 |
Elektrikte kaçak oranı yüzde 40'ları aşan illere yüksek fiyat uygulanacak olması, bu kentlerle aynı bölgedeki Adıyaman, Giresun, Trabzon, Gümüşhane ve K.Maraş'ın tepkisine yol açtı.
Enerji piyasasını düzenleyen yasaya dayanılarak çıkarılan yönetmeliklerde yer alan kaçak ve kayıp elektriğin bedelinin diğer abonelerin faturasına yansıtılması kararı, dağıtım bölgelerine ayrılan iller arasında 'kaçak' kavgası başlattı. Kaçak oranının yüksek olduğu illerle aynı dağıtım grubunda olmak istemeyen beş il, hükümet ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nda (EPDK) girişimlerde bulundu. Ancak sadece Adıyaman başarılı olabildi.
Enerji Bakanlığı, Hazine ve EPDK arasında yapılan görüşmeler sonunda elektrik dağıtımı konusunda 13 ayrı bölge ilan edildi. Daha önce özelleştirilen Kayseri dışarıda kalırken, 13 bölge coğrafi yakınlık, özelleştirme hedefi ve kayıp-kaçak oranlarına göre belirlendi. Her birinde ayrı tarife uygulanması beklenen bölgelerin özelleştirme sırasında rahatça satılabilmesi için 'kârlı iller' kayıp- kaçak oranının fazla olduğu illerle aynı grup içine konuldu.
Beş il isyan etti
Kayıp-kaçak oranının ortalama yüzde 43 olduğu Bingöl, Diyarbakır, Şanlıurfa, Elazığ, Tunceli ve Malatya grubuna dahil edilen Adıyaman ve Kahramanmaraş, 'Kayıp kaçak oranı bizde daha düşük, diğer illerin faturasını biz niye ödeyelim' gerekçesiyle kayıp kaçak oranının yüzde 21 olduğu beşinci gruba dahil edilmek istedi. Adıyaman milletvekilleri AKP'li Ahmet Faruk Ünsal, Mahmut Göksu, Hüsrev Kutlu, Mehmet Öyol ile CHP'li Şevket Gürsoy da hükümet nezdinde konuyla ilgili ayrıca girişimlerde bulundu.
'Yatırımlar durur'
AKP'li Ünsal, illerindeki kayıp kaçak oranının yüzde 17'lerde ve Türkiye ortalamasının altında olduğunu belirterek, "Sadece Diyarbakır ve Şanlıurfa'da bu oran yüzde 66 civarında. Aynı bölgede olursak, onların kaçak elektrik faturası bizim vatandaşa yüklenecek.
Ayrıca zaten ilimizde sınırlı olan yatırımlar yüksek elektrik ücreti nedeniyle kapanma aşamasına gelecek. Bu hiç de adil bir uygulama değil" dedi. Adıyaman ve Kahrmanmaraş'ın yanı sıra Ağrı, Kars ve Ardahan illerinin de bulunduğu kayıp kaçak oranı yüzde 23 olan 2. grupta yer alan Trabzon, Gümüşhane ve Giresun da kayıp kaçak oranının yüzde 15 olduğu 4. bölgeye geçmek istedi.
Adıyaman amaca ulaştı
İsyan eden illerin milletvekillerinin yanı sıra sanayi, ticaret odaları ve sivil toplum örgütleri de hükümet ve Enerji Piyasası Denetleme Kurumu nezdinde girişimlerde bulundu. Ancak, sadece Adıyaman ili bu konuda başarılı olabildi. Adıyaman, kayıp kaçak oranı yüzde 43 olan 3. bölgeden alınarak, oranın yüzde 21 olduğu 6. bölgeye dahil edildi. Bu bölgede Adana, Kilis, Gaziantep, Hatay, Osmaniye ve Mersin yer alıyor.
Güler umut verdi
Enerji Bakanı Hilmi Güler, ülkeyi 13 bölgeye ayırdıklarını vurgulayarak, bu uygulamayı özelleştirmenin ilk adımı olarak gördüklerini söyledi. Güler, konuyla ilgili olarak, "Bölgeler arasında fark var. Bazı illerin özelleştirmede zorlanacağını düşünerek, bir geçiş dönemini düşünüyoruz. Bu geçiş döneminde, belki, bazı bölgelere Hazine'ce özel katkılarda bulunulacak ve ondan sonra özelleştirme yapılacak" diye konuştu.
Bölgelere ilişkin itirazları anımsatan Enerji Bakanı Güler, "Biz, bütün illerin memnuniyetini hedef aldık. Ancak, işletmecilik, uygulamanın kolaylığı ve verimi açısından bazı kombinezonlar mümkün olmuyor. Yine de onları rahatsız etmeyecek şekilde bir düzenleme düşünüyoruz" sözleriyle itiraz eden illere umut verdi.
|
 |
|