 |
Petrolün Faturası Kabarıyor
Dış Ticaret Müsteşarlığı verilerine göre, bu yıl ocakta Türkiye'nin varil başına ham petrol ithal maliyeti, 2004 yılı ocak ayına göre 8 dolar artarak 38.6 dolara çıktı. Bu nedenle önceki yılın aynı ayına göre ham petrol ithalatının miktar olarak 255 bin ton (yüzde 12.9) azalmasına rağmen, ithalat için ödenen para yüzde 9.9 arttı. 2004 yılında ham petrolü ortalama 34.5 dolarlık fiyatla ithal eden Türkiye, 2005 yılına ise ortalama 38.6 dolarlık bir fiyatla başladı.
Uluslararası ham petrol fiyatlarındaki yükseliş trendi nedeniyle gelecek aylarda daha yüksek bir düzeyde gerçekleşmesi beklenen ortalama varil fiyatının yılın tümünde bu düzeyde kalması bile bu yılki büyüme hızını 0.5 puandan fazla aşağı çekecek. OPEC, dün fiyatların bu düzeyde devam etmesi halinde günlük üretimin 500 bin varil artırılabileceğini açıkladı.
İran, Hindistan boru hattı ABD'den veto yedi, gözler Türkiye'de
İran'ın Hindistan'a doğal gaz satışı konusunda iki ülkenin vardığı anlaşmaya ABD'nin karşı çıktığı belirtilirken, İran'dan doğal gaz satın alan tek ülkenin Türkiye olduğuna dikkat çekildi.
ABD'de yayınlanan Washington Times gazetesinin haberine göre, ABD, İran'dan Hindistan'a doğal gaz satışına ilişkin 4 milyar dolarlık boru hattı projesine itiraz ediyor. Konuya ilişkin açıklamanın, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın hafta içinde gerçekleşecek Hindistan ziyaretinde yapılması bekleniyor.
ABD'nin Hindistan Büyükelçisi David Mulford'un, konuyu Hindistan Petrol ve Doğal Gaz Bakanı Mani Shankar Aiyar ile görüşmesinde gündeme getirdiği belirtilen haberde, Mulford'un, "ABD hükümetinin, İran'ın devam eden kitle imha silahları çalışmaları ve terörizme desteğine ilişkin kaygılarını" ortaya koyduğu belirtildi.
Haberde, ABD'nin, nükleer programı nedeniyle İran ile ihtilaf içinde olduğuna dikkat çekildi. Hindistan'ın, İran ile bir anlaşma yapması durumunda, İran ve Libya'ya yılda 20 milyon doların üzerinde yatırım yapan şirketlere karşı ABD başkanına yaptırım izni veren kararı ihlal edeceğine de işaret edildi.
Washington'un, Hindistan-Pakistan barış sürecine destek vermesine karşın iki ülkenin de, İran kaynaklı bir boru hattı konusunda ağır olmalarını istediği kaydedilen haberde, İran'ın şu anda sadece Türkiye'ye doğal gaz sağladığına da dikkat çekildi.
Baraj ortasına set
Yrd. Doç. Dr. Ahmet Yaraş, kasım ayında Yortanlı Barajı'nın suları altında kalacak Allianoi antik kentini kurtarmak için 'baraj gölünün ortasına betondan set' yapılmasını öneriyor.
AVRUPA Kültür Mirasları Federasyonu Europe Nostra'nın, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'den kurtarılması için yardım istediği Bergama'daki Allianoi antik kenti için umut ışığı doğdu. Kasım ayında Yortanlı Barajı'nın suları altında kalacak kentte 1998'den bu yana kazı çalışmaları yapan Yrd. Doç. Dr. Ahmet Yaraş, ilginç bir proje geliştirdi: Baraj gölünün ortasına betondan bir set.
14 metrelik bir set
Gerçekleşmesi için 5 milyon dolara ihtiyaç duyulan projeyi, Yaraş şöyle anlatıyor: "Baraj gölet alanının tam ortasına oval bir set yapılmak suretiyle Allianoi'nin kurtulması sağlanabilir. Sular antik kentten 14 metre yukarıya kadar yükselecek. Set bu yükseklikte yapılacak. Ören yerinin kuzeyindeki Çam tepeden bir tünelle de kaynaktan gelen suyun bağlantısı yapılabilir."
Turizm cenneti olabilir
Bergama'ya 18 kilometre mesafedeki antik kentin turizm cenneti olması imkânsız değil. Yaraş'ın tespitlerine göre, Bergama'yı her yıl 600 bin kişi geziyor. Bunların yüzde 25'i buraya yönlendirilse, birkaç yıl içinde kente yapılan masraf çıkartılmış olur. Ayrıca Zeugma ile kaybedilen prestij, Allianoi'nin kurtarılmasıyla tekrar kazanılabilir.
|
 |
|