MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

ÖZELLEŞTİRMELER DURDURULSUN, TELEKOM'UN SATIŞI İPTAL EDİLSİN!


BASIN AÇIKLAMASI

 
Elektrik Mühendisleri Odası 39. Dönem Yönetim Kurulu tarafından, 23.06.2005 tarihinde 'Telekom'un özelleştirilmesinin iptaline yönelik' yapılan basın açıklamasıdır.



Türk Telekom 19 milyon sabit hat abonesine sahip, 5 milyon aboneye AVEA üzerinden mobil hat hizmeti veren, 500 bine ulaşan ADSL hizmeti ile data ve internet hizmeti gerçekleştiren Türkiye'nin en büyük ve en önemli kuruluşlarındandır. Türk Telekom'un son üç yılda ekonomiye katkısı yaklaşık 13 milyar dolardır. Bu niteliklere sahip bir kurumun özelleştirilmesi hiçbir gerekçeye dayandırılamaz. Türk Telekom'un ve yapılmak istenen özelleştirmelerin nedeni uluslararası sermayenin ihtiyaçları ve IMF'nin direktifleridir.
 

Türkiye kapitalist küreselleşme ve neo-liberal ekonomi politikaları çerçevesinde yeniden yapılandırılıyor. Merkezinde uluslararası finans ağ ve organizasyonlarının yer aldığı değişim sürecinin omurgasını ticarileştirme ve özelleştirme politikaları oluşturuyor. Sermaye hareketinin serbestleşmesine dayanan yeni ekonomi politikaları yapısal uyum programları ile her alanda kuralsızlaştırmayı, serbestleşmeyi ve ticarileştirmeyi etkin kılıyor. Kamusal mallar özelleştirme yoluyla sermayeye devredilirken, kamusal hizmetler de paralı hale getirilerek ticarileştiriliyor.



Özelleştirmeler 1980 sonrasında sürekli gündemde tutulup, çeşitli gerekçeler sunularak özelleştirme operasyonlarının meşrutiyeti sağlanmaya çalışıldı. Kimi zaman kar etmiyorlar diyerek, kimi zaman devletin sırtında kambur olarak değerlendirilerek kimi zaman da halka arz adı altında kamu malları özelleştirildi. Özelleştirme operasyonun en etkili hamlesi bugünlerde AKP eliyle yapılmak isteniyor. AKP, önceki tüm iktidarlardan daha kararlı, saldırgan ve pervasızca ülkenin en büyük ve en önemli kurumlarını satışa çıkardı. 'Babalar gibi satarız', 'parayı kim verirse ona veririz' diyerek TÜPRAŞ, TELEKOM, PETKİM, ERDEMİR sermayeye peşkeş çekiliyor. TELEKOM ve diğer kurumların özelleştirilmesinin altında IMF'ye veriler sözler bulunmaktadır.



Türk Telekom Satılmamalıdır!



Türk Telekom 19 milyon sabit hat abonesine sahip, 5 milyon aboneye AVEA üzerinden mobil hat hizmeti veren, 500 bine ulaşan ADSL hizmeti ile data ve internet hizmeti gerçekleştiren Türkiye'nin en büyük ve en önemli kuruluşlarındandır. Türk Telekom'un son üç yılda ekonomiye katkısı yaklaşık 13 milyar dolardır. Bu niteliklere sahip bir kurumun özelleştirilmesi hiçbir gerekçeye dayandırılamaz. Türk Telekom'un ve yapılmak istenen özelleştirmelerin nedeni uluslararası sermayenin ihtiyaçları ve IMF'nin direktifleridir.



Türk Telekom'u satmak isteyenler şunu bilmelidirler ki, Türk Telekom kamu hizmeti veren diğer kurumlar gibi hepimizin emeği, alınteri ve öz kaynaklarımızla bugüne getirilmiştir. Türk Telekom halkın malıdır, halkın haberleşme hakkının kamusal güvencesidir.



Kamu mallarının yok edilmesi, kamusal hizmetin paralı hale getirilmesi, temel insanlık hakkı olan sağlık, eğitim, haberleşme gibi hizmetlerden yararlanmalarını engellemektedir. Ülke kaynakları ile oluşturulmuş telekomünikasyon altyapısının halkın ihtiyaçları için değil sermayenin çıkarları için kullanılmasına izin verilemez.



Kamusal Üretim ve Denetim



Kamusal hizmetin daha nitelikli bir hale gelmesinin yolu özelleştirmeler değil, bu alanların siyasi iktidarların arpalığı olmasından çıkarılması ile mümkün olacaktır. Kamusal mülkiyetinin korunması ve geliştirilmesi için demokratik bir yapılanmaya ve kamusal denetime ihtiyaç vardır. Kamu mülkiyetindeki işletmeler, çalışanları söz, yetki ve karar sahibi kılacak bir perspektifle yeniden yapılanmalı, alana yönelik teknoloji yenilenmesi gerçekleştirilmeli ve yatırımlar arttırılmalıdır.



Özelleştirmeye Karşı Ortak Mücadele



Özelleştirmeye karşı mücadele kapitalist küreselleşmeye karşı başka bir dünya kurma mücadelesidir. Bu mücadeleyi tüm emek güçleri yan yana omuz omuza sürdürecektir. Özelleştirmelere karşı SEKA'da, Şeydişehir'de gerçekleşen topyekun karşı duruş, TELEKOM'un özelleştirilmesine karşı kurumda örgütlü olan HABER-SEN'in direnişi, TÜPRAŞ ve PETKİM'in özelleştirilmesine karşı PETROL-İŞ'in sürdürdüğü mücadele önümüzdeki dönemde büyüyecek olan özelleştirme karşıtı dalganın habercisidir. Elektrik Mühendisleri Odası özelleştirmeye karşı emek ve demokrasi güçlerinin sürdürdüğü mücadeleyi desteklemekte ve katkı koymaktadır.



Elektrik Mühendisleri Odası olarak, kurumlarımıza sahip çıkacağımızı, halkımızın emeği ve ödediği vergilerle yaratılan kurumlarımızı özel sermayeye peşkeş çektirmeyeceğimizi, işimizi, ülkemizin ve çocuklarımızın geleceğini korumak için demokratik ve yasal her türlü hakkımızı kullanacağımızı kamuoyuna ilan ediyoruz.





ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI

39. DÖNEM YÖNETİM KURULU




TELE 1- SABAH PUSULASI

28.03.2024
 


Çok Okunanlar


EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU

KTMMOB EMO YENİ YÖNETİM KURULU BELİRLENDİ

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR

1 MAYIS’TA ALANLARDAYIZ

EMO, SİNOP NGS NAZIM İMAR PLANI İÇİN İPTAL DAVASI AÇACAK (BAŞKENT GAZETESİ)

ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI - OLAĞAN GENEL KURULU! (ENERJİEKONOMİSİ.COM)

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR (ENERJİGUNLUGU.NET)

MUTLU BAYRAMLAR

EMEK VE BİLİM İLE KURULACAK YENİ BİR TOPLUMSAL DÜZEN İÇİN: YAŞASIN 1 MAYIS!

Okunma Sayısı: 2633


Tüm Basın Açıklamaları

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr


Diğer birimlerin iletişim bilgileri için tıklayınız

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.