|
Türkiye'de elektrik enerjisi üretiminde fazlalık olmasına rağmen Enerji Bakanlığı tahkime dayalı yaptığı sözleşmeler gereği özel firmalarca üretilen elektrik enerjisi üretimine ve doğalgaz ithalinde kısıtlama yapmıyor. Uygulanan politikalar ile Türkiye milyonlarca dolar zarara uğratılırken, doğal kaynaklar ile çalışan santrallar bilerek çalıştırılmıyor.
EMO Başkanı Cengiz Göltaş dün düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'de enerji sektörünün uygulanan politikalar sonucu bir kaosa sürüklendiğinin altını çizdi. Göltaş, sektörde yaşanan özelleştirmeler sonucu elektrik enerjisi üretiminde bir fazlalığın olduğuna dikkat çekerek, Türkiye'nin 2002 yılı sonu itibariyle yıllık enerji üretim kapasitesinin 195 milyar kilowattsaat'e çıkacağını, ancak yapılan hesaplamaların 2002 yılında Türkiye'de elektrik enerjisi tüketiminin en fazla 135 milyar kwh olacağını ortaya koyduğunu belirtti. Fazlalığa karşın Enerji Bakanlığı'nın özel firmalarla yaptığı tahkime dayalı fiyat garantili sözleşmeler nedeniyle, özel şirketlerce yapılan üretiminde kısıtlamaya gidilemediğinin altını çizen Göltaş, "Burada üretilen enerjinin tamamı Enerji Bakanlığı tarafından alınmak zorunda" dedi.
Göltaş, 2002 yılında özel sektör tarafından yapılan 6720 Megawatt'a çıkacak olan elektrik enerjisinde bir kısıtlamanın yapılmayacağını vurgulayarak, Enerji Bakanlığının 2002 yılında 100 milyar kwh zorunlu üretim yapacağını söyledi. 135 milyar kwh'lik elektrik tüketim talebinin karşılanması için Elektrik Üretim AŞ tarafından işletilen 3 doğalgaz santralının (Bursa, Ambarlı, Hamitat) yeterli olduğunu belirten Göltaş, buna rağmen 11 santralın ya tamamen ya da eksik kapasite ile çalıştırıldığını vurguladı.
Göltaş, Türkiye'nin enerji sektöründe yaşanan kaosun nedeninin 1980'lerde uygulamaya sokulan özelleştirme politikalarının sonucu olarak ortaya çıktığını dile getirdi.
|
|
|