Bu kez gol atılmalı' Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Güler, "Özelleştirmede konunun yargı boyutu çok önemli" dedi. Enerjide yasama, yürütme, yargı düşünülmeden özelleştirmenin yapılmayacağını söyleyen Bakan Güler, 'Bu top kaç kere direkten döndü. Bu kez gol olmalı' dedi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, yönetimin üç erki olan yasama, yürütme ve yargıyı düşünmeden enerji özelleştirmelerinin yapılamayacağına işaret edip, "Çünkü bu top kaç kere direkten döndü, kaç kere auta çıktı. Ama bunun bu kez, mutlaka gol olması gerekiyor" dedi. 'Türkiye Elektrik Dağıtım Tesislerinin Özelleştirilmesi' konulu konferansta konuşan Güler, daha önce çok acele çıkarılan yasaların şimdi masaya yatırıldığını söyledi. Yürütmenin, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na ait olduğuna dikkati çeken Güler, "Yürütme bizim işimiz. Özel sektörün işine karışmayacağız. Ama kontrol görevimizi de yerine getireceğiz" dedi. Bakan Güler, konunun yargı boyutunun da çok iyi düşünülmesi gerektiğini vurgularken, hakemin de kabul edeceği gol olması gerektiğinin altını çizdi. Güler, enerji özelleştirmelerinin arz güvenliğini tehlikeye düşürmeyecek, sanayici ve tüketiciyi enerji konusunda darboğaza sokmayacak şekilde yapılması gereğini vurguladı. Amaç rekabetçi piyasa Enerji özelleştirmelerine katılacak firmalara uyarıda da bulunan Güler, özelleştirmeden sonra, dağıtımdan üretime, kayıp kaçakların azaltılmasına kadar, enerjideki tüm işlerin bakanlıkça yapılacağını vurguladı. Güler, "Serbestlik başıboşluk değildir. Enerji Bakanlığı olarak kontrol görevimizi her zaman yerine getireceğiz" dedi.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Yusuf Günay ise, konferansta yaptığı konuşmada, meselenin en kısa sürede özelleştirme yapmak değil, sektörde yıllar boyunca kaliteli, sürekli, ucuz hizmet verecek, özel sektör oyuncularının dahil olacağı bir rekabetçi piyasa tesis etmek olduğunu söyledi. Mülkiyet kamuda Son 2 yıldır süren tartışmaların, geçen hafta Meclis'te kabul edilen yasayla son bulduğunu hatırlatan Günay, "Özelleştirme sonrası elektrik dağıtım tesislerinin iyileştirilmesi, güçlendirilmesi ve genişletilmesi için yapılan yatırımların mülkiyetinin kamuya ait olacağı" düzenlemesinin getirildiğini kaydetti. Günay bu kapsamda, 10 ay, değişiklik ve denetim yetkisinin kurula verildiğini söyledi. Günay, işletme hakkını devreden Tedaş'ın sisteme doğrudan ya da dolaylı müdahalesinin de her zaman söz konusu olacağını ifade etti. Günay, bugün gelinen aşamada "Elektrik sektöründe, serbestleşme konusunda bir arpa boyu yol almadık" demenin haksızlık olsa da bu konuda yapılamayanların, yapılanlardan çok daha fazla olduğunu da kaydetti. Günay, tüketicilerin OECD ülkelerindekilere kıyasla, kayıp kaçaktan dolayı geçen 3 yılda, yıllık yaklaşık 1.2 milyar YTL fazla bedelle enerji tükettiğini de kaydetti.
|