MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

BİRGÜN GAZETESİ, 31.05.2005


YAZILI BASINDA ODAMIZ

 
Emekçi özelleştir-me diyor
Özelleştirmelere karşı çalışanların tepkisi büyüyor. Türk-İş'e bağlı birçok sendika İstanbul'da özelleştirme karşıtı yürüyüş düzenlerken, Haber-Sen üyeleri de Ankara'da Telekom'un özelleştirilmesine karşı imza kampanyası başlattı.
 

Türk-İş'e bağlı çok sayıda sendika İstiklal Caddesi'nde yaptığı yürüyüşle özelleştirme kapsamına alınan KİT'lerin satışlarının durdurulmasını istedi. Türk-İş'e bağlı Petrol İş, Haber İş ile Türk Metal Sen düzenlediği ortak eylemle özelleştirme kapsamına alınan Türk Telekom ve TÜPRAŞ gibi kamu yararı için işletilmesi gereken KİT'lerin "zarar ediyor" gerekçesiyle satışa çıkarılmasını protesto etti.

Özelleştirme çalışmalarının durdurulması için Galatasaray Meydanı'ndan Taksim'e yürüyüş düzenleyen Türk-İş'e bağlı sendikalar, KİT'lerin yabancı sermayeye açılmasının kabul edilemez olduğunu söyledi. Çok sayıda sivil toplum örgütünün de destek verdiği protesto yürüyüşünden önce Türk-İş Genel Başkanı Salih Kılıç, Petrol İş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, Haber İş Genel Başkanı Cengiz Teke ve Türk Metal Sen Genel Başkanı Mustafa Özbek birer konuşma yaptı. Sendika yöneticileri yaptıkları konuşmalarda KİT'lerin zarar eder hale gelmesinin yanlış iktidar politikalarından kaynaklandığını belirtirlerken KİT'lerin yönetimininin yabancı şirketlere satılmasıyla bu kuruluşların ülke politikasında yönetici durumuna geleceklerine dikkat çekti.

"halkın çıkarına değil"
Türk-İş Genel Başkanı Salih Kılıç yaptığı konuşmada KİT'lerin özelleştirilmesinde halkın hiçbir çıkarının olmadığını söyledi. Kılıç: "Kamu hizmeti için kurulan KİT'lerin "zarar ediyor" gerekçesiyle özelleştirilmesi halka hiçbir kazanç sağlamayacaktır. Bu kuruluşuların özelleştirilmesine karşı mücadele edeceğiz" dedi. Kılıç'ın konuşmasının ardından başlayan yürüyüşte sık sık AKP iktidarını protesto eden sloganlar atıldı. Taksim Meydanı'nda son bulan yürüyüşün ardından TÜPRAŞ ve Telekom'un özelleştirilmesine karşı imza standı açıldı.

"Telekom'u satamayacaksınız"
Türk Telekom Ankara İl Müdürlüğü önünde bir araya gelen Haber-Sen üyeleri Telekom'un özelleştirilmesine karşı basın açıklaması yaptı. Haber-Sen Genel Başkanı Yelekçi, AKP'nin ülkenin öz kaynaklarıyla yaratılan birbirinden önemli ve değerli kurumları haraç mezat sattığını söyledi. Yelekçi, "AKP iktidarının Başbakan Yardımcısı, Türk Telekom için 'Bu şekilde satamıyorsak, borçlandırarak satalım' diyebilecek kadar teslimiyetçi olabiliyor" dedi. Telekom'un satılmasına izin vermeyeceklerini ifade eden Yelekçi, AKP'nin yalan yanlış bilgilerle halkı kandıramayacağını söyledi. Türk Telekom'un dünyanın 13'üncü büyük şebekesine sahip olduğuna dikkat çeken Yelekçi, Türk Telekom'un son 3 yılda ekonomiye katkısının 13 milyar dolar olduğuna vurgu yaptı. AKP hükümetini uyaran Yelekçi, "Telekom'u satarsanız bu yaptığınızın altında kalırsınız! Türk Telekom sizin aile şirketiniz değil, kamu hizmeti üreten bir kamu kurumudur. Türk Telekom halkın malıdır. Halkın haberleşme hakkının, kamusal güvencesidir. Halkı hiçe sayan, halka karşı, halka rağmen sürdürdüğünüz politikaları bu halk mutlaka cezalandıracak!" diye konuştu. KESK ve TMMOB'nin de destek verdiği eylemin ardından, Haber-Sen üyeleri Telekom'un özelleştirmesine karşı Yüksel Caddesi'nde 24 Haziran'a kadar sürecek bir imza kampanyası başlattı.

