 |
AKP Nükleer'e Sarıldı
Hükümet, 2012 yılına kadar 3 nükleer santral yapma projesinin ardından, şimdi de nükleer enerji üzerine bir eğitim merkezi açmak için kolları sıvadı.
AKP hükümeti, nükleer enerji konusundaki ısrarlı tavrını sürdürüyor. Sivil toplum örgütlerinin tüm uyarılıran rağmen, 2012 yılına kadar 3 nükleer santral kurmayı planladığını açıklayan hükümet, şimdi de Türkiye'de nükleer enerji eğitim merkezi kurmak için harekete geçti. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, '21. yüzyılda nükleer enerji' konulu uluslararası konferanst yaptığı ikili görüşmeler çerçevesinden, UAEA Başkanı Muhammed El Baradei ile görüştü. Gülür, ikili görüşmede, İstanbul Küçükçekmece bölgesinde Uluslararası Bölgesel Nükleer Enerji Eğitim Merkiz kurulması konusunu gündeme getirdi, El Baradei'nin de bu öneriye sıcak yaklaştığı bildirildi. Söz konusu eğitim merekizinin nükleeer eneğrji konusunda insan gücü yetiştirmek kamuoyunu bilgilendirmek ve nükleeer enerji güvenliği konusunda çılaşmalar yapılması hedefleniyor,
Dünyada 10 tane var
UAEA'nın yetişmiş uzmanlar vererek desteklemesi beklenen merkezde Türkiye'ye komşu ülkelerden de uzmanların gelip eğitim alamsı düşünülüyor, UAEA yetkilileri dünyanını çeşitli bölgelerinde bu tür 10 eğtiim merkezinin bulunduğunu belirtiyoralra.
Dünyanın çeşitli ülkelerinden 26'sı bakan düzeyinde, 60 ülkenin katıldığı konferansta, enerji ihtiyacının karşılanmasında, çevre boyutu da göz önüne alanarak nükleer enerjinin rolü öncelikle ele alınoyur. 21. yüzyılın enerji ihtiyaçları, kürüsel ısınmada mükleer enerjinini rolü ce radyoaktif atıklarıngetirdiği zararlarda, tartışmaya açılacak konular arasında yer alıyor. Paris konferansı, nükleer enerji alanında son 50 yıldır, katılım seviyesi olarak en önemli toplantı olarak gösteriliyor.
DP'den özelleştirme azarı
Dünya Bankası, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın yavaş davrandığını belirterek, elektrik dağıtımı başta olmak üzere özelleştirmeye hız verilmesini istedi.
Dünya Bankası'ndan ekenomi yönetimindeki bakanlara özelleştirme uyarısı geldi. Ekonomik reform kredisinin ön koşulu niteliğindeki elektrik dağıtım özelleştirmelerinin Mart ayında başlaması gerekiyordu. Ancak kurumlar arasındaki çatışmadan rahatsız olan Dünya Bankası, gönderdiği mektupta Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nı eleştirdi. TEDAŞ'ın devre dışı bırakılmasını isteyen banka, sözleşme tarafı olarak da Hazine'yi gösterdi. Dünya Bankası ile hazırlanan strateji belgesine göre bu ay içerisinde ilk elektrik dağıtım özelleştirmelerinin başlaması gerekiyordu. Bir süredir devam eden kurumlararası tartışmalar banka yönetimini de harekete geçirdi.
NTVMSNBC'de yer alan habere göre, Devlet Bakanı Ali Babacan, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ve Enerji Bakanı Hilmi Güler'e mektup gönderen banka, 'Ana konular çözümsüz kalıyor. Kurumlar izole bir şekilde çalışıyor bu da çatışmaya neden oldu. Uygulama süreci gecikti ve daha da kötüsü strateji belgesi ile uyumsuz olma riski var' eleştirisi getirdi. Mektupta, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından önerilen işletme hakkı devri yönteminin en büyük tehlike olduğu belirtildi. Bu şekilde TEDAŞ'a merkezi bir rol verildiğine dikkat çekilerek, 'Geçmiş yükümlülükler konusunda Hazine garantisi yok. Yeni firmaların gelecek yatırımları TEDAŞ'a kalmamalı' ifadesine yer verdi.
Maliyetler Yüksek
Dünya Bankası ayrıca TEDAŞ tarafından yapılmayan kumulaştırmaların tazminatı ile emeklilik ve diğer çalışanlarla ilgili yükümlülükleri hatırlatıp, mevcut tarifelerin de bu maliyetleri karşılayamayacağını ifade etti. 'TEDAŞ'ın özelleştirilmiş dağıtım bölgelerinde hiç bir rolü olmamaldır. Hazine, malların nihai sahibi olarak, yatırımcılarla sözleşme yapmalıdır' denilen mektupta, siyasi konularda karar alabilme yetkisi olan ve tartışmaları çabucak çözebilecek yüksek düzeyde bir komite oluşturulması istendi.
|
 |
|