye alınabilmesinin Türkiye`nin uluslararası diplomatik politikasıyla da yakından ilişkili olduğu gözden kaçırılmamalıdır. ABD`nin yanında giderek daha açık biçimde yer alan ve Ukrayna`ya balistik füze satmak için başvuruda bulunan Türkiye`de, Rusya bu santralı hangi koşullarda devreye alacaktır? Akkuyu NES`in işletmeye alınması durumunda, ABD`nin bu konuyu yeni bir S-400 füze savunma sistemi sorunu gibi gündeme taşıması da olasıdır. Bugüne kadar Rusya için bir gider kalemi olan Akkuyu NES, işletmeye alındıktan sonra Rusya`ya gelir getirmeye başlayacaktır. Kuzey Akım (North Stream) doğalgaz hattını Almanya`ya kapattıran ABD`nin, Türkiye`den de benzer bir talepte bulunup bulunmayacağı belirsizdir.

Diğer yandan Akkuyu NES, piyasacı sermayedarları da ürkütmeye başlamıştır. EMO`nun yıllardır anlatmaya çalıştığı, Akkuyu`nun yenilenebilir kaynaklı santralların gelişiminin önünde bir engel oluşturacağı gerçeği ancak yeni yeni görülmeye başlanmıştır. Son günlerde santral yatırımcıları ve işletmecileri arasında, Akkuyu`nun devreye girmesiyle oluşabilecek fazla üretim için hangi santrallarda üretim kısıtına gidilebileceği tartışılmakta ve yeni yatırımlarda üretim kısıtı riskinin göz önüne alınması gerektiği yönünde değerlendirmeler yapılmaktadır.

Tüm bu soruların yanıtlarını yakında yaşayıp göreceğiz. Ancak hangi senaryo gerçekleşirse gerçekleşsin, görünen o ki burada kaybeden yurttaş olacaktır." 



EMPERYALİZMİN ASKERİ YAPAY ZEKâ PROJESİ: VERİ SÖMÜRGECİLİĞİ VE NATO (BİRGÜN TV, 19.07.2026)

19.07.2026
 


Çok Okunanlar


EMO`DAN ÜNİVERSİTE ADAYLARI İÇİN TERCİH REHBERİ

EMO 8. AKADEMİK KAMP `ENERJİ SİSTEMLERİ` TEMASIYLA MARMARİS`TE GERÇEKLEŞTİRİLECEK

SONER, ÖNER VE GÜNEŞ`İ 20. YILINDA ANIYORUZ

İNTERNET YAŞAMDIR BİLEŞENLERİ: `7590 SAYILI YASA İNTERNET SANSÜRÜDÜR`

TMMOB TEOMAN ÖZTÜRK SOSYAL TESİSİ`NDE 2026-2027 DÖNEMİ BAŞVURULARI AÇILDI

EMPERYALİZMİN ASKERİ YAPAY ZEKâ PROJESİ: VERİ SÖMÜRGECİLİĞİ VE NATO (BİRGÜN TV, 19.07.2026)

SONER, ÖNER VE GÜNEŞ 20. YILINDA SİNOP`TA ANILDI

NKP`DEN HİROŞİMA VE NAGAZAKİ`NİN 81. YILINDA NÜKLEER SAVAŞ TEHDİDİNE KARŞI ÇEVRİMİÇİ PANEL

NKP: `NÜKLEER SİLAHLAR DA NÜKLEER SANTRALLAR DA İNSANLIK İÇİN TEHDİTTİR`

MAHİR ULUTAŞ YAZDI: YAPAY ZEKANIN BORÇ BALONU VE SAVAŞ (BİRGÜN, 31.07.2026)

Okunma Sayısı: 0


Tüm Yazılı Basında Odamız

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2026 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr


Diğer birimlerin iletişim bilgileri için tıklayınız

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.