 |
Sugözü Santralı, Almanya'nın borçları karşılığı Kolombiya'dan alacağı kömürle çalışacak. Santrala birkaç yüz kilometre mesafede bulunan Elbistan ve Tufanbeyli'deki 3.5 milyar tonluk rezerv ise 'uyumaya' bırakılacak.
ANKARA (Cumhuriyet Bürosu) - Alman ortaklığıyla kurulan ve açılışı Başbakan Tayyip Erdoğan ile Almanya Başbakanı Gerhard Schröder tarafından yapılan ''Sugözü Enerji Santralı'' , enerjide dışa bağımlılığın ''uç'' örneklerinden birini oluşturacak. Meslek odalarının yaptığı çalışmaya göre, Türkiye, başucundaki 3.5 milyar tonluk kömür rezervini ''uyumaya'' bırakırken Almanya'nın borçları karşılığı Kolombiya'dan aldığı kömüre pazar olacak.
Diğer ismi ''İskenderun İthal Taşkömürü Santralı'' olan Sugözü'nün açılışı, Erdoğan ile Schröder tarafından hafta içinde yapılmıştı. Schröder, yatırımın kendilerine verilmesine duyduğu hayreti, ''Enerji temini gibi böylesine stratejik bir alanda yabancı yatırımcıya kendi santralını inşa ettirme olanağının verilmesi pek doğal değildir. Türkiye'de bunun için Alman firmasının seçilmesi beni çok memnun ediyor'' diye dile getirmişti.
İTHAL KÖMÜRÜN KALİTESİ BELİRSİZ
Maden Mühendisleri Odası ile Elektrik Mühendisleri Odası'nın Sugözü Santralı'na yönelik yaptıkları çalışmalarda saptamaları şöyle:
* Santral İSKEN adlı bir firma tarafından işletilecek. Firmanın yüzde 75 ortağı Alman STEAG AG. Santralda kullanılacak kömür, Almanya'nın Kolombiya ile yaptığı anlaşmanın bedeli olarak Kolombiya'dan ithal edilecek. İthal kömürün kalitesi, kükürt ve kül oranı saklanıyor.
* Santral Adana Tufanbeyli ve Kahramanmaraş Elbistan kaynaklarına birkaç yüz kilometrede. Oradaki 3.5 milyar tonluk kömür rezervinden faydalanılabilirdi. Santralın yıllık ihtiyacı 10 milyon ton yerli kömür iken Elbistan'dan 30 milyon ton kömür elde edilebilir. Santralın yıllık ithal kömüre ödeyeceği para 120 milyon dolar.
* Santral için devlet yılda yaklaşık 500 milyon dolarlık kaynak aktarmak zorunda kalacak. Elektriği diğer termik santrallarda 2 sente alırken Sugözü'nden 5.25 sente alacak. Üretilen elektriğin yüzde 85'i 20 yılda alınmak zorunda.
YAŞAM ÖRTÜSÜ YOK OLACAK
* Santralın işletmeye geçmesiyle en az 60 günlük kömür stoklanacak. Stoklama ve üretim sürecindeki karıştırma sırasında kömür tozları çevreye yayılacak ve santralda saatte 450 ton kömür yakılacak. Bu durum sonucu havaya zehirli gaz, kimyasal maddeler ve atıklar karışacak.
* Santralın işletimi sırasında saatte 60 ton civarında kül oluşacak ve desülfürasyon ünitesinden saatte 20 ton alçı taşı yapısında yan ürün oluşacak. Bu ürünün söylendiği gibi çimento fabrikalarına satılması mümkün değil. Rüzgârın etkin olduğu bölgede yaşam örtüsünü yok edecek.
EKOLOJİK DENGEYE TEHDİT
* Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü uzmanlarının görüşlerine göre santralın kurulacağı bölgenin büyük kısmı 2. sınıf tarım arazisi ve bölgeye sanayi kuruluşu yapılamaz.
* Termik santralların işletim teknolojileri gereği kullanılacak olan soğutma suları deniz suyu kullanılarak sağlanacak ve sular tekrar denize verilecek. İşlem sonucunda deniz suyu birkaç derece ısınacak, ekolojik denge bozulacak.
* 1210 MW büyüklüğündeki santralın yaratacağı zarar, 630 MW kurulu gücü bulunan Yatağan Termik Santralı'nın yarattığı etkiler göz önüne alınarak tahmin edilebilir.
|
 |
|