 |
MP özelleştirme hazırlığında
Milli Piyango İdaresi, özelleştirmeye hazırlanıyor. Özelleştirmeye ilişkin kanun taslağı üzerindeki çalışmalar Başbakanlık'ta devam ediyor.
Milli Piyango İdaresi'nin özelleştirilmesi ile ilgili kanun taslağının hazırlığı sürüyor. Milli Piyango İdaresi, hasılat paylaşımı, peşin satış veya önce kamu iktisadi teşebbüsüne dönüşüp, ardından da borsaya açılarak özelleştirilebilecek.
Milli Piyango İdaresi, özelleştirmeye hazırlanıyor. Özelleştirmeye ilişkin Kanun Taslağı üzerindeki çalışmalar Başbakanlıkta devam ederken, danışman firma Ernst Young-Qlot konsorsiyumu ile de şartname hazırlama çalışmaları sürüyor.
Milli Piyango İdaresi tarafından hazırlanarak Başbakanlığa gönderilen Milli Piyango İdaresi Başkanlığı Kurulması Hakkında Kanun Taslağı üzerindeki çalışmalar devam ediyor. Başbakanlığın Adalet Bakanlığı, Devlet Planlama Teşkilatı ve Devlet Personel Başkanlığı'ndan görüş istediği taslak, yapılacak değerlendirmelerin ardından nihai şeklini alacak.
Taslakta özelleştirmede 3 aşamalı bir yapı öngörülüyor. Buna göre, özelleştirme bitene kadar, Piyango İdaresi mevcut haliyle çalışmalarına devam edecek. Özelleştirme ihalesi tamamlanıp, işletici firma faaliyete geçtiğinde, Milli Piyango İdaresi, düzenleyici ve denetleyici bir kuruluşa dönüşecek. İleride devir sözleşmesinin feshi veya ortadan kalkması halinde ise Milli Piyango İdaresi, işletici firmanın fonksiyonlarını üstlenme yetkisine sahip bulunacak. Taslak ile 4971 sayılı Milli Piyango'nun özelleştirilmesine ilişkin Kanun yürürlükten kalkacak, ancak bu düzenlemedeki birçok hüküm, yeni düzenlemenin içine girecek.
üçlü model gündemde
Taslakta, talih kuşunun özelleştirilmesi, ileri ki özelleştirmeler de dikkate alınarak oldukça geniş kapsamlı düzenleniyor. Buna göre, Milli Piyango İdaresi, hasılat paylaşımı, peşin satış veya önce kamu iktisadi teşebbüsüne dönüşüp, ardından da borsaya açılarak özelleştirilebilecek.
Halen yürütülen çalışmalarda, piyangonun 10 yıllığına hasılat paylaşımı ile özelleştirilmesi düşünülüyor. Ancak, taslakta 3 ayrı özelleştirilmeye yer verilerek, daha sonraki dönemlerde farklı bir özelleştirmeye de imkan tanınıyor. Yeni düzenleme çerçevesinde işletici firma, 10 yıl süreyle şans oyunlarının oynatılmasına ilişkin tüm iş ve işlemleri üstlenecek. Bayileri de kendi satış politikasına uygun olarak belirleyecek. Mevcut bayiler ise işletici kuruluş ile yeni sözleşme yapacak.
Milli Piyango'nun özelleştirilmesine kadar hiçbir personelin azaltılması veya gönderilmesi söz konusu olmayacak. Ancak işletici kuruluş faaliyete geçtikten sonra atıl kalan personel, Maliye Bakanlığı içinde çeşitli birimlerde görevlendirilecek. Yetkililer, halen 660 personeli olan İdare'nin, özelleştirme sonrasında yaklaşık 300 personel ile faaliyetine devam etmesinin beklendiğini belirttiler.
|
 |
|