MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

BİRGÜN-07.07.2005


YAZILI BASINDA ODAMIZ

 
Çiller'den Telekom masalları -Aziz Çelik

Meğer Telekom'u PTT'nin T'siyken satsaymışız makus talihimizi yenermişiz. Seçmenin sandığa gömdüğü ve çoktandır kendisini unutma mutluluğuna eriştiğimiz Tansu Çiller, Telekom'un satılmasının ardından 4 Temmuz 2005 tarihli Milliyet'in manşetinde boy göstererek "Telekom'un 12 yıl önce satılmasını engelleyenler Türkiye'nin geleceğiyle oynadılar" iddiasında bulunuyor ve kendisi gibi bir ekonomi dehasına yazık edilmiş olması nın burukluğuyla, adeta vatanı kurtarmak için yeniden göreve hazır olduğunu müjdeliyordu!
 

Çiller'e göre Telekom 1994 yılında 40 milyar dolar ediyormuş. Türkiye'nin iç borcu ise 14-16 milyar dolar civarındaymış. Telekom'un yarısı satılsaymış, iç borç bitermiş, Türkiye borç-faiz sarmalını yenermiş, artık borç alması na gerek olmazmış ve IMF'ye muhtaç kalmazmış. Laf aramızda geriye 5-6 milyar dolar çerez parası bile kalırmış!

İnsanları düşünsel olarak yıldırmanın ve toplum üzerinde ideolojik hakimiyet kurmanın yollarından biri de istatistikleri işine geldi ği gibi çarpıtıp topluma sunmaktır. Hatta rakamları o hale getirirsiniz ki, kahvehane, berber ve taksi gibi toplumsal kanaat mekânlarında, dört işlemi gayet sağlam olan vatandaşın gözünde bir deha haline bile gelebilirsiniz. Bu ekolün iki yetenekli örneği Özal ve Çiller idi. Vatanın makus talihini yenmeyi kıl payı kaçıran Çiller'in iddialarındaki rakamları ele alalım: Birincisi, 1994 yılında Türkiye'nin iç borcu Çiller'in söylediğinden (14-16 milyar dolar) birazcık daha fazlaydı:

21 Milyar dolar. Ancak bu kadar kusur kadı kızında da olur! Gelelim asıl iddiaya: Telekom satılabilseymiş iç borç bitiyormuş ve IMF'ye ihtiyaç kalmıyormuş. Peki ya dış borç? Çiller dış borcu unutmuş, Fikret Bila da sormayı akıl edememiş anlaşılan! Oysa 1994 yılında Türkiye'nin dış borcu tam 66 milyar dolar; toplam borcu ise 87 milyar dolarmış. Çiller, Telekom'un o zamanlar 40 milyar dolar ettiğini söylüyor. 27-40 milyar dolar diyenler de var. Daha yaygın görüş ise 20 milyar dolar. Altı-üstü 7 ile 20 milyar dolar fark var rivayetler arasında ne gam!

Özetle Çiller o günlerde Telekom'u satabilseymiş 10 milyar dolar civarında bir gelir elde edecekmiş. Üstelik bu hesap, hür teşebbüsün bu parayı bir defada ödeyeceği varsayımına dayalı. Peki 87 milyar dolar borç varken Çiller, 10 Milyar dolarla vatanı IMF'ye muhtaç olmaktan nasıl kurtaracakmış? IMF'nin yıllar yılı ülkeyi teslim almasının nedeni bu dış borçlar değil mi? Usta bir gazeteciden bu soruları sormasını bekliyor insan. Peki bu arada Telekom satılamayınca ne olmuş? Ülkeye yük mü olmuş, zarar mı etmiş? Tersine, Telekom, sadece 2001-2003 arasında kamuya 12.2 katrilyon TL (yaklaşık 9 milyar dolar) kaynak aktarmış (Radikal, 2 Temmuz 2005). 1995-2004 yılları arasında Telekom'un net toplam kârı ise 9 milyar dolara ulaşmış.

Öte yandan 1996'da toplam 73 bin 800 olan Telekom çalışanlarının sayısı 2004 yılında 57 bin 500'e gerilemiş. Daha az insanla daha çok iş; liberal iktisatçıların pek sevdiği ifadeyle "performans" da artmış! Peki hal böyleyken bir peşin 5 taksit ve toplam 6.5 milyar dolara Telekom neden satıldı? Her halde prensip meselesidir! Eskiden özeleştirmeciler "kamu işletmeleri zarar ediyor, bütçeye yük oluyor" masalını anlatırdı. Telekom, Tüpraş gibi verimli kuruluşlar söz konusu olunca başka masallara ihtiyaç var:

"Sıcak parayla vatanın makus talihini yenmek" gibi! Bu arada, Telekom'un resmi web sitesinde kurumun bilançoları nedense yer almıyor. Telekom'u satmak isteyenler belki utanıyordur. Çünkü her veri kendilerini yalanlayacak. Ancak Telekom'un özelleştirilmesine karşı kampanya yürüten iki sendikanın (Haber-Sen ve Haber-İş) web sitelerinde de Telekom ile ilgili raporlara ve araştırmalara ulaşmak mümkün değil. Afiş ve basın açıklamaları yanında belgeleri ve araştırmalarını da web sitelerine koymaları konuyla ilgilenen insanlara ve kamuoyuna seslerini duyurmalarına yardım edecektir.



HALK TV GÜNAYDIN TÜRKİYE (09.07.2025)

09.07.2025
 


Çok Okunanlar


ELEKTRIKLI ARAÇ SARJ ISTASYONLARI GUNCEL UYGULAMALAR PANELI DUZENLENDI

TURKIYE ELEKTRIK ENERJISI ISTATISTIKLERI MAYIS 2025 YAYIMLANDI

ELEKTRIK MUHENDISLERI ODASI BASIN ACIKLAMASI: KAMU DENETIMI BITIYOR, DOGA SERMAYEYE TESLIM; ENERJI BAHANESIYLE “SUPER” TALAN

EMO TV:ITU`DE YASADIKLARIM

EMO TV: SAĞLIK VE HUKUK BOYUTUYLA NÜKLEER

EMO: ELEKTRİK KAYNAKLI YANGINLARIN SEBEBİ ÖZELLEŞTİRMELER! (GAZETEYENİGÜN.COM.TR, 03.07.2025)

BITIRME PROJELERI SERGISI ANKARA VE ISTANBUL’DA ES ZAMANLI BASLADI

DISK-KESK-TMMOB-TTB: TORBA YASA DEGIL, TORBA TALAN! YASAMI HEDEF ALAN BU YASA DERHAL GERI CEKILMELIDIR!

GELECEGIN TEKNOLOJILERI VE TEKNOLOJI POLITIKALARI SEMPOZYUMU SONUC BILDIRGESI YAYIMLANDI

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ’NİN 17. BİTİRME PROJELERİ SERGİSİ’NE KATILDIK

Okunma Sayısı: 357


Tüm Yazılı Basında Odamız

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2025 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr


Diğer birimlerin iletişim bilgileri için tıklayınız

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.