MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

AKKUYU İÇİN KRİTİK UYARI: “ELEKTRİĞİN MALİYETİ YURTTAŞA ÇIKABİLİR” (MERSİNPORTAL.COM 14.08.2026)


YAZILI BASINDA ODAMIZ  - 14.08.2026


 
Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin ilk ünitesinin devreye alınma takvimi tartışılırken Elektrik Mühendisleri Odası’ndan dikkat çeken bir değerlendirme geldi. EMO, yüksek alım fiyatı ile piyasa satış fiyatı arasındaki farkın kamu maliyesi üzerinde yük oluşturabileceğini savunurken, santralin Doğu Akdeniz ekosistemi üzerindeki olası etkilerine de dikkat çekti.
 

Mersin`in Gülnar ilçesinde yapımı devam eden Akkuyu Nükleer Güç Santrali için yeni bir tartışma gündeme geldi. Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), santralin ilk ünitesinin devreye alınma sürecine ilişkin değerlendirmesinde hem elektrik fiyatları hem de kamu maliyesi ve çevresel etkiler konusunda uyarılarda bulundu.

Santralin ilk ünitesinin 2026 yılında devreye alınacağı yönünde daha önce açıklamalar yapılmasına karşın, ağustos ayına gelinmesine rağmen kesin devreye alma tarihinin açıklanmadığını belirten EMO, reaktörün gerçek yakıtla yüklenmesi ve kritikleşme aşamasına henüz ulaşılmadığını savundu.

EMO: Devreye alma 2027`ye sarkabilir

EMO‘nun değerlendirmesine göre türbin testleri tamamlanmış olsa da nükleer ünitenin devreye alınması açısından daha kritik aşamalar bulunuyor.

Oda, gerçek yakıt yüklemesi ve kritikleşme sürecinin ardından tüm testlerin olumlu sonuçlanması halinde ilk ünitenin 2027 yılının ilk çeyreğinde veya ilk yarısında devreye alınmasının mümkün olabileceği öngörüsünde bulundu.

"Elektrik alım-satım farkı kamuya yük getirebilir"

EMO‘nun açıklamasında Akkuyu‘nun elektrik üretim modeli üzerinden de önemli bir iddia ortaya atıldı.

Odaya göre Akkuyu‘nun ilk ünitesinde üretilecek elektriğin yüzde 70‘inin belirlenen yüksek alım fiyatı üzerinden EÜAŞ‘a satılması, kalan yüzde 30‘un ise piyasaya sunulması öngörülüyor.

EMO, EÜAŞ‘ın yüksek bedelle satın aldığı elektriğin daha düşük fiyatlarla piyasaya veya perakende satış ve dağıtım şirketlerine satılması durumunda aradaki farkın kamu maliyesine yük oluşturabileceğini savundu.

Açıklamada bu farktan doğabilecek zararın Hazine kaynaklarından karşılanmasının, dolaylı olarak yurttaşların vergileri üzerinde yük oluşturabileceği ileri sürüldü.

Doğu Akdeniz için soğutma suyu uyarısı

EMO‘nun gündeme getirdiği bir diğer başlık ise Akkuyu‘nun çevresel etkileri oldu.

Santralin soğutma sisteminden kaynaklanacak sıcak su deşarjına dikkat çeken oda, özellikle yaz aylarında Doğu Akdeniz‘de deniz suyu sıcaklıklarının yüksek seviyelere ulaşmasının deniz ekosistemi açısından risk oluşturabileceğini öne sürdü.

EMO, sıcaklık artışının deniz suyundaki çözünmüş oksijen miktarını etkileyebileceğini ve canlıların oksijen ihtiyacını artırabileceğini savunarak, bölgede "mikro ölü bölgeler" oluşabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Akkuyu‘nun maliyeti ve çevresel etkileri tartışılıyor

Akkuyu Nükleer Güç Santrali‘nin devreye alınmasıyla Türkiye‘nin elektrik üretim kapasitesine önemli bir kaynak eklenmesi beklenirken, santralin elektrik fiyatları, kamu maliyesi ve çevre üzerindeki etkileri konusunda farklı değerlendirmeler gündeme gelmeye devam ediyor.

EMO ise son açıklamasıyla özellikle yüksek alım fiyatı, kamuya doğabilecek mali yük ve Doğu Akdeniz‘deki deniz ekosistemi başlıklarının yakından izlenmesi gerektiği görüşünü ortaya koydu. 



EMPERYALİZMİN ASKERİ YAPAY ZEKâ PROJESİ: VERİ SÖMÜRGECİLİĞİ VE NATO (BİRGÜN TV, 19.07.2026)

19.07.2026
 


Çok Okunanlar


EMO`DAN ÜNİVERSİTE ADAYLARI İÇİN TERCİH REHBERİ

EMO 8. AKADEMİK KAMP `ENERJİ SİSTEMLERİ` TEMASIYLA MARMARİS`TE GERÇEKLEŞTİRİLECEK

SONER, ÖNER VE GÜNEŞ`İ 20. YILINDA ANIYORUZ

İNTERNET YAŞAMDIR BİLEŞENLERİ: `7590 SAYILI YASA İNTERNET SANSÜRÜDÜR`

EMPERYALİZMİN ASKERİ YAPAY ZEKâ PROJESİ: VERİ SÖMÜRGECİLİĞİ VE NATO (BİRGÜN TV, 19.07.2026)

TMMOB TEOMAN ÖZTÜRK SOSYAL TESİSİ`NDE 2026-2027 DÖNEMİ BAŞVURULARI AÇILDI

SONER, ÖNER VE GÜNEŞ 20. YILINDA SİNOP`TA ANILDI

NKP`DEN HİROŞİMA VE NAGAZAKİ`NİN 81. YILINDA NÜKLEER SAVAŞ TEHDİDİNE KARŞI ÇEVRİMİÇİ PANEL

NKP: `NÜKLEER SİLAHLAR DA NÜKLEER SANTRALLAR DA İNSANLIK İÇİN TEHDİTTİR`

MAHİR ULUTAŞ YAZDI: YAPAY ZEKANIN BORÇ BALONU VE SAVAŞ (BİRGÜN, 31.07.2026)

Okunma Sayısı: 1


Tüm Yazılı Basında Odamız

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2026 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr


Diğer birimlerin iletişim bilgileri için tıklayınız

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.