MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

RUSYA, DOĞALGAZ SATIŞINDA TURUSGAZ'I ARADAN ÇIKARIYOR (ZAMAN, 20.02.2003)


YAZILI BASINDA ODAMIZ

 
Türk kamuoyunda Rusya'dan alınan doğalgazı fahiş fiyatla Türkiye'ye sattığı iddiasıyla yoğun bir şekilde tartışılan ve geçtiğimiz günlerde yüzde 35'inin BOTAŞ, yüzde 20'sinin ise Türk müteahhitlik firması GAMA'ya ait olduğu ortaya çıkan Turusgaz ortadan kaldırılıyor.
 

Önümüzdeki günlerde Mavi Akım Boru Hattı Projesi ile birlikte Türkiye'ye iki ayrı hattan doğalgaz verecek olan Rusya, gazda Boru Hatları Petrol Taşımacılığı AŞ (BOTAŞ)'nin tekelini kıran bir satış yöntemine giderken tartışma konusu olan Trusgaz'ı ortadan kaldırmayı düşünüyor. Konunun, bugün Ankara'da Enerji Bakanlığı ile Rus yetkililerinin yapacağı toplantıda ele alınması bekleniyor.



Turusgaz, Türkiye kamuoyunda, pahalı gaz satması ve ortaklık yapısı ile yoğun bir şekilde tartışılıyor. Enerji Bakanlığı geçen yıl Turusgaz'ın ortaklık yapısındaki yüzde 4,4'lük hamili hissenin kime ait olduğunun bilinmediğini açıklarken, Turusgaz, geçen ay gazetelere verdiği ilanla bu hissenin Türk müteahhitlik firması GAMA'ya ait olduğunu açıklamıştı. Turusgaz şu anda, Rusya'dan doğalgaz aldığımız boru hattı aracılığıyla Türkiye'ye yılda 8 milyar metreküp doğalgaz satıyor.



ZAMAN'ın edindiği bilgilere göre, Türkiye'ye boru hatlarının döşenmesi ve gaz transferinde asıl söz sahibi olan Rusya devletinin doğalgaz şirketi Gazprom, Türkiye'ye gaz satışını birkaç şirket aracılığıyla yapmayı planlıyor. Türkiye'de enerjinin liberalleştirilmesine yönelik çıkartılan ve yurtdışından enerji alımının sadece BOTAŞ tarafından yapılabilmesini öngören şartları ortadan kaldıran bazı hukuki düzenlemelere bir süre önce geçilmişti; ancak pratikte eski usul halen devam ediyor.



Gazprom'un bu yeni girişimi, şirketin Türkiye'de bazı şartlara haiz olan herhangi bir şirkete de gaz satabileceğini öngörüyor. Buradaki en önemli şartların başında gazı alacak şirketin depolama sisteminin olması şartı yer alıyor. Gazprom'un kararı, Turusgaz'ı yakından ilgilendirirken, son gelişmelerle ilgili bilgi veren bir kaynak, Gazprom'u bu karara iten sebeplerin ekonomik olmasına rağmen gerçekte Turusgaz'ın asıl faktör olduğunu savundu.



Hisse sahipleri daha önce tartışma konusu olan Turusgaz'ın, Gazprom ile Botaş arasında aracı bir şirket olarak rol üstlendiği ve dolaysıyla da doğalgazın Türkiye'ye daha pahalıya mal olmasına neden olduğu ileri sürülüyor. 1997 yılında dönemin hükümetleri tarafından yapılan anlaşma gizli tutulduğu için geçen süreye rağmen bu konu henüz açığa kavuşmuş değil.



Geçen aralıkta Rusya'ya gelen AKP lideri Recep Tayyip Erdoğan, görüştüğü Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Başbakan Mihail Kasyanov'a, Türkiye'nin Turusgaz'ın ortadan kaldırılması yönündeki teklifini iletmişti.



Türkiye'nin Moskova Büyükelçiliği yetkilileri, Gazprom'un bu kararı hakkında bir bilgilerinin olmadığını söylerken, Mavi Akım boru hattıyla ilgili gelişmelerin yolunda olduğunu belirtiyor. 2001'de bitirilmesi öngörülen ancak çeşitli sebeplerden dolayı inşaası uzayan Mavi Akım geçtiğimiz yılın son günlerinde bitti. Deneme çalışmalarının yapıldığı Mavi Akım'ın resmi açılışı konusu ise halen belirsizliğini koruyor. Putin, geçtiğimiz günlerde İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi'nin Moskova ziyareti sırasında onunla beraber resmi açılışı yapmayı çok arzuladığını belirtmiş; ancak söz konusu ziyaret sırasında Mavi Akım'la ilgili herhangi bir gelişme yaşanmamıştı. Putin'in açıklaması üzerine Türkiye tarafı, konuyu Gazprom'a sordu; şirket yetkilileri ise önce böyle bir açılışı düşündüklerini; ama "yetişemeyeceği"ni görünce bundan vazgeçtiklerini aktardı. Türkiye tarafı, Putin ve Berlusconi'nin katılımıyla Samsun'da resmi bir açılışın yapılmasını arzuluyor. Mavi Akım doğalgaz boru hattıyla Rusya'dan Türkiye'ye 25 yıl içinde, ilerde, yılda 16 milyar metreküpe varacak kadar doğalgaz satılacak. Türkiye, Batı hattından da Rusyadan yılda 10-13 milyar metreküp doğalgaz satın alıyor.



TELE 1- SABAH PUSULASI

28.03.2024
 


Çok Okunanlar


ANKARA ŞUBE GENEL KURULU YAPILDI

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU HAZİRUN LİSTESİ ASKIYA ÇIKIYOR

FUKUSHİMA FELAKETİNDEN DERS ALMALI VE NÜKLEER GÜÇ SANTRALI GİRİŞİMLERİNİ SONLANDIRMALIYIZ!

ÇEVRİMİÇİ SEMİNER: ENDÜSTRİYEL UYGULAMALARDA ZAMAN VE SENKRONİZASYON

EMO HASAN BALIKÇI ONUR ÖDÜLÜ’NÜN SAHİBİ MÜCELLA YAPICI OLDU

EMO HÜKÜMETİ NÜKLEER SANTRAL İLE İLGİLİ UYARDI: SONLANDIRIN! (TRAKYA DEMOKRAT)

EMO: FUKUSHİMA NÜKLEER FELAKETİNDEN DERS ALINMALI! (ENERJİEKONOMİSİ.COM)

EMO’DAN FUKUSHİMA’NIN YILDÖNÜMÜNDE ‘AKKUYU’ UYARISI (BASKENTGAZETE.COM.TR)

NİTELİKLİ YAĞMA (GÜNLÜK EVRENSEL)

GÜNEŞ VAR ETTİ, SANTRALI YOK EDECEK (BİRGÜN)

Okunma Sayısı: 777


Tüm Yazılı Basında Odamız

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr


Diğer birimlerin iletişim bilgileri için tıklayınız

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.