 |
Enerji Bakanı Güler'in Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattı ihalelerini incelemeye aldırması proje sahibi petrol devlerini kızdırdı. Konsorsiyum, 'İhaleleri biz yaptık, Bakan'ın dayanağı ne?' diye soruyor.
Türkiye'nin büyük umut bağladığı ve son 10 yıl boyunca dış politikasının en önemli unsurlarından olan Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) petrol boru hattı projesinde ciddi sorunlar ortaya çıktı.
Enerji Bakanı Hilmi Güler, BTC ihalelerini soruşturması için müfettişler görevlendirirken, projenin sahibi olan BTC Konsorsiyumu sert tepki gösterdi. Konsorsiyum, Dışişleri Bakanlığı'na başvurarak "Bu proje bizim, ihaleleri biz yaptık. Bakan böyle bir girişimde bulunuyorsa hangi yasal dayanağı var?" sorusunu yöneltti. Güler, BTC ihalelerini soruşturduğu yönünde haberin yer aldığı Yeni Şafak gazetesini tekzip etmeyince de konsorsiyum "Asrın projesini popülist yaklaşımlarla tamamlayamayız" mesajı gönderdi.
Tetiğe Yeni Şafak bastı
Yeni Şafak gazetesi geçen hafta birinci sayfadan yayımladığı haberinde BTC ihalelerinin mercek altında olduğunu, Güler'in soruşturma için müfettiş görevlendirdiğini yazdı. Haberde, Güler'in 'Beyaz Enerji' soruşturması kapsamındaki diğer enerji projeleriyle BTC ihalelerini de incelettiği belirtildi. Bu haberin İngilizce çevirisini alan BTC Konsorsiyumu, hemen Dışişleri Bakanlığı nezdinde girişimlerde bulundu. Dışişleri Bakanlığı'na gönderilen yazıda iki soru soruldu:
Konsorsiyum alındı
Sayın Bakan gerçekten böyle bir soruşturma yapıyor mu?
Yapıyorsa, bu soruşturma hangi yasal dayanağa sahip?
Hattın kendilerine ait olduğuna dikkat çeken BTC Konsorsiyumu, ihaleleri
de uluslararası standartlarda kendilerinin yaptığına işaret etti. Hal böyle olunca, yolsuzluğun bizzat konsorsiyum tarafından yapıldığının ima edildiği savunulan yazıda, "Bu bizim uluslararası saygınlığımıza gölge düşürüyor. Tam da finans bulma arayışlarına girdiğimiz bu dönemde bu tür ithamlar başarıya ulaşmamızı engeller. 'Asrın projesini' böyle popülist yaklaşımlarla tamamlayamayız" denildi. Dışişleri'ne yapılan başvuruda Enerji Bakanı Bakanı Güler'in haberi tekzip etmemesi halinde zor durumda kalacakları görüşü de iletildi.
Tekzip yerine telefon
Konsorsiyumun bu isteği Enerji Bakanlığı'na iletildi. Güler'in haberi tekzip etmesinin yararlı olacağı vurgulandı. Tekzip için taslak metin hazırlandı. Ancak, açıklama yapılmadı ve Enerji Bakanı Hilmi Güler telefonla Yeni Şafak'ı aramayı tercih etti. Yeni Şafak'ta tekzip yayımlanmayınca da konsorsiyum baskıyı artırdı. Konsorsiyum yetkilileri,
Enerji Bakanlığı ve BOTAŞ yöneticilerini sık sık arayarak soruşturma başladığı takdirde konsorsiyumla projenin ana müteahhiti olan BOTAŞ arasında ciddi sorunlar yaşanacağı uyarısında bulunuldu.
Hilmi Güler'in işi zor
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler'in soruşturma girişimine tepki gösteren Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) kolay yutulur bir konsorsiyum değil. Konsorsiyum, 2.7 milyar dolarlık projeyi 2005'te tamamlayabilmek için ABD'de ve Avrupa'da kaynak arıyor. Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye ile ev sahibi ülke anlaşması imzalayan konsorsiyum, ana müteahhit BOTAŞ'ın Türkiye kısmını gerçekleştirmesi için 1.4 milyar dolar vermişti. BOTAŞ bu parayla Söğütözünde dev bir bina alarak çalışmalarına başlamıştı.
Hazar havzasında çıkan petrolleri Ceyhan'a taşıyacak olan BTC ana ihraç
boru hattının sahibi olan konsorsiyumda şu şirketler yer alıyor:
BP (Britanya), SOCAR (Azerbaycan), Statoil (Norveç), TPAO (Türkiye), Unocal(ABD), Itochu (Japonya), Delta Hess (Sudi Arabistan), Eni (İtalya) Toplam ciroları Türkiye'nin milli gelirinin kat kat üstünde olan bu şirketlerin bazıları aynı zamanda Hazar'daki mega projenin ortakları. Dolayısıyla BP başta olmak üzere konsorsiyumun olumsuz bir yaklaşım sergilemesi inşaat aşamasına gelen dev projeyi riske sokabilir.
|
 |
|