 |
Yenilenebilir Enerji Yasası Kabul Edildi
Uygulamada başarı sağlanırsa, yasa, fosil ve nükleer 'çöp' teknolojilerinin ülkemize pazarlanması önünde engel olaşturabilecek.
Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde bir süredir ertelenen 'Yenilenebilir Enerji Kaynakları (YEK)'nın Elektirik enerjisi Üretimi Amaçlı Kullanımına İlişkin Kanun Tasarısı kabul edildi. TBMM'de Genel Kurulu'nda geçtiğimiz günlerde 3 maddesi kabul edilerek diğer maddelerin görüşülmesi 10 Mayıs Salı gününe ertelenen 15 maddelik 'YEK' tasarısı Meclis Genel Kurulu'nda dün yapılan görüşmelerde kabul edilerek yasalaştı.
Avrupa Yenilenebilir Enerji Birliği (EUROSOLOR) Türkiye Başkanı, Marmara Üniversitesi Enerji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Tanay Sıdkı Uyar kabul edilen 'YEK' yasasının olumlu bir ilk adımı olduğunu ancak yeterli olmadığnı belirtti. Uyar, YEK yasasına ilişkin Parlamentonun, Enerji Komisyonu Başkanının, komisyon üyelerinin, Enerji Bakanı ve ilgili birimlerindeki uzmanların ve EUROSOLAR üyelerinin örnek işbirliğiyle kabul edilen yasanın kritik eksiklerinin giderilmesi gerekir dedi.
Uyar, Mevcut düzenlemeyle güneş pilleriyle elektirik üretimine ve biokütleden elektirik üretmine yeterli ölçüde destek verilmediğini belirterek, 'Ufak tesislere dah çok teşvik verilmeliydi, teşvik oranları, biokütle, jeotermal ve ufak hidro alanlarındaki küçük tesisler için fizibil değil' dedi. Uyar, 'Bu yasa henüz fosil ve nükleer yakıtlardan enerji kullanımına sağlanan zararlı sübansiyonları ve bu yakıtların neden olduğu toplumsal maliyetleri değerlendirmeye almamaktadır. Bu nedenle yenilenebilr enerjinin karşı karşıya olduğu eşitsizlik sürmektedir' şeklinde konuştu.
Yasa Ne Diyor?
TBMM Genel Kurulu'nda verilen önergeler doğrutusunda değiştirilerek kabul edilen yasa, yenilenebilir enerji kaynaklarının elektrik enerjisi üretmi amaçlı kullanımının yaygınlaştırılması, bu kaynakların elektirik enerjisi üretimi amaçlı kullanımının yaygınlaştırılması, bu kaynakların güvenilir, ekenomik ve kaliteli biçimde ekomiye kazandırılması, kaynak çeşitliliğinin artırılması, sera gaza emisyonlarının azaltılması, atıkların değerlendirilmesi, çevrenin korunması ve bu amaçların gerçekleştirilmesinde ihtiyaç duyulan imalat sektörünün geliştirilmesini amaçlıyor.
Yasada, yenilenebilir enerji kaynakları, rüzgar, güneş, jeotermal, biyokütle ile kanal veya nehir tipi veya rezervuar alanı 15 kilometrekaresinin altında olan hidroelektirik üretim tesisi kurulmasına uygun elektrik enerjisi üretim kaynakları olarak tanımlanıyor. Yasa yürürlüğe girdiği tarihten sonra, kamu veya hazine arazilerinde yenilenebilir enerji kaynak alanlarının kullanımı ve verimliliği etkileyici imar planları düzenlenmeyecek.
|
 |
|