MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

CUMHURİYET-06.07.2005


YAZILI BASINDA ODAMIZ

 
Telekom'da Özelleştirmenin Ardındaki Gerçekler -Erinç Yeldan

Geçen haftaki yazımda Türkiye'nin, aynı Irak'ın askeri işgaline benzer biçimde, neoliberal ideolojinin kuşatması altında olduğunu vurgulamış idim. Yeni emperyalizmin öncü kurumları IMF ve Dünya Bankası'nın niyet mektupları ve yapısal koşullandırmalar aracılığıyla yürüttükleri neoliberal saldırının Türkiye aleyhine yeni bir aşaması, geçen hafta sonuçlandırılan Türk Telekom'un özelleştirilmesi oldu.
 

Türk Telekom AŞ'nin yüzde 55 hissesinin toplam 6.5 milyar dolar karşılığında Lübnanlı Saudi Oger , İtalyan Telecom Italia ve İngiliz BT Telconsut şirketlerinden oluşan bir konsorsiyuma devri, geçen hafta sonunda yapılan açık ihale sonucunda karara bağlandı. Anlaşmaya göre adı geçen konsorsiyum devir işleminin gerçekleşmesinden sonra 1.6 milyar doları peşin olarak; geri kalan 4 milyar doları ise dört sene boyunca yılda birer milyar dolarlık taksitler halinde ödeyecektir.

Bu işlem ile Türk kamu maliyesi büyük bir zarara uğratılmış durumdadır: Türk Telekom'un yıllık kârı 1.7 milyar dolar düzeyindedir. Halihazırda şirketin kasasında 2.2 katrilyon TL (milyar YTL) olduğu bilinmektedir. Dolayısıyla Telekom'un yeni yöneticileri bu alışverişi aslında bedavaya getirmiş durumdadır. Şirketin Türk kamu mali sistemine yılda aktarmakta olduğu 1.7 milyar dolarlık kâr ile karşılaştırıldığında, kamu idaresinin bu satıştan net kaybı 2005 için yüz milyon dolar, 2006-2009 arasında ise asgari yedi yüz milyon dolardır. 2009 sonrasında da kamu maliyesinin kayıpları katlanarak artacaktır.
Türkiye'de kamu işletmeciliği (KİT sistemi) kamu maliyesine 2003 yılında 19.5 katrilyon TL, 2004'te de 20.4 katrilyon TL net faktör geliri aktarmıştır. Türk Telekom yılda yaklaşık 2.3 katrilyon TL'lik kâr transferi ile bu toplamın yüzde 10'undan fazlasını sağlamaktadır. Dolayısıyla söz konusu özelleştirme ileriki yıllarda kamu maliyesine aktarılan faktör gelirlerinde önemli bir azalma getirecek ve bütçe dengesini olumsuz etkileyecektir. Özelleştirme programında sırada bulunan TÜPRAŞ, Erdemir gibi kârlı kamusal varlıkların da benzer şekilde elden çıkartılmasıyla bütçedeki bu dengesizliğin boyutları daha da artacaktır.

Türkiye faiz dışı fazla hedefini revize ederek yeni bir kamu yatırım programı başlatabilir: Türkiye 2005 yılı bütçe programında milli gelirinin yüzde 6.5'i düzeyinde bir faiz dışı fazla yaratmayı hedeflemektedir. Hiçbir makro ekonomik hesaba dayanmayan bu rasgele hedef, aslında IMF'nin Türkiye'nin borç yükümlülüklerini güvence altına alması için saptadığı bir koşullandırmadan ibarettir. 2005 yılı milli gelir hedefinin 485 katrilyon TL (milyar YTL) olduğu düşünülürse, söz konusu faiz dışı fazla hedefinin sadece yüzde 1.5'lik bir tasarrufla yüzde 5 düzeyine çekilmesi durumunda, kamu kesimi 7.3 katrilyon TL'lik bir yatırım fonuna kavuşacaktır.

Bu 7.3 katrilyon TL ile Türkiye örneğin, başta yok pahasına elden çıkartılmaya koşullandırıldığı Telekom, TÜPRAŞ, Erdemir gibi işletmelerinin teknolojik yatırımlarını gerçekleştirebilir; kapatmaya mecbur kılındığı İzmit SEKA selüloz ve kâğıt gibi işletmelerini yeni teknolojik yatırımlarla üretim sürecine sokabilir ve emeği ile geçinen milyonlarca ailenin dramı haline dönüşen sağlık ve eğitim hizmetlerinin ticarileştirilmesine engel olarak bu hizmetlerin daha kaliteli ve ucuz sunulmasına olanak sağlayacak kamu yatırımlarını devreye sokabilirdi.

Burada bir hatırlatma yapalım: Söz konusu 7.3 katrilyon TL, Türkiye'nin 2004 yılında konsolide bütçesinden yapmış olduğu kamu yatırımlarının toplamına denk düşmektedir. Yani, Türkiye faiz dışı fazla hedefini daha rasyonel bir düzeye getirmekle kamu yatırımlarını ikiye katlayabilecek durumdadır.

Ancak, ''küreselleşen dünyaya ayak uydurmak'' ve ''devleti küçülterek çağın gereklerini yerine getirmek'' gibi aldatmacalarla sürdürülen yeni-emperyalist saldırının yerli müttefiklerinin bu gerçeklere gözlerini kapayacağından kuşkumuz yoktur.



HALK TV GÜNAYDIN TÜRKİYE (09.07.2025)

09.07.2025
 


Çok Okunanlar


ELEKTRIKLI ARAÇ SARJ ISTASYONLARI GUNCEL UYGULAMALAR PANELI DUZENLENDI

TURKIYE ELEKTRIK ENERJISI ISTATISTIKLERI MAYIS 2025 YAYIMLANDI

ELEKTRIK MUHENDISLERI ODASI BASIN ACIKLAMASI: KAMU DENETIMI BITIYOR, DOGA SERMAYEYE TESLIM; ENERJI BAHANESIYLE “SUPER” TALAN

EMO TV:ITU`DE YASADIKLARIM

EMO TV: SAĞLIK VE HUKUK BOYUTUYLA NÜKLEER

EMO: ELEKTRİK KAYNAKLI YANGINLARIN SEBEBİ ÖZELLEŞTİRMELER! (GAZETEYENİGÜN.COM.TR, 03.07.2025)

BITIRME PROJELERI SERGISI ANKARA VE ISTANBUL’DA ES ZAMANLI BASLADI

DISK-KESK-TMMOB-TTB: TORBA YASA DEGIL, TORBA TALAN! YASAMI HEDEF ALAN BU YASA DERHAL GERI CEKILMELIDIR!

GELECEGIN TEKNOLOJILERI VE TEKNOLOJI POLITIKALARI SEMPOZYUMU SONUC BILDIRGESI YAYIMLANDI

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ’NİN 17. BİTİRME PROJELERİ SERGİSİ’NE KATILDIK

Okunma Sayısı: 406


Tüm Yazılı Basında Odamız

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2025 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr


Diğer birimlerin iletişim bilgileri için tıklayınız

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.