 |
Şirket yöneticileri, maden aramada koşulların değiştiğini ileri sürüyor
Bergama'da 'Koza' stratejisi
Yargının 'hayır' dediği siyanürle altın işletmesini devralan Koza Altın, hukuk tanımayacağı yönünde mesajlar vermeye başladı.
Bergama'da kesinleşmiş yargı kararlarına karşın uzun yıllar üretim yapan Normandy Madencilik'i satın alan Koza Davetiye iştiraklerinden Koza Altın yetkilileri, ilk günden hukuk tanımayacağı yönünde sinyal verdi.
Danıştay'ın ''Siyanürle altın aranmasında kamu yararı yoktur'' yönündeki kararına karşın Koza Altın Yönetim Kurulu Başkanı Akın İpek , ''Mahkeme kararları idari yargılamanın görüşü. Kaldı ki bunlar, o dönemin koşullarına göre verilen kararlar. Biz yeni izinlerin yüzde 98'ini tamamladık'' dedi.
Bu gelişmeler yaşanırken, Koza Davetiye hakkında, borsada manipülasyon yapma girişimi nedeniyle geçmiş dönemlerde işlem yapma yasağı verildiği ortaya çıktı. Şirketin mali tablosundaki olağandışı hareketliliği incelemeye alan SPK'nin, cumhuriyet savcılığına yaptığı suç duyurusunun ardından kamu davası açıldığı bildirildi. SPK mevzuatı gereği, aralarında şirketin yönetim kurulu üyesi Cafer Tekin İpek 'in de bulunduğu kişiler hakkında, o dönem için borsada işlem yapmama cezası verilmişti. Yargılama halen sürüyor.
Bergama'daki altın madeniyle ilgili gelişmeler, adı ilk olarak Eurogold, ardından Newmond, sonrasında ise Normandy olan çokuluslu şirketlerin, yeni bir halkla ilişkiler manevrası olarak değerlendiriliyor. Çokuluslu şirketin, işletmeyi yerli bir firma üzerinden sürdürmek istediği belirtiliyor.
Koza Altın Yönetim Kurulu Başkanı Akın İpek, ''Madenin yeniden çalıştırılması için gerekli olan izinlerin yüzde 98'ini tamamladık. İlgili 11 bakanlıktan 711 imza topladık. Maden kısa bir süre sonra açılacak'' dedi. Maden hakkında açılan davaların ceza davası gibi aktarıldığını, ancak işletmenin ebediyen mahkûm edilmediğini söyleyen İpek'e yanıt, çevre hareketi avukatlarından Senih Özay 'dan geldi.
Özay, ''Her şeyden önce Koza Firması'nın geçmişini görmezden gelemeyiz. Bu firmanın, yargının izin vermediği bir işletmeyi çalıştıracağını açıklamasına şüpheyle bakıyoruz'' dedi.
İzin hukuka aykırı
Özay, Bergama'daki altın madenine verilen son sağlık izninin Danıştay 8. Dairesi'nde tartışıldığını ve iznin hukuka aykırı bulunduğunu söyleyerek ''Bunun yanı sıra ormanlık alanı kullanma izni de yargı tarafından iptal edilmiştir. Bu kararda, kesinleşmiş tüm mahkeme kararları dayanak alınıyor. Hal böyleyken, kapalı olan ve işletilmesi yargı yönünden mümkün olmayan bir tesisi satın almanın arkasında ne var?" dedi.
|
 |
|