|
-Özgür Akbaş-
Elektrik Mühendisleri Odası Başkanı Cengiz Göltaş, bir basın toplantısıyla enerji skandalını ortaya koydu. Sadece termik santrallerin durdurulmasının aylık faturasının 151 milyon dolar olduğunu söyleyen Göltaş, 'Rus ve İran gazı için santralleri feda edenler hesap vermeli' dedi.
Enerjide vahim tablo
Enerjide yaşanılan skandalı tüm belgeleriyle ortaya koyan star'ın ardından Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) da harekete geçti. EMO, dün yaptığı basın toplantısında elektrik skandalının faturasını ortaya koyarak, Enerji Bakanlığı hakkında zehir gibi bir açıklama yaptı. EMO'nun Enerji Bakanlığı'ndan aldığı işletme raporları doğrultusunda ortaya çıkardığı gerçekler, enerjideki tablonun vahimliğini bir kez daha gözler önüne serdi. Göltaş, Türkiye'nin kendi öz kaynaklarıyla işlettiği 11 termik santralden 3'ünün tamamen durdurulduğunu, geriye kalan 8 santralin bazı ünitelerinin ise tamamen kapatıldığını söyledi.
Veriler bizzat Bakanlık'tan
Enerji Bakanlığı'ndan alınan verilerle EMO'nun yaptığı hesaplamalara göre, Türkiye'nin, kendi santrallerini kullanmayarak 'al ya da öde' şartlı doğalgaz santrallerinden üretilen elektriği almasından dolayı uğradığı aylık zarar, tam 151 milyon dolar. Bunun anlamı şu: Türkiye kendi öz kaynaklarını kullanmayarak bir yandan Allah'ın verdiği suyu boşa akıtıyor, kömürleri boşa yakıyor; diğer yandan da yabancıların işlettiği doğalgaz santrallerinde üretilen pahalı elektriği alarak iki yönlü zarar ediyor. Bir de buna Rusya ve İran'dan alınması gereken ve kullanılmayan doğalgaz da eklenince zarar üçe katlanıyor.
İşte skandalın hesabı
EMO Başkanı dün işte bu skandalla ilgili yaptığı hesabı kamuoyuna duyurdu. İşte Göltaş'ın hesabı: '2002 Nisan ayından bu yana Elektrik Üretim AŞ tarafından sistem dışında tutulan 4.203 megawatt'lık kurulu güç devrede olsaydı bunun sadece günlük değeri 3 milyon 26 bin dolar olacaktı. Bu santrallerden üretilen elektriğin aylık değeri ise 90.7 milyon dolar olacaktı. Kamu elektriğinin kilowatt saati 3 cent. Ancak Bakanlık, doğalgaz santrallerinde üretilen elektriği seçti. Bunlarda üretilen 1 kilowatt saat elektriğin satışı 8-12 cent. En düşüğünden yani 8 cent üzerinden hesaplama yapıldı. Buna göre Bakanlık, doğalgaz santrallerine günde 8 milyon 69 bin dolar ödüyor. Aylık rakam ise 242 milyon 92 dolar. Yani Türkiye, aynı miktar elektriği, tam 151.3 milyon dolar pahalıya alıyor.'
SORUŞTURMA AÇILSIN
EMO Başkanı Cengiz Göltaş, enerji sektöründe yaşanan skandal gelişmeler konusunda artık sessiz kalınmaması gerektiğini belirtti. Göltaş, skandalın TBMM tarafından araştırılması ve sorumlulukları bulunanlar hakkında soruşturma açılmasını istedi. Göltaş, Türkiye'nin kurulu gücünün 28 bin megawatt olduğunu, Enka'nın devreye girmesi beklenen üç doğalgaz santralinin de eklenmesiyle kurulu gücün 31 bin megawatt'a yükseleceğine işaret ederek, '2002'de elektrik enerjisi üretiminde 60 milyar kilowatt saat fazla olacak. Bu tablo enerji sektörünü daha vahim bir noktaya sürükleyecektir' dedi.
DÜNYA BANKASI ŞAŞTI
Göltaş, bu gelişmelere Dünya Bankası uzmanlarının bile şaşırdığını söyledi. Göltaş, 'Dünya Bankası, 'Enerji Misyonu' raporunda Türkiye'nin yap-işlet, yap-işlet-devret projeleri nedeniyle 2003-2005 yıllarında kullanmayacağı elektriği satın almak zorunda kalacağı ifade edildi. Aynı raporda, Hazine'nin 2001 yılında YİD için 248 trilyon 375 milyar ödediği, 2002 yılının ilk iki ayında ise YİD projeleri kapsamında imzalanan 'al ya da öde' anlaşmalarına verdiği garantiler nedeniyle 48.9 trilyon lira ödemede bulunduğu ortaya konmaktadır. İşte bu rapor enerjideki çıkmazı gözler önüne sermektedir' dedi.
HANGiLERi KAPALI?
EMO Başkanı Göltaş, 4.203 megawatt gücündeki 11 termik santralde üretimin çok büyük oranda düşürüldüğünü kaydederek şöyle devam etti: 'Bunların içinde 630 megawatt gücündeki Ambarlı Termik Santrali, 180 megawatt gücündeki Aliağa Termik Santrali ve Hopa Termik Santrali tamamen durduruldu. Diğer santrallerin ise bazı üniteleri durduruldu. Bu ne anlama gelmektedir? Bu, kamu tarafından kendi doğal kaynaklarımız kullanılarak işletilen enerji santralleri ile daha ucuza ürettiğimiz elektrikten vazgeçip doğalgaz santrallerinin tam kapasite ile çalıştırılmaya devam edilmesi anlamını taşır.'
AMBARLI YATIYOR
630 megawatt gücündeki Ambarlı Termik Santrali de Enerji Bakanlığı'nın yanlış politikasının kurbanı oldu. Termik santral tamamen durdu.
ALiAĞA ÇALIŞMIYOR
Burası Aliağa Termik Santrali. Türkiye'nin önemli santrallerinden biri. Yıllık üretimi 180 megawatt. Ancak Enerji Bakanlığı, üretimi durdurdu.
HOPA SiZLERE ÖMÜR
Hopa Termik Santrali. 1973'ten beri faaliyette. Son dönemdeki doğalgaz tüketim zorunluluğu Hopa Santrali'nin durmasına neden oldu.
|
|
|