MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

BİRGÜN-13.07.2005


YAZILI BASINDA ODAMIZ

 
Çernobil ve Enerji Politikaları-Veli Boztepe-

Kazım Koyuncu'nun kanser nedeniyle hayatını kaybetmesi, Çernobil Nükleer Santrali'nde meydana gelen patlama ve ardından yaşanan tartışmaları bir kez daha gündeme getirdi. Yapılan araştırmalar, Çennobil felaketinin etkilerinin, günümüzde de sürdürdüğünü ortaya koyuyor. AkP'nin yatırmayı planladığı 3 adet nükleer santral ise, çernobil filaketinin etkilerinin sürdürğü bir dönemde kafalarda soru işaretleri yaratıyor.
 

26 Nisan 1986'da Ukrayna'nın başkenti Kiev yakınlarında Çernobil Nükleer Santrali'nin bir ünitsinde patlama meydana geldi. Patlamanın ardınadn yayılan radyasyon yaklaşık 40 bin kişinini ölümüne ve yüzbenlerce kişinin sakat kalmasına yol açtı. Felaketin etkileri Ukrayna'ya sanırlı kalmadı. Çernobil kazasının yarattığı radoaktif kirlilik rüzgar ve yağışlarlar çevre ülkelere de yayıldı.

Çocukları Vurdu

Felaketin ardandan yapılan araştırmalar ise üzeriden 19 yıl geçmesine karşın halkın bilgilendirilmesinde yetersiz kalındığını ve felaketin etkilerinin ciddi boyutlarda olduğunu ortaya koyuyor: Beyaz Rusya hükümeti 1986-2001 arasında yalnız Beyaz Rusya'da 8 bin 358 tiroid kanseri vakasının yaşandğığını, bunlardan 716'sının çocuklarda, 342'sinin ergenlik çağındakilerde ve 7 bin 300'ünün yetişkinlerde olduğunu açıklamıştır. Yeni çalışmalara, göre, 1970 ve 2001 yılları arasında Beyaz Rusya'da yaşlara göre tiroid kanserindeki ortalama artış oranı erkekler arasından hemen hemer dokuz, kadınlar arasında da 230'ye katlanmıştır.

Çernobil filaketinin Türkiyeye'ye etkileri konusunda ise, her zamanki vurdumduymazlıkla yeterli arştırma yapılmadı. Olay, hükümetin yaptğı açıklamalarla geçiştirilmeye çalışılırken dönemin bakanlarından Cahit Arlal'ın Türkiye'nin radyasyondan etkilenmdiğini ispatlamak için basının karşısında yudumladığı bir bardak çay Türkiye'de siyasilerin olaylara yaklaşımını bir kez daha ortaya koyuyordu.

Peki olayın üzerinden geçen 19 yılda nükleer tehlikeye karşı hükümetlerin tutumunda değişen bir şey oldu mu? Elbette hayır. Bunu anlayabilmek için AKP'nin enerji politikalarına bakmak yeterli: Enerji Bakanı Hilmi Güler, Bakanlığın 2005 yılı bütçesini TBMM Plan Bütçe Komisyonu'na sunarken yaptığı konuşmada, 2012 yılından itibaren 4 bin 500 MW'lık üç adeten nükleer santralin gerkçesini ise dünya ekenomisiyle hiızlı bir entegrasyon sürecinde olan Türkiye'nin enerji talebinin de hhızlı bir şekilde artması olarak açıkladı. Hükleer santralleri savunanlar uzun yıllardır, Türkiye'nin nükleer enerjiye geçmekte çok geç kaldığnın, bunun ülkemiz içinbüyük talihsizliki olduğunu ileri sürmektedirler. Oysa yapılan araştırmalar, nükleer enerjinin küresel enerji pazarlarındak yerinin daraldığnı ortaya koymaktadır. ABD'de Çernobil kazasından çok önce nükleer santral yapımandan kaçış başlamış, önceden yapımı başlamış 100 nükleersantral iptal edilmiştir. Aynı şekilde Almanya'da da 36 nükleer santral projesinden vazgeçilmiştir. Nükleer santrallreni en yaygın olarak kullanıldığı ülkeler Fransa, Belçika ve İsveç'tir. Nitekim nükleerciler sürekli olarak bu ülkeleri örnek göstermektedirler. Oysa elektrik enerjilerinin yüzde 50'den fazlasını nükleer santralleerden sağlayan bu ülkeler 2000 yılından başlamak üzere kademeli olarak nükleer santrallerini kapatmak kararı olmaışlardır.

Türkiye'de nükleer santralde ısrara edilmesinin nedeni ise, nükleer santral lobilerinin, gelişmiş ülkelerde daralan nükleer santral pazaarının Türkiye gibi az gelişmiş ülkelerle gidermeye çalışmalarıdır. Bu lobiler santralerenin yapımı konusunda AKP'yi ikna etmişe benziyorlar. Anca bu konuda AKP'nin tek başına karar almasına izin verilmemelidir.



HALK TV GÜNAYDIN TÜRKİYE (09.07.2025)

09.07.2025
 


Çok Okunanlar


ELEKTRIKLI ARAÇ SARJ ISTASYONLARI GUNCEL UYGULAMALAR PANELI DUZENLENDI

ELEKTRIK MUHENDISLERI ODASI BASIN ACIKLAMASI: KAMU DENETIMI BITIYOR, DOGA SERMAYEYE TESLIM; ENERJI BAHANESIYLE “SUPER” TALAN

BITIRME PROJELERI SERGISI ANKARA VE ISTANBUL’DA ES ZAMANLI BASLADI

EMO TV: SAĞLIK VE HUKUK BOYUTUYLA NÜKLEER

EMO: ELEKTRİK KAYNAKLI YANGINLARIN SEBEBİ ÖZELLEŞTİRMELER! (GAZETEYENİGÜN.COM.TR, 03.07.2025)

DISK-KESK-TMMOB-TTB: TORBA YASA DEGIL, TORBA TALAN! YASAMI HEDEF ALAN BU YASA DERHAL GERI CEKILMELIDIR!

GELECEGIN TEKNOLOJILERI VE TEKNOLOJI POLITIKALARI SEMPOZYUMU SONUC BILDIRGESI YAYIMLANDI

ODA YONETIM KURULU BASKANI MAHIR ULUTAS YENICAG TV`DE EROL TOSUN`UN KONUGU OLDU

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ’NİN 17. BİTİRME PROJELERİ SERGİSİ’NE KATILDIK

ORMAN YANGINLARI: ENERJİ HATLARI ALARM MI VERİYOR? (DW.COM, 04.07.2025)

Okunma Sayısı: 477


Tüm Yazılı Basında Odamız

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2025 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr


Diğer birimlerin iletişim bilgileri için tıklayınız

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.