Özelleştirmeye Ortak Tavır
Ayla YILMAZ


Geçtiğimiz hafta, Türk-İş, Hak-İş, DİSK, TMMOB, KESK, TTB ve KİGEM'in birlikte düzenlediği Özelleştirme Gerçeği Sempozyum'u yapıldı. İki gün süren sempozyumda özelleştirmenin yermi yılının değerlendirilmesi sektör raporları ile sunuldu. Sempozyuma ilgi oldukça iyiydi. Ancak, sempozyum bileşeneriarasıdan yer alan HAK-İŞ adı var kendi yok misalinden hiç katılmadğı gibi bir bildiri bile sunmadı. Oysa, EBK ve Sek'in yokoluşunu sunmalıydı. Sek'in özelleştirilmesi sonrasında bu alanın hangi çokuluslu şirketler tarafından işgal edildiğini, adı Türkçe olansüt markalarının aslında yerli fiknmalırın olmadığını onlar yerine Ziraat Mühendisleri Odası Başkaı Gökhan Günaydın sundu. Belki birgün onlarda bir şey söyleyecek fırsat bulurlar. TEKEL'in özelleştirilmesine ilişkin bildiriyi TÜRK-iŞ adına sunan Tülay Özerman, TEKEL'i tütün üreticinisi ve tüketiciyi bekleyen yarınları detaylı tablolar ile sundu. Sigara pazarındaki JTI, Philip Morris gibi yabancı firmalarının Şark Tütütüne nasıl zararları olduğunu anlattı.sempozymuda sunulan bildiriler TMMOB, tarafından yayın olarak bizler sunulcak. Bence, zaman darlığı nedeniyle konuşulamayan ancak,bildirisi olan THY, Çimento gibi sektör raporlarının da bu yayında yer alması sağlanmalı.

Sempozyumun Sonuç Bildirgesi'nde üreten, büyüyen, paylaşan, yatırım ve toknolojuk gelişmeye dayalı ulusal kalkınma planlaının yürürlüğe konması talep edilirken özelleşitrmey karşı ortak tavır almanını mücadeleyi güçlendireceği vurgulandı.sendikilar, özellikle kamu işletmelerinde örgütlü olan sendikikalar ki, çoğu Türk-İş'e bağlı sendikakalar, özelleştirmeye karşı tepkilerini bazen kendi başlarına, bazen de ortak mitinglerle gösterdilir. Aslında yalnızca sendikalar, meslek odaları değil, esnaf temsilcileri de bu tepkinin içinde olmalıdır. Örneğin, Seydişehir'de Sanayi ve Ticaret Odası, Esnaf Derneği, KDZ. Ereğli'de Sanayi ve Ticaret Odası özelleştireye karşı mücadele için oluşturulan Şehir Meclisi ya da Kent Konseyi gibi yapıların içinde yer alıyorar. Petkim'in özelleştirilmesi sonucu küçük ve orta ölçekli işletmelerin ne kadar zarar göreceği hatta piyasadan çekilmek zorunda bile kalacağı Petrol-İş Sendikası'nın sempozyumda sunduğu bildiride açık ve net olarak anlatılıyor. Yalnızca petrol ürünlerinde yaşanmayacak bunlar. Birçok sektörde, hayvancılık, tekstil vs. gibi sektörlerde çoktan yaşanmay başladı bile.

