 |
Telekom'da 8 yatırımcının 5'i "süre uzatın" dedi
Türk Telekom'un özelleştirilmesi için açılan ihalede son teklif verme süresi olan 31 Mayıs'a yaklaşılırken, ihaleye katılacak 8 firmadan 5'i süre uzatımı istedi.
Türk Telekom'un yüzde 55'lik bölümünün özelleştirilmesinde, ihaleye katılması beklenen 8 yatırımcı grubunun 5'inden, "son teklif verme süresinin uzatılması" konusunda talep geldiği öğrenildi.
Telekom ihalesine katılacak firmalardan bazıları, 31 Mayıs 2005 olan son teklif tarihinin uzatılmasını istiyor.
Özelleştirme İdaresi'nin ise konuyu değerlendireceği ve henüz bir karara varmadığı belirtilirken, ihale komisyonunda konunun ele alınacağı ifade ediliyor.
8 firma bulunuyor:
Öte yandan Telekom özelleştirmesinde 13 firma ön yeterlilik alırken, bunlardan Belçika şirketi Belgacom ile İspanyol Telefonica ihaleden çekildiğini açıklamıştı. Resmi olarak ihalede 11 firma kalırken, MNG şirketlerinden MAPA A.Ş ile Malezyalı Multi Global Link firmaları da bilgi odası sürecine katılmamıştı. Bunun yanında Güney Kore firması olan SK Telekom’un da, ihaleye katılmasının beklenmediği vurgulanıyor.
sabancı belirsiz:
Bu arada daha önce ihaleye birlikte girme kararı alan Sabancı ve Koç grupları da geçen hafta bu konudaki ortaklığı bitirirken, Koç Grubu ihaleye devam edeceğini, Sabancı Grubu ise konuyu değerlendireceğini açıklamıştı. Böylelikle ihalede 8 yatırımcı kalırken, bu gruplar şöyle:
Doğan Şirketler Grubu Holding A.Ş, Emirates Telecommunications Corporation (Etisalat)/Cetel Çalık Enerji Sanayi ve Ticaret A.Ş./Dubai İslamic Bank Ortak Girişimi, Koç Holding A.Ş./Hacı Ömer Sabancı Holding A.Ş. Ortak Girişimi (İki grup ayrıldı), Ordu Yardımlaşma Kurumu (OYAK), Saudi Oger Ltd., Telecom Italia, Turkish Privatization Investors, Turktell Bilişim Servisleri A.Ş. liderliğinde 14 üyeli Ortak Girişim Grubu.
Telekom ihalesinde hiçbir tereddüt yok
ULAŞTIRMA Bakanı Binali Yıldırım, Türk Telekom özelleştirmesinde sonuç alınacağı konusunda hiçbir tereddütü bulunmadığını söyledi. Stratejik Teknik Ekonomik Araştırmalar Merkezi (STEAM) tarafından düzenlenen 5'inci Telekomünikasyon Arenası'na video konferans yöntemiyle katılan Yıldırım, konuşmasında, Türk Telekom'un 1995 ve 2000'li yıllarda başarısız özelleştirme denemeleri olduğunu anlattı.
Şu anda, takvimi belli olan bir özelleştirme süreci bulunduğunu ifade eden Yıldırım, "Bu özelleştirme takviminin nihayet sonuna yaklaşmış bulunuyoruz" dedi.
Bakanlığının, Türk Telekom'un özelleştirilmesi konusunda Özelleştirme İdaresi ile birlikte gereken her türlü hukuki, idari altyapıyı, kamu yararını sağlayacak ve rekabeti oluşturacak şekilde hazırladığını anlatan Yıldırım, "esasen özelleştirmeye gösterilen ilgi de bunun en güzel delilidir. O bakımdan özelleştirmede sonuç alınacağı konusunda hiçbir tereddütüm yoktur" diye konuştu.
evrensel hizmet:
Yıldırım, Türk Telekom özelleştirilirken bir yandan hukuki altyapısı düzenlenirken, diğer yandan Türk Telekom'un tamamen kamuya ait bir şirket olmasından dolayı yerine getirdiği kamu yararına hizmetlerin özelleştirme sonrasında görülmesini sağlamak bakımından, evrensel hizmet yükümlülüğü içeren kanun tasarısını da Meclis'e gönderdiklerini kaydetti.
bedeli ödenecek:
Yıldırım, "Buna göre özelleştirme sonrası hizmetlerin az gelişmiş bölgelerde aksamadan yerine getirilmesi için, bir evrensel hizmet fonu oluşturulmakta ve bu fondan sağlanacak kaynaklarla, piyasadaki oyuncular tarafından bu hizmetlerin bedeli karşılığında yerine getirilmesi mümkün olacaktır" dedi.
Erdemir de özelleştiriliyor
Türkiye Kalkınma Bankası'nın payı ile birlikte yüzde 49'luk bölümünün "blok satışı" öngörülen Erdemir'de, bu hafta ya da en geç gelecek hafta ihale ilanına çıkılması hedefleniyor.
Bu arada Erdemir'de oluşturulacak altın hisse için Özelleştirme Yüksek Kurulu kararı, Başbakan'ın imzasını bekliyor.
yüzde 95 için 2 yıl istihdam garantisi
Erdemir şartnamesinde yatırımcılardan alınacak istihdam garantisinin, 2 yıl süreyle geçerli olacağı ve çalışanların yüzde 95'lik bölümünü kapsayacağı belirtiliyor.
şirketin kasasındaki kendi hisselerinin durumu
Ayrıca Erdemir'in kendine ait olan yüzde 3.07'lik hisse senedinin, firmanın satışının ardından İMKB'de kısa sürede satılması yönünde de, şartnameye ifade konacağı belirtiliyor.
SPK'dan da yüzde 52'lik çağrı muafiyeti alındığı hatırlatılırken, Türk Ticaret Kanunu gereği bunun İMKB'de olabildiğince hızlı elden çıkartılacağı yönünde hüküm bulunduğu kaydediliyor.
Buradan gelecek paranın ise şirketin kasasında kalacağına vurgu yapılıyor.
Erdemir'in satışında, ÖİB'nin elinde bulunan yüzde 46.12'lik payın yanı sıra Türkiye Kalkınma Bankası'na ait pay da satılacak.
İhalede yüzde 46.12'lik pay için teklif verecek firmalar, aynı şartlarda Türkiye Kalkınma Bankası'nın elindeki hisseleri de satın alacak.
|
 |
|