MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

ENERJİDE EN BÜYÜK KAVGA (RADİKAL, 23.01.2003)


YAZILI BASINDA ODAMIZ

 
Elektrik Piyasası Yasası'nın (EPY) uygulamaya geçmesine iki ay kala Enerji Bakanlığı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) ve enerji santralları arasında zorlu pazarlık başladı. EPDK, şirketlerden ve enerji bakanlığından 15 Şubat'a kadar anlaşmalarını ve 'alım garantili' sözleşmeleri tadil etmelerini istedi. Ancak, avantajlardan vazgeçmesi istenen şirketlere, karşılığında yapılacaklara dair resmi öneriler iletilmedi. EPDK yönetimi, geçen hafta şirketler ve Enerji Bakanlığı ile görüşerek yasa nedeniyle çıkan sorunların giderilmesi için öneri istedi.
 

EPDK 'Anlaşın' diyor
21 yap-işlet-devret (YİD) projesi olduğunu belirten yetkililer, sözleşmelerdeki Hazine ve alım garantilerinin EPY'ye aykırı olduğunu belirtti. İşletmeci şirketlerin yasaya göre marta kadar EPDK'ya başvurup lisans alması gerekiyor. EPDK da yasada belirlenen serbest piyasa kuralları gereğince, santralların 'devlete satış' garantisinin iptalini istiyor. Sorunun enerji Bakanlığı'yla şirketler arasında olduğuna inanan EPDK, bir yandan çözüm için tarafların önerilerini istiyor, diğer taraftan da 'Yasa ortada. Aranızda halledin' politikası izliyor. Sözleşmeleri tek tek inceleyen EPDK, iptallerden doğacak tazminatların da Hazine tarafından üstlenilmesini istiyor.
Sorunlu sözleşmelerin önemlileri, dört doğalgaz çevrim santralıyla Birecik Hidroelektrik Santralı. EPDK'nın ilk etapta ele aldığı sözleşmeler Kocaeli'ndeki 258 megavatlık (mv) Ova Elektrik, Trakya'daki 498 mv'lik Enron, Esenyurt'taki 188 mv'lik Doğa Enerji ve Tekirdağ'daki 504 mv'lik Unimar santrallarına ait. EPDK, bu şirketlere, enerji bakanlığıyla sözleşmelerin tadili için atabilecekleri adımları belirlemelerini önerdi. Birçok sözleşmenin 16 yıllık olduğuna dikkat çeken EPDK yöneticileri, yeni dönemde lisansların 49 yıllık olacağını, bunun da şirketler lehine durum yaratacağını savundu.


Gayriresmi davet
YİD'le üretim yapan ve pahalı enerji ürettikleri savunulan şirketlerin yöneticileri yasaya uyum çerçevesinde 'gayriresmi' olarak EPDK' ya çağırıldı. Geçen haftaki görüşmelerde, bu şirketlere sözleşmelerini feshetmeleri, kendi müşterilerini bulup, yasaya uyumlu hale gelmeleri istendi. Buna kademe kademe geçiş öngörülürken, ilk etapta ürettikleri enerjinin yüzde 20'sini bu yöntemle satmaları önerisi getirildi. Ancak, müşteriye hangi fiyatla enerji satılacağı konusunda, 'Henüz çalışıyoruz' yanıtı verilirken, şirketlerden 15 Şubat'a kadar önerilerini EPDK'ya iletmeleri istendi.

Doğa Enerji'den savunma
YİD'le enerji üreten Doğa Enerji, YİD'le üretim yapan santrallarde maliyetin yüzde 70'ini yakıt bedelinin oluşturduğunu duyurdu. BOTAŞ'ın doğalgazı 140 doların çok üzerinde fiyatla satarak, maliyet artışına yol açtığı vurgulanan açıklamada, "Fiyatlar iddia edildiği gibi yüksekse, gaz fiyatında sağlanacak indirim ve iyileştirmelerle enerji maliyetinin ve fiyatın indirilmesi mümkün olacaktır" denildi.
Bu arada, 140 dolarlık doğalgazın 90 dolara alınması olanağı bulunduğu Başbakan Abdullah Gül tarafından açıklandı. Bu fiyatlar ve doğalgaz santrallarına uygulanan satış fiyatlarıyla, çıkan enerji fiyatı arasında büyük fark ortaya çıkıyor. Yüzde 40 çevrim verimli santral, doğalgazı 90 dolara alması durumunda bir kilovat saat elektrik fiyatı 2.1 cent oluyor. 140 dolara alınması halinde fiyat 3.3 cent'e çıkıyor. Ancak, gazı konutlara verilen 227 dolarlık maliyetin de üzerinde fiyatla alan YİD'lerde satış fiyatının da 6 cent'e yükseldiği belirlendi. BOTAŞ gazı sanayi fiyatı olan 194 dolardan satsa elektrik fiyatı 4.5 cent düzeyinde oluşacak.



`FATURADA ARTAN YÜK: DAĞITIM BEDELİ` BAŞLIKLI CANLI YAYIN GERÇEKLEŞTİ

18.04.2025
 


Çok Okunanlar


ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI YÖNETİM KURULU BAŞKANI MAHİR ULUTAŞ YAZDI: İSPANYA VE PORTEKİZ`DEKİ ELEKTRİK SİSTEMİ NEDEN ÇÖKTÜ?

ÇEVRİMİÇİ SEMİNER: ALÇAK GERİLİM KISA DEVRE HESAPLARI

TÜRKİYE ELEKTRİK ENERJİSİ İSTATİSTİKLERİ MART 2025 YAYIMLANDI

ÇEVRİMİÇİ SEMİNER: DAĞITIM TRANSFORMATÖRLERİNDE İŞLETME TOPRAKLAMASI

HAVUZLARDA ELEKTRİK KAYNAKLI TEHLİKELERE KARŞI ACİL ÖNLEM ALINMALI

`FATURADA ARTAN YÜK: DAĞITIM BEDELİ` BAŞLIKLI CANLI YAYIN GERÇEKLEŞTİ

EMO TV`DE MAYIS AYI BOYUNCA İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ KONULARINDA ÖZEL ETKİNLİKLER DÜZENLENECEK

EMO TV: FATURADA ARTAN YÜK: DAĞITIM BEDELİ

EMO YÖNETİM KURULU BAŞKANI MAHİR ULUTAŞ HALK TV`DE SON ELEKTRİK ZAMLARINI DEĞERLENDİRDİ

ELEKTRİKTE ALARM ZİLİ (CUMHURİYET GAZETESİİ 30.04.2025)

Okunma Sayısı: 842


Tüm Yazılı Basında Odamız

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2025 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr


Diğer birimlerin iletişim bilgileri için tıklayınız

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.