Özelleştirme Protestosu

erdemir'in satışına hayır yürüyüşünden


Erdemin'de mesai bitiminin ardından fabrika önünde toplanan işçiler ve eşleri 'ERDEMİR'i satmak geleceği satmaktır', 'ERDEMİR'i satanı biz de satarız' ve 'ERDEMİR vatandır satılımaz' yazılı pankartlarla sloganlar atarak 3 kilometre yürüdü. Ereğili Belediye Başkanı Hali Posbuyık, siyası parti ilçebaşkanları ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin de katılımıyla ilçe merkezindeke Atatürk Anıtı'na yürüyen işçiler, İstiklal marşı söylemelerinin ardından sloganlar atarak protestolarına devam etti. Türk Metal Sendikası Ereğli Şube Başkanı İlhanim Erdoğ, anıt önünde yaptığı konuşmada, tepkilerinin, ERDEMİR'in satışından vazgeçilinceye kadar devam edeceğini belirterek, 'Sevgili Atam çeliğe hakim olan cihana hakim olur demiştiniz, işte çeliğe hakim olanlar buradan, önünde saygıyla eğiliyoruz' dedi.

Türkiye Petrolü nerede arıyor?
Petrol fakiri Türkiye'nin bugüne kadar petrol aramalarında 3 bin metre düzeyinde arama yaptığı, zengini ve kaliteli yatakların bulundğu 5 bin metre ve üzerinde çıkamadğı belirlendi. Bu gerçek, CHP Adanama Milletvekili Atilla Başoğlu'nun sorusu üzerine Enerji ve Tabii Kaynaklara Bakını Hilmi Güler'ün yanıtıyla ortaya çıktı. Güler, bugüne kadar açılan 2 bin 243 kuyudan sadece 6'sında 5 bin metreye inildiğini söyledi.

Enerji Bakanı: Gözden Geçiriyoruz
Bakan Güler, bugüne kadar yapılan analizlerde 5 bin metre üzerindeki derinliklerde petrolu bulma ihtimalni zayıf gördüklerini söyledi. Güler, 'Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı Genel Müdürlüğü, kuruluşundan bugünekadar 2 bin 243 kuyu açmıştır. 2002 yılının sonunda kadara, 3 bin metrenin üzerinde 328 kuyu, 5bin metrenin üzrindeyse 6 kuyu açılmış bulunmaktadır. Yalnız, şu anda, yaptığmızı analizlerde, biz, bu ihtimalin olup olmadğnın tekrar gözden geçiriyoruz, her ne kadar çok zayıf bir ihtimal bile olsa bunu gözden geçiriyoruz ve 5 binmetrenin üzerindek kuyu açmamız gerekiyorsa da , onu tereddüt etmeden açacağız' dedi. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı Genel Müdürlğü'nün faal olan 23 sondaj makinesi olduğunu belirten Bakan Güler, bunların içinden 7 tanesinin 5 bin metre ve daha üstü kapasiteye sahip bulunduğunu kaydetti.



ODA YONETIM KURULU BASKANI ULUTAS 25. SAAT PROGRAMINA KATILDI

11.06.2025
 


Çok Okunanlar


TÜKETİCİ HAKEM HEYETİ AKP`NİN ELEKTRİK ZAMMINI AYIPLU BULDU (TÜRKİYE`DE YENİ ÇAĞ GAZETESİ, 05.06.2025)

ELEKTRİKTE HAKSIZ ZAM HUKUKA TAKILDI (KARAR GAZETESİ, 05.06.2025)

ELEKTRIKLI ARAÇ SARJ ISTASYONLARI GUNCEL UYGULAMALAR PANELI DUZENLENDI

AYDABIR HAZIRAN SAYISI YAYINDA

ELEKTRİK ZAMMI AYIPLI BULUNDU İADE YOLU AÇILDI (ZONGULDAK YENİ ADIM GAZETESİ, 05.06.2025)

MANISA BUYUKSEHIR BELEDIYE BASKANI MIMAR FERDI ZEYREK`I KAYBETTIK

TURKIYE ELEKTRIK ENERJISI ISTATISTIKLERI MAYIS 2025 YAYIMLANDI

ODA YONETIM KURULU BASKANI ULUTAS 25. SAAT PROGRAMINA KATILDI

ELEKTRIK MUHENDISLERI ODASI BASIN ACIKLAMASI: KAMU DENETIMI BITIYOR, DOGA SERMAYEYE TESLIM; ENERJI BAHANESIYLE “SUPER” TALAN

EMO TV:ITU`DE YASADIKLARIM

Okunma Sayısı: 362


Tüm Yazılı Basında Odamız

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2025 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr


Diğer birimlerin iletişim bilgileri için tıklayınız

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.